Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Onderzoek: blonde vrouwen hebben een hoger IQ

Anja
2 min read

Blonde vrouwen worden vaak ook wel ‘domme blondjes’ genoemd, maar dit blijkt helemaal niet terecht te zijn. Volgens Amerikaans onderzoek zijn blonde vrouwen namelijk helemaal niet dommer dan de rest, maar hebben de zogenaamde ‘domme blondjes’ juist een hoger IQ dan vrouwen met zwart, bruin of rood haar.

De achtergrond van het onderzoek

De Amerikaanse onderzoekers aan de Ohio State University doen deze claim aan de hand van een uitgebreid onderzoek, waarbij 10,878 Amerikanen een intelligentietest moesten ondergaan. Wat bleek? Vrouwen die van nature blond haar hebben, hebben gemiddeld een hoger IQ dan andere vrouwen. Daarnaast werd aangetoond in het onderzoek dat blonde vrouwen wel degelijk last kunnen hebben van de grapjes over hun haarkleur en hun intelligentie. Volgens onderzoeker Jay Zagorsky kunnen de grapjes invloed hebben op het wel of niet krijgen van een baan, het wel of niet maken van promotie en andere sociale ervaringen. Volgens hem moet het voor eens en voor altijd afgelopen zijn met de flauwe grapjes over domme blondjes, want “deze studie levert overtuigend bewijs dat er geen discriminatie van blondines zou moeten zijn”, aldus de onderzoeker.

Het verschil tussen blonde vrouwen en vrouwen met een andere haarkleur

Nu vraag je je misschien af hoe groot het verschil precies was tussen de blonde dames die met het onderzoek mee deden en de dames met een andere haarkleur. Gemiddeld gezien hadden de blondines die aan het onderzoek deelnamen een IQ van 103,2. Brunettes stonden op de tweede plek met een IQ van 102,7 en roodharigen hadden gemiddeld een IQ van 101,2.

Blondines: meer gelezen in hun jeugd

De onderzoekers zeggen overigens dat het hogere IQ niets te maken heeft met de haarkleur van de mensen die met het onderzoek mee deden. Zo bleek dat de blonde vrouwen over het algemeen meer hebben gelezen in hun jeugd, wat mogelijk het hogere IQ verklaart.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…