scrollTop top

Ken jij het gemiddelde aantal sekspartners van een twintiger?

Ken jij het gemiddelde aantal sekspartners van een twintiger?

Niet iedereen heeft even veel sekspartner op een bepaalde leeftijd. Zo zullen bijvoorbeeld veel ouderen vaak maar met één of twee verschillende personen de lakens hebben gedeeld, terwijl jongeren soms een kleine verzameling aan bedpartners hebben. Voor de vrouwelijke twintigers van tegenwoordig geldt dat zij doorgaans één of twee sekspartners hebben gehad. Voor de twintigers van het mannelijk geslacht geldt daarentegen dat zijn meestal met meerdere partners seks hebben gehad. Om erachter te komen hoeveel sekspartners een twintiger heeft gehad, moet je echter eerst met een aantal aspecten rekening houden.

Seriële monogamie

Slechts 5 procent van de vrouwelijke twintigers heeft seks gehad met meer dan vijf verschillende bedpartners. Daar staat echter tegenover dat 20 procent van de mannelijke twintigers zegt met minimaal vijf verschillende partners te hebben gevreeën. Een derde van de mannelijke twintigers heeft echter maar één of twee sekspartners gehad. In ons land hebben zowel mannen als vrouwen tussen de twintig en de dertig in de regel opeenvolgende seksuele relaties. Slechts in zeldzame gevallen zullen twintigers ervoor kiezen om meerdere seksuele partners tegelijk hebben.

Vandaag de dag hebben twintigers relaties die een paar weken of maanden duren, in bepaalde gevallen zelfs jaren. In deze relaties zijn ze vaak trouw aan die ene partner. Pas als deze relatie is afgesloten, zal voor de meesten pas weer een andere (exclusieve) relatie kunnen volgen.

Cijfers zeggen niet alles

Het aantal genoemde bedpartners voor mannen en vrouwen van in de twintig zegt eigenlijk niet alles. Zo kan het bijvoorbeeld voor een mannelijke twintiger behoorlijk stoer zijn om te zeggen dat hij met een heleboel partners het bed heeft gedeeld. Om die reden zal hij het aantal sekspartner eerder toegeven, of in een aantal gevallen zelfs overdrijven. Voor een vrouw van dezelfde leeftijd zal een groot aantal sekspartners juist eerder afbreuk doen aan hun imago. Zij zullen dan ook minder snel geneigd zijn om aanzienlijk minder partners aan te geven. Voor vrouwen wordt een groot aantal sekspartners immers nog altijd geassocieerd met goedkoop en sletterig gedrag.

Tijdens de onderzoeken, die zijn gehouden onder mannen en vrouwen van twintig tot dertig jaar, dient dan ook altijd rekening te worden gehouden met de eerlijkheid waarmee de meeste ondervraagden antwoord hebben gegeven. Aangezien dat dit een aspect is dat niet, of nauwelijks, gecontroleerd kan worden, zul je de uitkomsten dan ook altijd met een forse korrel zout moeten nemen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  521.830.110
 • Aantal
  doden
  6.266.563
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  4.134.293
 • Aantal
  doden
  31.675

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!