Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het cliché klopt: mannen zijn beter in oriëntatie

Bram
3 min read

Hoewel een heleboel vrouwen het graag anders zouden zien, kunnen zij er niet langer omheen: mannen zijn beter in oriëntatie. Het enige dat vrouwen nu kunnen is dit verlies ten opzichte van mannen nederig toegeven. Het feit dat mannen beter zijn in oriëntatie is bast komen te staan bij een kleinschalig onderzoek dat in Noorwegen is gehouden. Het onderzoek heeft een verband weten te leggen tussen het hormoon testosteron en het vermogen om zich te oriënteren. Dankzij de resultaten van dit Noorse onderzoek kan er dus niet langer eindeloos gediscussieerd worden in de auto.

Binnenshuis vindt een vrouw sneller dingen

Op het moment dat er in huis iets zoekgeraakt is, zal een vrouw dit sneller vinden dan de meeste mannen. Daar staat echter wel tegenover dat mannen eerder het huis zelf weten te vinden volgens het Noorse onderzoek. Dat er bij dit onderzoek slechts weinig proefpersonen betrokken waren, pleit echter weer in het voordeel van de vrouwen. Uiteraard kunnen zij niet om de significante onderzoeksresultaten heen. Het eerste deel van het experiment werd uitgevoerd door 18 mannen tegenover 18 vrouwen te plaatsten, terwijl in het tweede gedeelte nog eens 42 vrouwen werden onderzocht.

Virtueel doolhof 

Het onderzoek werd door de Noorse Universiteit van Wetenschap en Technologie uitgevoerd. Aan de mannelijke- en vrouwelijke proefpersonen werd de opdracht gegeven om de weg te vinden in een virtueel labyrint terwijl zij een 3D-bril en joystick gebruikten. Gedurende het onderzoek waren alle proefpersonen bovendien verbonden met een MRI-machine die hun hersenactiviteit vastlegde. Door de mannen die deelnamen aan het experiment werd beter gebruikgemaakt van de verschillende windrichtingen. Zij vonden uiteindelijk dan ook eerder de uitgang. Ook waren de mannelijke proefpersonen beter in de opdrachten die iedereen onderweg naar buiten uit moest voeren, bijvoorbeeld het vinden van een geel gekleurde auto. Het oriëntatievermogen van de mannen bleek meer efficiënt, en ze wisten dan ook gewoonweg eerder het eindpunt te bereiken volgens de Noorse onderzoekers.

In de praktijk

In de praktijk zullen vrouwen zich neer moeten leggen bij de resultaten van dit onderzoek. Mannen zullen zich immers voortdurend op de borst kloppen als het oriëntatievermogen ter sprake komt. Wanneer je dus op reis gaat met een man, dan kun je niets anders doen dan achterover leunen en hopen dat ook in dit geval de Noorse onderzoekers gelijk zullen krijgen. Wanneer dit niet het geval is, kun je alleen nog maar heel hard lachen. Ja hoor schat je hebt je uiterste best gedaan, maar de volgende keer gebruiken we toch maar weer eens de routeplanner.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…