Minder dan een op vijf Belgen weet dat aubergines ook in ons land geteeld worden. Dat blijkt uit een onderzoek dat iVox in mei 2020 deed in opdracht van BelOrta. Om de groente in de kijker te zetten, deelt de coöperatieve groente- en fruitveiling dit heerlijke recept met ons. Droom jij ook al van de zomer?!
Benodigdheden voor twee personen
- 3 aubergines
- olijfolie
- 2 sjalotten, fijngehakt
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 200 g kerstomaten
- 1 eetlepel fijngehakte rozemarijn
- ½ theelepel gerookt paprikapoeder
- zwarte peper en zeezout
- 500 g passata
- 20 g verse basilicum, fijngehakt
- 70 g gemalen parmezaan
Bereidingswijze
• Was de aubergines, dep ze droog en snijd ze in de lengte in dunne plakken. Zet je grillpan op een redelijk hoog vuur en doe er een scheut olijfolie in. Als deze warm is, grill dan de aubergineplakken ongeveer twee minuten aan elke kant.
• Doe een drietal eetlepels olijfolie in een kookpot en zet op een matig vuur. Stoof de sjalot glazig, voeg de look, kerstomaten, rozemarijn en het gerookt paprikapoeder toe. Kruid met peper en zout en laat zo’n vijf minuten aanstoven.
• Doe er nu de passata en de basilicum bij. Zet je vuur redelijk laag en laat de saus minstens 30 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe.
• Als de saus klaar is maken we de melanzane. Verwarm hiervoor je oven voor op 180°. Neem een ovenschotel en bedek de bodem met een laagje van de tomatensaus, bestrooi met parmezaan. Leg hierop een laag van de gegrilde aubergineplakken. Bedek opnieuw met saus en besprenkel met parmezaan.
• Doe zo voort tot al je ingrediënten op zijn.
• Zet de melanzane in de oven en laat nog 20 min garen. Serveer onmiddellijk.