Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Op vakantie: praktische tips om je woning te beschermen

Gezond.be
3 min read

Traditiegetrouw vertrekken straks heel wat Belgen op reis. Maar veel vakantiegangers laten hun woning niet graag onbeveiligd achter. Verisure, Europees marktleider in verbonden alarmsystemen, deelt enkele praktische tips waarmee je inbrekers afschrikt en je woning optimaal beschermt.

Je woning goed beschermen wanneer je op vakantie gaat is een noodzaak. In de eerste helft van 2022 noteerde de federale politie een stijging van 35% voor woninginbraken in ons land, vergeleken met het jaar ervoor. Het verschil in de verschillende gewesten is daarbij groot: in het Waalse Gewest stijgt het aantal inbraken met 5%, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met 48% en in het Vlaamse Gewest met maar liefst 68%.

Uit een recent onderzoek van Verisure bij 1.770 Belgen blijkt dat één op de vijf mensen ooit al het slachtoffer was van een woninginbraak. Na de inbraak namen bijna negen op de tien eigenaars maatregelen om de woning extra te beveiligen. Ongeveer drie op de tien slachtoffers investeerde in gemonitorde beveiliging alarmysteem met telebewaking, waarbij het alarmsysteem verbonden is met een bemande centrale. In de enquête geeft 90% aan zich veiliger te voelen na de extra maatregelen om de woning (beter) te beschermen.

5 tips om je woning te beschermen als je op vakantie gaat

  1. Ben je wat langer van huis (minstens 7 dagen, maximaal 3 maanden)? Breng dan de lokale politie op de hoogte van je afwezigheid. Dat kan via een ‘afwezigheidsmelding’ waarbij je de politie vraagt om tijdens een bepaalde periode toezicht te houden op je woning.
  2. Vermeld nooit op sociale netwerken dat je op vakantie vertrekt. Plaats je vakantiefoto’s bij voorkeur pas bij thuiskomst.
  3. Berg materiaal op dat inbrekers van pas zou kunnen komen, zoals een ladder of tuingereedschap.
  4. Geef je woning een bewoonde indruk. Vraag iemand die je vertrouwt om de brievenbus leeg te maken en regelmatig de rolluiken of gordijnen te openen en te sluiten.
  5. Kies voor een alarmsysteem met telebewaking 24/7, bij voorkeur met monitoring zodat professionals kunnen ingrijpen bij een (poging tot) inbraak.
Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…