Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

RECEPT Cheesecake met koffiekaramel

Birte Govarts
3 min read

Vandaag is het Wereld Koffiedag. Die feestdag wil fairtrade koffiemerk Puro vieren met dit heerlijke recept. Zin in iets zoets? Lees dan vooral verder!

Benodigdheden

Voor de koffiekaramel:

• 100 g fijne griessuiker
• 30 ml water
• 50 g ongezouten boter, kamertemperatuur, in blokjes
• 60 ml volle room, kamertemperatuur
• 30 ml sterke Puro Fairtrade Koffie
• scheutje koffie-extract (optioneel)
• flinke snuif grof zeezout

Voor de cheesecake:

• 150 g cantuccini (Italiaanse amandelkoekjes, of andere droge koekjes)
• 70 g ongezouten boter, gesmolten
• 200 g witte chocolade
• 320 g volle roomkaas, kamertemperatuur
• snuifje zout
• 1 theelepel vanille-extract
• 300 ml volle room

Bereidingswijze

Van de koffiekaramel:

​• Voeg suiker en water toe in een steelpan. Roer niet, maar draai rustig met de pan zodat alle suiker bevochtigd is. Verwarm op een middelhoog vuur totdat alle suiker gesmolten is.

• Voeg blokjes boter toe en laat verder verwarmen totdat de karamel een mooie amberkleur heeft. Roer doorheen dit proces niet, maar draai rustig met de pan voor een gelijkmatige karamelisatie.

• Haal de pan van het vuur. Giet de room en de koffie in een zachte straal bij de karamel en roer met een garde. Zet eventueel kort weer op het vuur en blijf roeren tot je een gladde karamel hebt.

• Haal de pan van het vuur en roer er het koffie-extract (optioneel) en een snuif zout door. Giet over in een hittebestendige kom en laat volledig afkoelen.

Van de cheesecake:

• Vet een springvorm van 20 cm in en bekleed met bakpapier.

• Hak de koekjes in de keukenrobot fijn. Laat de keukenrobot draaien en giet de gesmolten boter op de koekjeskruimels, totdat je de textuur van nat zand bekomt. Lepel de koekjesmengeling op de bodem van de springvorm en druk aan tot je een gelijkmatige koekjesbodem hebt. Zet in de koelkast.

• Smelt de witte chocolade au bain marie. Zet vervolgens opzij en laat afkoelen tot kamertemperatuur. De witte chocolade moet nog net vloeibaar zijn.

• Klop de roomkaas met een houten lepel of garde glad. Meng er het zout en vanille-extract onder. Voeg de witte chocolade toe en roer ze met een spatel door de roomkaas.

• Klop de room lobbig. Spatel ze voorzichtig, in twee keer onder het chocolade-roomkaasmengsel. Stort het mengsel op de koekjesbodem uit en strijk glad.

• Lepel enkele hoopjes van de koffiekaramel op de cheesecake en gebruik een mes om lijnen door de karamel te trekken, zodat je een marmereffect bekomt.

• Dek af met vershoudfolie en laat minstens een nachtje in de koelkast opstijven. Bewaar ook de resterende karamel in de koelkast.

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…