Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie voor het weekend: Wat je tuin je vertelt over hoe je kinderen moet opvoeden uit ‘Mild tuinieren’ van Brenda Froyen + win 5 exemplaren

Gezond.be
5 min read

Weet jij – alweer – niet wat te doen dit weekend? Wij redden je met veel plezier uit de nood, door elke week een ‘gezond’ boek voor te stellen. Ter gelegenheid van Maai Mei Niet delen we deze week wat je tuin je vertelt over hoe je kinderen moet opvoeden uit ‘Mild tuinieren’ van Brenda Froyen. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen vijf exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

Er zijn zoveel metaforen in de tuin die me helpen om leerlingen, hun groei en hun leerproces te begrijpen. Wie de moeite doet om het verhaal achter het gedrag te zoeken, begrijpt die leerlingen soms veel beter. Het is fijn als de wesp met haar aanwezigheid in de tuin me eraan herinnert om te blijven opstaan voor de talenten van ieder kind.

De zaairij

Ook uit de manier waarop plantjes groeien trek ik lessen. De vergelijking tussen planten en kinderen is al in tal van opvoedingsboeken gemaakt. Dat is niet nieuw. En toch blijft het een eyeopener. Als ik mijn plantjes in rijtjes zaai, valt me op hoe verschillend ze groeien. De ene ontkiemt wat sneller dan de andere, de ene wordt groter, de andere blijft klein, hoewel ze in exact dezelfde omstandigheden gezaaid lijken te zijn. Het doet me denken aan hoe we verwachten dat kinderen allemaal de leerstof binnen de tijdspanne van één schooljaar verworven moeten hebben. Allemaal in de zaairij, in hetzelfde tempo.

Maar zo werkt het niet in de tuin, zo werkt het niet in het onderwijs. Sommigen hebben meer tijd nodig, anderen staan na amper enkele weken al te floreren. Naast tijd hebben ze ook ruimte nodig. Staan ze te dicht op elkaar, dan belemmert dat de groei. Ademruimte, speelruimte en tijd als ideale omstandigheden om te ontwikkelen.

De laatbloeier

De tuin herinnert me ook aan de waarde van de laatbloeier. Dat ene zaadje, dat soms maanden later pas ontkiemt. Dat me verrast, omdat het er plots is. Het staat niet in het rijtje, omdat de rest van het rijtje er al lang niet meer is. De laatbloeier valt op, door zijn unieke schoonheid. Zoals die ene klaproos, die er in oktober pas was. Ze was frêle, ze leek kwetsbaar, ze stond helemaal alleen. De andere klaprozen, die in grote getallen in juni gebloeid hadden, waren al lang weg. Ze hadden maanden geleden de show al gestolen.

Maar de schoonheid van dat ene bloempje, helemaal alleen, in de eerste koude dagen van oktober, ontroerde me. Niet omdat ze de grootste of de sterkste was, maar gewoon omdat ze er was. Daar, op dat moment. Mijn tuin is een oproep om die laatbloeiers te blijven zien, ze naar waarde te schatten.

De persoonlijke aanpak

De tuin leert me ook hoe de omstandigheden voor de ene plant, de ene leerling, niet altijd het beste zijn voor elke plant, elke leerling. Soms heb ik plantjes die maar niet willen aarden. Dan ga ik op zoek, naar een beter plekje, met meer zon, of net wat minder. Soms moet ik ze wel twee keer verplanten.

Maar het geeft me zoveel voldoening als ik zie dat een plant plots weer ergens goed wortelt, er floreert. Niet opgeven, maar telkens opnieuw proberen, op zoek gaan naar welke omstandigheden werken voor dat ene plantje. De context waarin je groeit in zo bepalend. Dat zijn tuinlessen die ik meeneem naar mijn klas.

Win 5 exemplaren van ‘Mild tuinieren’

Wil je ontdekken hoe je tuin een oplossing kan bieden voor mentale uitdagingen en ecologische vraagstukken? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want wij mogen van uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts vijf exemplaren van het boek wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje op je boekenplank te kunnen plaatsen? Je leest het hier!

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…