Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe kan je zuiniger omgaan met water?

Gezond.be
4 min read

Door het droge weer van de afgelopen maanden zijn de grondwaterstanden alarmerend laag. Meerdere experten vrezen dan ook dat we afstevenen op een watertekort deze zomer. Om dat te voorkomen, is het belangrijk om zo zuinig mogelijk om te springen met water. Weet je niet goed hoe je daaraan moet beginnen? Wij geven je enkele waterbesparende tips.

Water besparen in de badkamer

Het is erg verleidelijk om lang in een relaxerend warm bad te blijven zitten, maar het is niet goed voor het milieu omdat er je er veel water mee verbruikt. Het is beter om een verfrissende douche te nemen, maar let er dan wel op dat je er niet te lang onder blijft staan. Een Belg staat gemiddeld 7,5 minuten per dag onder de douche. Als we daar met z’n allen een minuut van zouden kunnen af doen, zou dat jaarlijks 27 miljard liter drinkwater besparen.

Naast korter douchen kan je ook een waterbesparende doucheknop installeren om minder water te verbruiken. Door een zuinige doucheknop stroomt er ongeveer zeven liter per minuut. Een verouderde doucheknop kan tot wel 20 liter per minuut verbruiken.

Een simpele, maar effectieve manier om minder water te verspillen, is het gebruiken van een beker wanneer je je tanden poetst. Je verspilt maar liefst tien liter water per minuut wanneer je de kraan laat lopen tijdens het tanden poetsen, scheren … Het laten lopen van de kraan zorgt dus voor heel veel verspilling. Een andere simpele truc die kan je toepassen, is de douche even uitzetten wanneer je je haren wast. Wanneer je de shampoo uitspoelt, laat je het water weer stromen. Zo laat je niet onnodig veel water langs je lopen.

Water besparen in de keuken

Velen staan er niet bij stil, maar ook in de keuken verbruik je heel wat water. Met een aantal kleine aanpassing kan je ervoor zorgen dat je er minder water verspilt. Zo kan je het water waarmee je groenten en fruit hebt gewassen bijvoorbeeld gebruiken om de planten water te geven. Gooi het water waarmee je groenten hebt gekookt niet zomaar weg, maar gebruik het om er een lekkere soep mee te maken. Probeer ook om je groenten in zo weinig mogelijk water te koken. Zo verbruik je minder water én blijven de voedingsstoffen beter bewaard.

Als je een vaatwasmachine hebt, zorg er dan voor dat je die pas laat draaien als ze goed vol zit. Durf jij je vuile vaat soms wat langer te laten staan? Dat is eigenlijk zo slecht nog niet! Door één grote afwas te doen in plaats van meerdere kleine, verbruik je minder water. Tip: spoel vuile potten en pannen niet af met lopend water, maar laat ze eerst even weken in warm water met wat vaatwasmiddel.

Water besparen in de tuin

Als je een tuin hebt, weet je dat je de bloemen moet water geven wanneer het niet veel regent. Hiervoor kan je perfect regenwater gebruiken, als het beschikbaar is natuurlijk. Let erop dat je je bloemen water geeft op de minst warme momenten van de dag. Hierdoor gaat het water niet zo snel verdampen en voorkom je dat je planten worden beschadigd. Waterdruppels kunnen namelijk bij sterke zonneschijn planten verschroeien.

Zorg ervoor dat je je tuin enkel sproeit wanneer het écht langdurig droog is. Het is ook beter om je tuin een keer per week gedurende een kwartier te sproeien, dan elke dag vijf minuten. Zo kunnen de planten dieper wortelen en zijn ze minder droogtegevoelig. Wist je dat de grond opharken en hakken hetzelfde effect heeft als twee keer sproeien? Door te opharken en hakken breek je de harde laag van de grond, waardoor hij vochtig en luchtig blijft.

Was je auto niet met een tuinslang, maar met water en een spons. Hierdoor kan je heel veel water besparen, want een tuinslang kan tot maar liefst 2000 liter per uur verbruiken.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…