Weet jij – alweer – niet wat te koken dit weekend? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Young, wild & vegan’ van Steffi Quisquater te delen. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen drie exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!
Korma
Benodigdheden
- Rijst
- 1 rode ui
- 1 witte ui
- 250 g champignons
- 400 g bloemkoolroosjes
- 400 ml kokosmelk
- 1 el korma-pasta
- Kikkererwten
- Zoete sojasaus
- Scheut olijfolie
- Peper en zout
Bereidingswijze
- Kook je gewenste hoeveelheid rijst volgens de instructies op de verpakking.
- Snijd de uien en champignons in schijfjes en bak ze goudbruin in olijfolie.
- Voeg er daarna de bloemkool, kokosmelk en korma-pasta aan toe en laat de saus een aantal minuten goed doorkoken.
- Zodra je saus is doorgekookt en je bloemkool beetgaar is, voeg je er de kikkererwten aan toe.
- Kruid af met peper, zout en een scheutje zoete sojasaus.
- Dresseer je rijst en korma in een schotel en eet smakelijk!
Tip! Je kunt de bloemkoolroosjes op voorhand al wat laten garen door ze een aantal minuten in de microgolfoven te verwarmen. Zo moet je saus minder lang sudderen en is je gerecht sneller klaar.
Quinoasalade met zoete aardappel en cashewnootdressing
Benodigdheden
- 1 kookbuiltje quinoa
- Pecannoten
- 1 kleine zoete aardappel
- ¼ rode ui
- Jonge slamix
- ½ avocado
- 2 el rozijnen
- Cashewnootdressing
- Olijfolie
Voor de cashewnootdressing
- 150 g geweekte cashewnoten
- 100 ml water
- Sap van een ½ citroen
- 1 el mosterd
- 1 el appelazijn
- Peper en zout
Bereidingswijze
- Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking, rooster de pecannoten in een droge pan op een middelhoog vuur en laat beide even afkoelen.
- Prik met een scherp mes gaatjes in de zoete aardappel en stop deze drie à vier minuten in de microgolfoven.
- Als de zoete aardappel gaar is, snijd je deze (nog in de schil) in halve maantjes. Nu kun je er makkelijk de schil aftrekken.
- Bak de zoete-aardappelpartjes in wat olijfolie tot ze goudbruin zijn en kruid ze met peper, zout en knoflookpoeder.
- Snijd de rode ui ook in halve maantjes en dresseer deze samen met de quinoa en de sla in een schotel.
- Meng het geheel onder elkaar en voeg er de gebakken zoete aardappel aan toe.
- Ontpit de avocado en snijd het vruchtvlees in blokjes.
- Werk af met de pecannoten, rozijnen, avocado en cashewnootdressing.
- Voor de dressing mix je alle ingrediënten tot de noten fijngemalen zijn en kruid je af met peper en zout.
Chewy chocolate chickpea bars
We hebben allemaal wel eens ons goestingske. Op die momenten is het een goed idee om op zoek te gaan naar een zoete snack zonder al te veel of – liefst – geen toegevoegde suikers. Daarom dit lekkere en gezonde alternatief!
Benodigdheden
- 500 g kikkererwten (afgespoeld in een vergiet)
- 100 g pindakaas 100%
- 120 g esdoornsiroop
- 1 tl vanille-extract
- 100 g chocolade (met minstens 70% cacao)
- 1 tl bicarbonaat
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Blend de kikkererwten, pindakaas, esdoornsiroop en het vanille-extract tot een fijne massa.
- Hak de chocolade in fijne stukjes en spatel dit, samen met het bicarbonaat, onder het geheel.
- Neem een ovenschaal en leg hier een stuk bakpapier. Zorg dat de ovenschaal groot genoeg is zodat het beslag niet in een te dikke laag ligt. Een goede dikte bedraagt ongeveer 2 cm.
- Verdeel je beslag over de ovenschaal en bak het gedurende 50 minuten in de voorverwarmde oven.
- Wanneer het beslag voldoende is afgekoeld, kun je het versnijden tot vierkantjes.
Tip! Deze cookies zijn het allerlekkerst wanneer ze een nachtje hebben doorgebracht in de koelkast!
Win 3 exemplaren van ‘Young, wild & vegan’
Heb jij grote honger gekregen van deze drie recepten en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want wij mogen van uitgeverij Lannoo drie exemplaren van het boek wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje op je boekenplank te kunnen plaatsen? Je leest het hier.