Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Is een zoete aardappel gezonder dan een gewone aardappel? De diëtiste schept duidelijkheid

Sien Vanneste
2 min read

Zoete aardappelen maakten de voorbije jaren een enorme opmars. Vaak wordt zelfs beweerd dat ze gezonder zijn dan gewone aardappelen, maar klopt dat wel? Wij vroegen het aan sportdiëtiste Deborah De Jaegere.

‘Wanneer we kijken naar de voedingswaarde zien we amper een verschil tussen een zoete en een gewone aardappel’, aldus Deborah De Jaegere. ‘Opvallend: de zoete aardappel bevat iets méér koolhydraten dan de gewone aardappel, terwijl de meeste mensen denken dat het omgekeerd is. De glycemische index is bij de zoete aardappel hoger dan bij de gewone. Deze index geeft aan hoe snel koolhydraten verteerd worden en opgenomen worden in het bloed. Je zou kunnen zeggen dat een lagere glycemische index beter is, maar je mag je hier niet op blindstaren. Een Twix heeft namelijk ook een lage glycemische index, terwijl het hier wel duidelijk is dat het niet gezond is. Je moet dus ook kijken met wat je het eet. Bij een aardappel, zoet of gewoon, eet je meestal nog een stuk vlees en groeten. Daardoor wordt het ook anders verwerkt. De glycemische index is dus niet altijd betrouwbaar.’

Zorg voor afwisseling!

‘Zoete aardappel is zeker geen wondermiddel. Eet je graag zoete aardappel? Doe dat dan gerust. Maar eet je eigenlijk liever een gewone aardappel, dan is dat ook prima. Of wissel eens af tussen de twee. Afwisseling in je eetpatroon is altijd een goed idee.’

Door Sien Vanneste

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…