Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Healthy foodie Steffi Vertriest: ‘Vroeger bestond mijn ontbijt uit twee Bicky Burgers en een Red Bull’

Birte Govarts
6 min read

Zeggen dat 2021 al een druk jaar was voor Steffi Vertriest, is een understatement van jewelste. Met ‘Bye Bye Cheeseburger’ bracht de 34-jarige Antwerpse niet alleen haar derde kookboek uit, ze ging ook aan de slag als theesommelier, lanceerde met AMBAR een eigen biologische theelijn én werd het gezicht van SipWell, een verdeler van waterkoelers voor op kantoor of thuis. Hoog tijd om bij te praten!

Steffi Vertriest voor Sipwell.

Waarom besloot je in zee te gaan met SipWell? Een écht sexy merk zouden we het op het eerste gezicht niet noemen … 

‘Ik ga alleen maar commerciële samenwerkingen aan met merken die echt bij me passen. En dat is bij Sipwell het geval. Ik drink geen frisdrank of alcohol, maar enkel thee en water. En ik kan me 100% vinden in hun filosofie. Hun flessen worden tot zestig keer hergebruikt. Bovendien maak het merk het heel makkelijk om voldoende water te drinken: die waterkoeler en die fles staan daar gewoon. Ten slotte kun je dankzij Sipwell makkelijk bijhouden hoeveel water je dagelijks drinkt.’

Heb jij tips voor onze lezers om meer water te drinken? 

‘Bij mij helpt het om altijd water in mijn buurt te hebben. Als ik bijvoorbeeld zit te werken in een coworking space, vul ik een karaf met water en zet ik die bij mij. Als ik dat niet doe, vergeet ik ook te drinken.’

Waar komt je passie voor thee vandaan? 

‘Mijn mama was altijd al een heel grote theelover. Toen ik een jaar of negen was, las ze een aantal artikels over de gezondheidsvoordelen van groene thee. Ze werd nieuwsgierig en begon ermee te experimenteren, samen met mij. Groene thee was in die tijd nog niet zo populair, dus gingen we direct aan de slag met losse theeblaadjes. We wisten niet goed hoe het moest, dus die eerste keren waren niet zo geslaagd. Zo wisten we niet dat je geen groene thee mag zetten met kokend water. Maar mijn mama en ik bleven onze groene thee drinken en toen ik me ook begon te verdiepen in gezonde voeding, ben ik nog méér in dat theeverhaal gedoken. Mijn passie voor thee was er dus voor mijn passie voor gezonde voeding.’

Ondertussen ben je theesommelier. Wat houdt dat precies in?

‘In oktober 2018 kwam ik met het idee om een eigen theelijn te starten. Begin dit jaar was het zover en lanceerde ik AMBAR, een biologische theelijn die bestaat uit twaalf verschillende blends en infusies die ik allemaal zélf heb samengesteld. Toen ik op zoek ging naar een groothandel om mee samen te werken, merkte ik dat de meesten mijn passie en enthousiasme niet deelden. Daarom startte ik samen met twee vrienden het platform thee.be. We verkopen er niet alleen AMBAR, maar ook merken als Or Tea? en allerlei benodigdheden om de perfecte thee te zetten.’

Je zei net dat je passie voor thee er was voor je passie voor gezonde voeding. Heb jij ooit écht ongezond gegeten? 

‘Ja, heel ongezond. Het was zelfs redelijk extreem. (lacht) Als kind was ik al een heel moeilijke eter. Ik lustte geen groenten, geen noten, at liefst ook geen fruit … Kip met appelmoes en patatjes, dat was mijn go to-gerecht. Toen ik ging studeren werd het nog erger. Ik ging op kot en in plaats van mijn eigen potje te koken, at ik vooral fastfood. Het ultieme dieptepunt? Ik pendelde drie jaar lang tussen Antwerpen en Gent, en toen ontbeet ik vijf dagen per week met twee Bicky Burgers en een Red Bull.’

Wanneer besloot je iets aan die levensstijl te veranderen?

‘Tijdens een filosofisch moment onder de douche, in 2012. Ik ging in die periode af en toe onder de zonnebank en stond daarover na te denken. Ik deed het om een mooi kleurtje te krijgen, maar wist dat het op lange termijn net héél slecht is voor je huid. En toen dacht ik: ongezond eten is ook slecht voor je. Dat heeft ook een impact op lange termijn. Dus besloot ik het roer om te gooien. In ’t begin at ik écht niet lekker. Ik at gewoon veel groenten, maar maakte er geen lekkere gerechten van. Dat is de reden waarom ik begon te experimenteren en in 2014 startte ik met mijn blog Bye Bye Cheeseburger.’ 

Wat brengt de toekomst? 

‘Wel, mijn uitgeverij heeft me net gevraagd of ik een vervolg wil schrijven op mijn boek De kracht van gedachten. In het eerste boek gaf ik lezers tips om een positieve mindset te krijgen, zodat ze alles kunnen bereiken wat ze maar willen. Het was een heel groot succes. Het staat nog steeds in de top 30 van non-fictieboeken. Het blijft dus mensen inspireren.’

Is dat wat je het leukst vindt aan al je bezigheden, het feit dat je mensen inspireert?

‘Daar word ik inderdaad heel blij van. Onlangs kwam er een jonge gast naar me toe, die zei: ‘Ik ben veertig kilo afgevallen en jij was mijn inspiratie!’ En dan denk ik: waaw. Maar ik vind het ook héél leuk om iets tastbaars te doen. Ik ben heel chaotisch. In mijn leven loopt alles door elkaar en je moet soms aan mijn mouw trekken omdat het een hele uitdaging is voor mij om iets van A tot Z af te werken. Een boek schrijven is voor mij niet zo evident, maar als ik het dan vastheb, wéét ik dat het het allemaal waard is geweest.’

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…