Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Philadelphia gaat broodverspilling tegen met heerlijke croque-recepten

Lisa Piotti
6 min read

Brood blijkt een van de meest verspilde voedselitems in België te zijn. Wekelijks gooien we negen miljoen sneetjes brood weg. Om die enorme verspilling tegen te gaan lanceert Philadelphia het project ‘De Broodwinners’. Het merk van zuivelspreads wil Belgen bewust maken van het probleem en hen inspireren met verschillende oplossingen.

Uit onderzoeken van Too Good To Go en Voedselverlies.be blijkt dat in België wekelijks meer dan negen miljoen sneetjes brood worden weggegooid, wat overeenkomt met zo’n één miljoen euro aan brood. Brood blijft enorm populair bij de Belgen, want meer dan 80% heeft standaard brood in huis. Toch gooien we het ook massaal in de vuilbak. Philadelphia wil consumenten helpen om broodverspilling aan te pakken en te verminderen. Hier zijn alvast vijf handige tips en enkele lekkere recepten:

  1. Gooi de uiteindes van brood niet weg! Voeg een sneetje toe aan je bruine suiker om het zacht te houden en doe hetzelfde in je koekjestrommel.
  2. Vries sneetjes brood in kleine hoeveelheden in. Doe dit in herbruikbare plastic zakjes die luchtdicht zijn.
  3. Vers brood kun je twee à drie dagen bewaren door het eerst in een handdoek te wikkelen en dan in de papieren broodzak.
  4. Houd groenten vers door een sneetje brood in de groentelade te leggen in je koelkast. Brood helpt om de vochtigheid te absorberen en je groenten langer vers te houden. Vervang het sneetje om de twee dagen.
  5. Maar vooral, gebruik je sneetjes (oud) brood om lekkere croques te maken. Hieronder vind je alvast wat inspiratie!

Croque met gerookte zalm

Benodigdheden voor één portie

  • twee sneden brood
  • 30 g Philadelphia knoflook en kruiden
  • een sneetje gerookte zalm
  • een halve paprika
  • sla naar keuze

Bereidingswijze

  1. Halveer de paprika, ontdoe deze van pitjes en snijd in blokjes.
  2. Besmeer een snede brood met de Philadelphia en beleg met de sla en de gerookte zalm.
  3. Werk vervolgens af met de paprikablokjes. Leg de andere snede brood bovenop.
  4. Rooster de boterham onder de grill of in een croque-ijzer voor ongeveer vier minuten tot het brood lekker krokant is.

Veggie croque met avocado

Benodigdheden voor één portie

  • twee sneden brood
  • 30 g Philadelphia knoflook en kruiden
  • een tomaat
  • een halve avocado
  • chilivlokken
  • sla naar keuze

Bereidingswijze

  1. Besmeer een sneetje brood met een laag Philadelphia. Snijd de tomaat in schijfjes en leg bovenop. Beleg verder met sla.
  2. Halveer da avocado en ontdoe deze van de schil en pit en snijd in schijfjes. Leg op de sla en werk af met chilivlokken voor een pittig karakter. Leg de andere snede brood bovenop.
  3. Rooster de boterham onder de grill of in een croque-ijzer voor ongeveer vier minuten tot het brood lekker krokant is.

Geitenkaas croque met appel en noten

Benodigdheden voor één portie

  • twee sneden brood
  • 30 g Philadelphia geitenkaassmaak en rozemarijn
  • rucola
  • een halve appel
  • een handvol notenmengeling
  • 1 el honing

Bereidingswijze

  1. Snijd de appel in partjes. Hak de notenmengeling fijn met een mes en zet even opzij.
  2. Besmeer een snede brood met de Philadelphia. Leg de rucola en appelpartjes op het brood.
  3. Verdeel de gehakte noten over het brood en werk af met honing. Leg de andere snede brood bovenop.
  4. Rooster de boterham onder de grill of in een croque-ijzer voor ongeveer vier minuten tot het brood lekker krokant is.
Door Lisa Piotti

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…