scrollTop top

Is een zoete aardappel gezonder dan een gewone aardappel? De diëtiste schept duidelijkheid

Is een zoete aardappel gezonder dan een gewone aardappel? De diëtiste schept duidelijkheid

Zoete aardappelen maakten de voorbije jaren een enorme opmars. Vaak wordt zelfs beweerd dat ze gezonder zijn dan gewone aardappelen, maar klopt dat wel? Wij vroegen het aan sportdiëtiste Deborah De Jaegere.

‘Wanneer we kijken naar de voedingswaarde zien we amper een verschil tussen een zoete en een gewone aardappel’, aldus Deborah De Jaegere. ‘Opvallend: de zoete aardappel bevat iets méér koolhydraten dan de gewone aardappel, terwijl de meeste mensen denken dat het omgekeerd is. De glycemische index is bij de zoete aardappel hoger dan bij de gewone. Deze index geeft aan hoe snel koolhydraten verteerd worden en opgenomen worden in het bloed. Je zou kunnen zeggen dat een lagere glycemische index beter is, maar je mag je hier niet op blindstaren. Een Twix heeft namelijk ook een lage glycemische index, terwijl het hier wel duidelijk is dat het niet gezond is. Je moet dus ook kijken met wat je het eet. Bij een aardappel, zoet of gewoon, eet je meestal nog een stuk vlees en groeten. Daardoor wordt het ook anders verwerkt. De glycemische index is dus niet altijd betrouwbaar.’

Zorg voor afwisseling!

‘Zoete aardappel is zeker geen wondermiddel. Eet je graag zoete aardappel? Doe dat dan gerust. Maar eet je eigenlijk liever een gewone aardappel, dan is dat ook prima. Of wissel eens af tussen de twee. Afwisseling in je eetpatroon is altijd een goed idee.’


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

  • Wereld
  • Aantal
    besmettingen
    267.004.039
  • Aantal
    doden
    5.270.579
  • België
  • Aantal
    besmettingen
    1.879.784
  • Aantal
    doden
    27.360

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!