Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoeveel geld kan je bijverdienen tijdens je pensioen?

Camille
4 min read

Met pensioen gaan is een van de meest cruciale momenten uit je leven. In vele gevallen is het punt achter je loopbaan zetten en in alle rust de rest van je leven doorbrengen met vrienden en familie. Helaas kan niet iedereen leven met het pensioen dat uitgekeerd wordt. Dit heeft onder andere te maken met je werkverleden en arbeidsvoorwaarden. Daarom zijn er steeds meer mensen die naast hun pensioen een centje bij verdienen om zich te ondersteunen. Er zijn hiervoor verschillende opties mogelijk.

Wel moet je er rekening mee houden dat je bepaalde inkomsten en verdiensten aan banden moet leggen. Onder dit soort inkomsten vallen voornamelijk verdiensten uit een vrij beroep of het werken als een zelfstandig ondernemer. Andere verdiensten zoals uit die van een zelfstandige activiteit die je in het verleden beoefend hebt, mogen ongelimiteerd worden verkregen. Ook op inkomsten uit bepaalde kapitalen en goederen mogen onbeperkt worden verkregen. In dit artikel laten we je kennis maken met de verschillende manieren en vormen om bij te verdienen in je pensioen.

Werken als werknemer

Als je bij wilt verdienen als een actieve werknemer of ondernemer dan zijn er enkele strikte reglementen waar je jezelf aan moet houden om je pensioen in stand te houden. Je bent een actieve werknemer als er sprake is van een arbeidsovereenkomst. De volgende bedragen zijn de bedragen die je uiterlijk mag verdienen.

Indien de bijverdiensten niet hoger zijn dan de volgende bedragen behoud je het pensioen.

In geval van een overlevingspensioen en jonger dan 65 jaar

  • Indien er sprake is van kinderlast: € 20.000
  • Zonder kinderlast: € 16.000

In geval van een overlevingspensioen vanaf 65 jaar

  • Indien er sprake is van kinderlast: € 20.860
  • Zonder kinderlast: € 17.149,20

Indien je dit bedrag overtreft tot een maximum van € 23.000 wordt er een percentage berekend waarmee je overlevingspensioen wordt verminderd. Het is dus van groot belang dat je goed rekening houdt met de maximale bedragen en hier niet overeen gaat. Op deze manier kan je rustig en op je gemak door blijven werken.

Werken als zelfstandige

Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om als een zelfstandige ondernemer bij te verdienen. Dit biedt je iets meer vrijheden maar je bent nog wel beperkt tot een bepaald punt als het op je verdiensten aankomt. Als je gelijktijdig of achtereenvolgens gewerkt hebt als werknemer en zelfstandige dan gelden de volgende regelingen:

Indien de bijverdiensten niet hoger zijn dan de volgende bedragen behoud je het pensioen.

In geval van een overlevingspensioen en jonger dan 65 jaar

  • Indien er sprake is van kinderlast: € 16.000
  • Zonder kinderlast: € 12.800

In geval van een overlevingspensioen vanaf 65 jaar

  • Indien er sprake is van kinderlast: € 16.687,98
  • Zonder kinderlast: € 13.719,35

Zoals je kunt zien zijn deze bedragen iets minder dan wanneer je werkt als een werknemer. Dit heeft onder andere te maken met de complexiteit en diversiteit aan inkomsten die gepaard gaan met een eigen onderneming. Ook hier geldt dat als je het minimale bedrag overtreft er een percentage van je pensioen wordt afgetrokken. Houdt er dus goed rekening mee wat je verdient en of het acceptabel is of niet.

Bijverdienen? Ja, dat kan

Nu weet je dat er verschillende mogelijkheden zijn om bij te verdienen in je pensioen. Of je dit wilt doen als werknemer of als zelfstandige ligt aan jezelf. Wel gelden er verschillende reglementen aan deze manieren van inkomsten. Boven alles is het van groot belang dat je rekening houdt met het maximale bedrag dat je mag bijverdienen. Anders wordt je pensioen gekort of zelfs helemaal ingetrokken. Voorkom dit en laat je goed informeren.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…