Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De 10 beste kookboeken van 2018

@nick
17 min read

Wie houdt er nu niet van om even lekker weg te duiken met een boek tijdens een verloren moment? Zeker als je daardoor de broodnodige inspiratie kan opdoen en je eigen culinaire creativiteit kan stimuleren, is het lezen van een kookboek met vernieuwende gerechten ideaal. Wij zetten de 10 populairste kookboeken van dit moment voor je op een rij zodat je niet alleen kan wegdromen maar ook lekker aan de slag kan met heerlijke gerechten.

 

1. De gezonde goesting – Steffi Vertriest

Met meer dan 60 recepten

De gezonde goesting - kookboek van Steffi Vertriest

In haar boek ‘De gezonde goesting’ laat Steffi Vertriest zien dat gezond en lekker heel goed samengaan. Het gaat immers niet om het weglaten van "slechte ingrediënten", maar om met gezonde ingrediënten de lekkerste gerechtjes op tafel te toveren. Leerzaam en bijzonder lekker dus! Voortaan maak je dus zelf verantwoorde ontbijtjes en voedzame, gevarieerde maaltijden. Steffi Vertriest is overigens bekend van haar blog "Bye Bye Cheeseburger" en van haar gezond kookprogramma "De gezonde goesting" op Njam!

2. Killerbody dieet – Fajah Lourens

Slank in 12 weken

Killerbody dieet - Fajah Lourens

Verantwoord afvallen en werken aan je droomlichaam. Fajah Lourens laat zien dat gezond en bewust eten in combinatie met fitnessoefeningen effectief is. In haar boek ‘Killerbody dieet’ werkt Fajah Lourens samen met gerenommeerde fitnessexperts, voedingsdeskundigen en artsen om je tips en adviezen te geven. Door op de juiste manier om te gaan met voeding komt je streefgewicht binnen handbereik en werk je aan het bereiken van je droomfiguur in een periode van slechts 12 weken.

3. Grip op koolhydraten – Yvonne Lemmers

Dagmenu’s, recepten en richtlijnen

Grip op koolhydraten - kookboek van Yvonne Lemmers

Diëtiste en ervaringsdeskundige Yvonne Lemmers laat in haar boek ‘Grip op koolhydraten’ ons zien welke effecten koolhydraten op ons hebben. Het door haar ontwikkelde GoK dieet is bewezen effectief en leert je meer over de nadelige effecten van de moderne eetgewoontes. Door onderscheid te maken tussen de verschillende koolhydraten en dat te combineren met een eiwitrijk dieet wordt succesvol afvallen haalbaar. Haar eigen praktijkervaring is hierbij leidend. De basisrichtlijnen, dagmenu’s en gevarieerde maaltijden maken gewichtsbeheersing extra leuk.

4. Easy Vegan –  Julie Vandenkerckhove

65 snelle recepten voor meer energie

Easy Vegan - kookboek van Julie Vandenkerckhove

Eenvoudige recepten, tussendoortjes en verantwoorde menu’s, dat is zo ongeveer de leidraad in dit kookboek. Door bewust bezig te zijn met voeding is een verantwoord voedingspatroon eenvoudig te realiseren. Julie Vandenkerckhove zet niet in op trendy recepten, maar wel in effectieve ‘back-to-basic’ gerechten met ingrediënten die je gemakkelijk in de supermarkt vindt. De recepten zijn makkelijk te volgen en alles wordt stap voor stap uitgelegd. Binnen de 30 minuten zet jij een heerlijk gerecht op tafel!

5. Chickslovefood – Het skinny-six kookboek – Nina de Bruijn

Simpele en skinny recepten met maximaal 6 ingrediënten

Chicks love food - Het skinny-six kookboek

Less is more volgens Elise en Nina – de chicks – die er een kunst van maken om met zo weinig mogelijk ingrediënten, de lekkerste gerechten op tafel te toveren. Dat lukt de dames aardig. Het Skinny Six-kookboek blinkt uit in trendy recepten die eenvoudig te maken zijn met maximaal 6 ingrediënten. Van heerlijke tussendoortjes tot volwaardige diners die je allemaal zonder schuldgevoel kan eten. In totaal bevat Het Skinny Six-kookboek maar liefst 70 recepten die iedereen kan gebruiken. Leuk detail: slechts 20% van de gerechten bevat vlees of vis. 

 

6. Thuiskomen – Dorien Knockaert

De magie van doordeweeks koken

Van eten moet je kunnen genieten, ook als je net thuiskomt van je werk. Dorien Knockaert weet als geen ander eenvoud te combineren met functionaliteit en smaak in haar nieuwe boek. Door vanuit de praktijksituatie het koken te benaderen bevat haar boek ‘de magie van doordeweeks koken’ handige tips en recepten, en draagt ze ideeën aan om eenvoudig te variëren met hetgeen er voor handen is. Uiteindelijk raak je overtuigd van de kunst om met vertrouwen uit de losse hand te koken en je eigen creativiteit te gebruiken.

7. Madam Bakster – Laura Verhulst

The guilt-free bakery

Madam Bakster kookboek - the guiltfree bakery

De een smult van desserts, de ander vecht tegen het idee om dergelijke calorieënbommetjes naar binnen te werken. ‘Madam Bakster’ aka Laura Verhulst laat zien dat het ook anders kan. Smullen zonder schuldgevoel. Door bewust te kiezen voor alternatieven voor de traditionele calorierijke en vaak ook allergene ingrediënten is een rijke variatie aan heerlijke en verantwoorde nagerechten ontstaan die zeker niet onderdoen voor de gangbare desserts. Slim koken dus, terwijl je tegelijkertijd veel kennis opdoet over vernieuwende ingrediënten.

8. Het energieke vrouwen voedingskompas – Marjolein Dubbers

Verander je voeding, verander je hormonen, verander je leven

Het energieke vrouwen voedingskompas - kookboek

Wat hebben hormonen met goede voeding te maken? Meer dan je denkt. De succesvolle blog van Marjolein Dubbers krijgt een prachtig vervolg met het ultieme kookboek voor elke bewust levende vrouw. In ‘Het energieke vrouwen voedingskompas’ leren we dat voeding niet alleen energie geeft, maar ook invloed heeft op onze hormoonhuishouding. Het principe is bijzonder simpel; weet wat je eet, dan weet je ook wat je lichaam nodig heeft. Aan de hand van praktische tips en praktijkvoorbeelden laat Marjolein zien hoe je voeding kunt gebruik in je eigen voordeel. Het biedt praktische handvaten voor iedereen die letterlijk meer uit haar voeding wilt halen.

9. Kickstart – Lisa Steltenpool

Naar een energieke en gezonde levensstijl 

Kickstart - Lisa Steltenpool kookboek

Kickstart is het ultieme kookboek voor iedereen die succesvol wil afvallen en bereid is tot een stuk zelfreflectie. Echt afvallen is immers meer dan enkel letten op de calorieën en eiwitten. De noodzaak om de eigen voedsel-comfortzone te verlaten en met een open blik de eigen eetgewoontes onder ogen te zien. Het gaat bij Lisa Steltenpool om diëten, eetgedrag en gedragsverandering. Als voedingsdeskundige weet ze de theorie op een aantrekkelijke wijze te vertalen naar de praktijk waarbij bewustwording voorop staat.

Leuke extra: op bol.com is dit boek nu te koop voor maar € 5 in plaats van € 19,95!

10. Puur Pascale 2 – Pascale Naessens

Beter eten is beter leven

Puur Pascale 2 - kookboek van Pascale Naessens

Pascale Naessens, de vrouw die Vlaanderen gezond leerde koken, kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Na het gigantische succes van 'Puur Pascale' moest er natuurlijk een opvolger opkomen. In 'Puur Pascale 2' geeft Pascale Naessens opnieuw creatieve kookinspiratie met meer dan 80 recepten in haar eigen, unieke stijl. De mooie en grote foto's in het boek worden aangevuld door Pascale Naessens' uitgebreide ingrediëntenkennis. 'Puur Pascale 2' is een heel goede aanvulling in de reeks, wat ons betreft!

Nog inspiratie nodig? Bekijk hier meer kookboeken.

Door @nick

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…