scrollTop top

Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘Vegan Summer’ + win 7 exemplaren

Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘Vegan Summer’ + win 7 exemplaren

Weet jij – alweer – niet wat te koken dit weekend? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Vegan Summer’ van Milou Van der Will te delen. Als je nog meer inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen ook zeven exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

De Nederlandse foodfotograaf en schrijfster Milou Van der Will vond dat de vegan barbecue weleens een update kon gebruiken en daarom tipt ze in haar gloednieuwe boek ‘Vegan Summer’ de heerlijkste hoofd- en bijgerechten voor op de grill. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze drie?

1. Funky Thaise noedelsalade

Milou Van der Will: ‘Dit is wat je noemt een salade met funk. De opzwepende limoensesamvinaigrette omarmt al die knapperige groenten en tilt ze op voor een rondje door de zaal. Als je bang bent dat je te weinig van deze oppeppende dressing hebt, maak je gewoon met hetzelfde gemak een dubbele hoeveelheid. Eventuele restjes kun je tot drie dagen in de koelkast bewaren.’

Benodigdheden voor 4 personen

• 350g noedels
• 150g wortel, julienne
• 1 puntpaprika, julienne
• 2 lente-uien, julienne
• 100g rodekool, julienne
• 2 el limoensap
• 4 tl sesamolie
• 70 ml neutrale olie
• 2 tl pindakaas
• 2 tl sojasaus
• 1 tl ahornsiroop
• 1 el sesamzaadjes, geroosterd
• 75 g pinda’s, geroosterd
• 1 kleine handvol verse koriander, fijngehakt, ter garnering

Extra:

• garde

Bereidingswijze

• Kook de noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel ze daarna goed met koud water. Laat ze uitlekken.
• Meng de noedels met de wortel, paprika, lente-ui en rodekool.
• Doe het limoensap, de sesamolie, neutrale olie, pindakaas, sojasaus en de ahornsiroop bij elkaar in een kom. Mix goed met een garde. Voeg de sesamzaadjes toe en meng opnieuw.
• Meng ongeveer de helft van de limoen-sesamvinaigrette door de noedelsalade.
• Serveer direct als lauwwarme salade, of later als koude salade. Hak de pinda’s vlak voor het serveren grof en verdeel ze over de salade. Garneer met koriander en geef de rest van de vinaigrette erbij.

2. Geroosterde tandooribloemkool

Milou Van der Will: ‘Ik vind bloemkool serieus nog steeds een van de saaiste groenten
die er zijn (sorry), maar gehuld in deze Indiase tandoorikruiden wordt-ie ineens de Bollywoodster van de show.’

Benodigdheden

• 300 ml plantaardige yoghurt
• 1 tl garam masala
• 1 tl ketoembar (gemalen korianderzaad)
• 1 tl uienpoeder
• 3 tl chilipoeder
• 1 tl paprikapoeder
• 1 tl zout
• 2 knoflooktenen, geperst
• 1 bloemkool, schoongemaakt, heel

Extra:

• kwastje
• barbecue met deksel

Bereidingswijze

• Doe 200 ml van de yoghurt in een schaal en mix met de garam masala, de ketoembar, het uien-, chili- en paprikapoeder, het zout en de knoflook tot een marinade. Houd 2 theelepels van de marinade apart.
• Smeer de bloemkool royaal in met de marinade. Leg op een barbecue en rook in 25 tot 30 minuten gaar met gesloten deksel. Prik voorzichtig met een mes in de kool om te checken of die gaar is.
• Mix de achtergehouden marinade met de resterende yoghurt. Serveer als dip bij de geroosterde bloemkool.

3. Mangocrumble met geslagen kokosroom

Benodigdheden voor 2 tot 4 personen, om te delen

• 50g koude plantaardige margarine, in blokjes + extra voor invetten
• 1 el amandelmeel
• 1 grote mango, geschild, in stukjes
• 1 el limoensap
• 100g suiker + 1 el
• 75g bloem
• 400 ml kokosroom (of plantaardige slagroom)

Extra:

• ronde bakvorm ø 20 cm, geschikt voor de barbecue (bijvoorbeeld van gietijzer)
• barbecue met deksel
• mixer

Bereidingswijze

• Vet een bakvorm die op de barbecue kan in met wat margarine. Strooi het amandelmeel over de bodem van de ingevette bakvorm.
• Meng de mangostukjes met het limoensap en 1 eetlepel suiker. Verdeel over de bakvorm. Meng de bloem met de suiker en de blokjes margarine in een kom. Wrijf er kruimels van met je vingers.
• Schep 1 eetlepel van de kruimels door de mango en verdeel de rest eroverheen. Bak de crumble zo’n
30 minuten op het indirecte deel van de barbecue tot de kruimels mooi kleuren.
• Sla ondertussen de kokosroom luchtig met een mixer. Serveer de crumble warm, met de kokosroom ernaast.

TIP!
Ook lekker met een bolletje vegan kokosijs!

Win 7 exemplaren van ‘Vegan Summer’

Good Cook, € 14,94

Heb jij grote honger gekregen van deze recepten en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben we goed nieuws, want wij mogen van uitgeverij Good Cook zeven exemplaren wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje in jouw boekenrek te mogen plaatsen? Je leest het hier. Succes!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

  • Wereld
  • Aantal
    besmettingen
    177.682.872
  • Aantal
    doden
    3.851.268
  • België
  • Aantal
    besmettingen
    1.081.061
  • Aantal
    doden
    25.149

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!