Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoeveel zakgeld geef ik mijn kinderen en kleinkinderen?

Camille
3 min read

Het geven van zakgeld wordt sinds jaar en dag gedaan om kinderen een leuk extraatje mee te geven, maar ook om ze vanaf een jonge leeftijd op een goede en verantwoordelijke manier met geld te leren omgaan. De hoeveelheid zakgeld dat een kind ontvangt verschilt van ouder tot ouder. De financiële draagkracht van de ouder speelt daarbij een grote rol. Er zijn verschillende manieren om de hoogte van het zakgeld te bepalen.

Natuurlijk is het bedrag uiteindelijk een bedrag dat je zelf redelijk vindt om aan je kind te geven. Ook de situatie van het kind speelt een grote rol in de berekening van het zakgeld. Zo moet het ene kind er andere dingen van kopen dan het andere kind. Meestal beginnen ouders met het geven van zakgeld als het kind 5 jaar oud is. Dit is vaak een klein bedrag maar toch een goede introductie voor het kind om langzaam maar zeker beter met geld om te leren gaan.

De hoogte van het bedrag

Er zijn verschillende factoren die bepalend kunnen zijn in het uiteindelijke bedrag zakgeld. Zoals eerder aangegeven zijn een van de belangrijkste aspecten hoeveel geld jezelf te besteden hebt en wat het betreffende kind van het zakgeld moet gaan betalen. Indien een kind slechts snoepgoed of andere kleine dingen van het zakgeld hoeft te betalen, hoef je niet verder te gaan dan een paar euro per week. Indien het kind grotere dingen zoals abonnementen of cadeautjes van het geld moet betalen dan is een hoger bedrag nodig. Hieronder worden de algemene bedragen aan zakgeld voor de verschillende leeftijdsgroepen weergegeven:

Leeftijd Bedrag
5-8 jaar € 0,50 – € 2,- p. week
9-11 jaar € 1,20 – € 2,30 p. week
12-14 jaar € 15 – € 22,-  p. maand
15-18 jaar € 20 – € 30,-  p. maand

Dit is slechts een indicatie en het bedrag verschilt sterk tussen verschillende gezinnen. Mocht je echt geen idee hebben hoeveel je een kind aan zakgeld moet geven dan kun je deze tabel aanhouden als een referentie.

Een kind met geld leren omgaan

Zakgeld is een van de beste manieren om kinderen vanaf een zeer jonge leeftijd met geld te leren omgaan. Vanaf een klein bedrag geeft het je de mogelijkheid om het bedrag steeds een klein beetje te verhogen. Zelfs voor kinderen vanaf een jaar of 5 kan dit al een prima manier zijn om ze iets extra’s te geven en tegelijkertijd iets bij te brengen. Ongeveer 45% van de 5-jarige kinderen krijgt zakgeld. Kinderen van 8 jaar oud krijgen ongeveer in 82% van de gevallen zakgeld.

Als het kind ouder is heb je ook nog de mogelijkheid om het geld via online bankieren over te maken. Hierdoor leer je het kind meteen hoe het moet bankieren via het internet. Zeker in deze tijden is het van cruciaal belang om kinderen hierover voor te lichten.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…