Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Lekkere inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘3 ingrediënten per cocktail’ + win 5 exemplaren

Birte Govarts
6 min read

Weet jij – alweer – niet wat te koken dit weekend? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘3 ingrediënten per cocktail’ van Kate Calder te delen. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen vijf exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

Aan de hand van ‘3 ingrediënten per cocktail’ maak je de lekkerste cocktails met slechts – juist – drie ingrediënten. Het boek is ingedeeld per dranksoort als basis: wodka, gin, rum, tequila, whisky en tot slot bubbels. Bovendien sluit Kate Calder elk hoofdstuk af met enkele heerlijke pairing snacks. In dit artikel serveren wij jullie een Lemon Drop en twee gerechtjes om te delen die daar pérfect bij passen. Graag gedaan!

1. Lemon Drop

Kate Calder: ‘Deze heerlijke zoete verwennerij in de vorm van een cocktail overspoelt je met jeugdherinneringen aan je favoriete snoepwinkel. Hij wordt vaak aangetroffen als shot bij
studentenkroegen over de hele wereld. Ik ben echter van mening dat het gebruik van vers
citroensap en het nippen van de cocktail uit een glas met een lange steel hem de elegantie
geeft die hij verdient.’

Benodigdheden

• 60 ml wodka
• 30 ml citroensap
• 30 ml suikersiroop

Bereidingswijze

• Vul je cocktailshaker met ijs en voeg alle ingrediënten
toe.
• Draai het deksel op de shaker en schud 20 seconden
krachtig.
• Zeef de cocktail boven je coupeglas en serveer.

Garnering

Garneer het glas met een suikerrandje of hak een paar citroenzuurtjes fijn en doop de rand van het glas in de gehakte zuurtjes in plaats van in suiker.

2. Ingemaakte komkommer met dille en sesamzaad

Kate Calder: ‘Ik ben dol op de kunst van het inmaken maar ik ben ook ongeduldig. Deze komkommers zijn supersnel klaar en geven dezelfde kick als komkommers die al dagen op zuur hebben gestaan.’

Benodigdheden

• 1 komkommer of 5 mini-komkommers, in de lengte in vieren gesneden
• 1 tl zout
• 2 tl tamarindepasta
• 1 tl sesamolie
• 2 tl suiker
• 100 ml wittewijnazijn
• Kleine handvol verse dille, gehakt
• 1 tl geroosterd sesamzaad

Bereidingswijze

• Leg de stukken komkommer in een kom en hussel ze met het zout. Koel de komkommer tien minuten in de koelkast.
• Meng ondertussen in een maatbeker de rest van de ingrediënten, met uitzondering van de verse dille en het sesamzaad, tot de suiker is opgelost.
• Schenk het azijnmengsel over de gezouten komkommer en meng goed. Koel de komkommer nog tien minuten of tot ze worden geserveerd. Serveer de komkommer op een bord, sprenkel er een beetje inmaakvloeistof over en strooi er de dille en het sesamzaad over.

3. Zoute chocoladekoekjes

Kate Calder: ‘‘Koekjes?!’ zul je zeggen. Ja, zeker. Voor de zoetekauwen op het feest, of aan het einde van de avond geserveerd met een afsluitende cocktail, zijn ze een schot in de roos.’

Benodigdheden

• 110 g boter, op kamertemperatuur
• 100 g kristalsuiker
• 100 g lichtbruine basterdsuiker
• 1 ei
• 1/2 tl vanille-extract
• 1/4 tl amandelextract
• 225 g bloem
• 1/2 tl bakpoeder
• 1/2 tl baksoda
• 100 g pure chocolade, in stukjes
• 2 flinke snuffen zeezoutvlokken

Bereidingswijze

• Klop met een elektrische handmixer de boter, kristalsuiker en basterdsuiker glad (dit duurt ongeveer een minuut). Voeg het ei, vanille- en amandelextract toe en roer met een spatel glad. Voeg de bloem, het bakpoeder en de baksoda toe en mix tot een stevig deeg. Roer de chocoladestukjes erdoor. Koel het deeg 15 minuten in de koelkast.
• Verwarm de oven voor tot 190 °C. Schep met een eetlepel balletjes van het deeg en leg de deegballetjes gelijkmatig verspreid over twee of drie met bakpapier beklede bakplaten. Bestrooi ieder koekje met wat zeezoutvlokken. Bak de koekjes tien minuten of tot ze bruin zijn aan de randen.
• Bestrooi de koekjes met nog wat zeezoutvlokken. Serveer direct of laat ze afkoelen op een taartrooster en bewaar ze in een luchtdicht afgesloten bakje tot je ze wilt serveren.

Good Cook, €17,95

Win 5 exemplaren van ‘3 ingrediënten per cocktail’

Heb jij grote dorst én honger gekregen van deze drie recepten en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben we goed nieuws, want wij mogen van uitgeverij Good Cook vijf exemplaren wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje in je boekenkast te mogen plaatsen? Je leest het hier.

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…