Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 tips om de ruimte in je tiny home te optimaliseren uit ‘Tiny homes’ van Laura Denoyelle + win 5 exemplaren

Gezond.be
4 min read

Weet jij – alweer – niet wat te doen dit weekend? Wij redden je met veel plezier uit de nood, door elke week een ‘gezond’ boek voor te stellen. Deze week delen we 3 tips om de ruimte in je tiny home te optimaliseren uit ‘Tiny homes’ van Laura Denoyelle. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen vijf exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

Ontwerp is de sleutel tot Tiny Homes. Toen ik mijn thesis schreef, viel me een onderzoeksartikel op. Dat vergeleek Tiny Homes in Amerika met de sloppenwijken in Jakarta. Er zijn inderdaad nogal wat gemeenschappelijke factoren: illegaal wonen, meer verbondenheid met de lokale gemeenschap en natuurlijk een piepkleine woonruimte. Het interessantst waren echter de verschillen in ontwerp van
de ruimte. Ik geef je enkele principes uit het artikel mee die eigenaars/ont-
werpers van Tiny Homes gebruiken om de ruimte te optimaliseren.

1. Alles heeft zijn eigen plaats

Als je weinig ruimte hebt, heb je geen extra oppervlak om iets neer te zetten. Na een tijdje ga je van-
zelf optimaal organiseren. De sleutel tot dat organiseren is zorgen dat alles zijn eigen plekje heeft.
Het beste is om dit zoveel mogelijk al in de ontwerpfase te voorzien. Bijvoorbeeld de lade onder mijn
bank die gedimensioneerd is op A4 papieren voor lesnota’s, of die perfect de grootte heeft van mijn
naaimachine.

In een tiny ruimte is het makkelijk om op te ruimen, je hoeft alleen maar je arm te strekken. Maar je moet er wel een plekje voor hebben natuurlijk. Een pakje vol lekkers van je ouders is geweldig, maar wat met de kartonnen doos die nergens past? Twee mogelijkheden: het recyclingcentrum of achter een kussen op de bank. Of… pakjes vermijden.

2. Gebruik de verticale ruimte

We zijn het gewend om in plattegronden te denken, horizontaal dus. Of is dat beroepsmisvorming van mij als architect? In elk geval benutten we de verticale ruimte te weinig! Het hogere plafond met ruimte voor een slaapzolder helpt om een ruimtegevoel te creëren. Dit kan ook toegepast worden in kleine appartementen. Wanneer we een huis kopen, spreken we in vierkante meter, maar toen ik in een Tiny Home ging wonen, kwam ik tot de conclusie dat ruimte een gevoel is, geen getal. Een grote ruimte met een laag plafond of zonder ramen voelt niet fijn aan. Ik krijg dan ook vaak verbaasde reacties van mensen die het huisje bezoeken. Ze verwachten een kleine ruimte, maar zo voelt het dus niet. Steden komen ruimte tekort. Hogere plafonds voor een ruimtegevoel zouden een manier kunnen zijn om meer betaalbare, maar toch ruime woningen te creëren.

3. Gemakkelijke toegang tot de opslag

Heel belangrijk. Niets zo vervelend als hemel en aarde moeten bewegen om bij de pasta te kunnen terwijl het water al kookt. Zorg dus dat je er makkelijk bij kan, dat maakt je leven veel gemakkelijker. Tenzij je niet graag pasta eet natuurlijk, dan leg je de pakjes ergens achterin.

Win 5 exemplaren van ‘Tiny homes’

Heb jij de tiny home microbe te pakken? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want wij mogen van uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts vijf exemplaren van het boek wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje op je boekenplank te kunnen plaatsen? Je leest het hier!

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…