Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

RECEPT Quiche met witloof, peer en roquefort

Birte Govarts
4 min read

De Conference peer is uitgegroeid tot één van Vlaanderens bekendste exportproducten. Toch heeft ze in eigen land de laatste jaren licht terrein moeten prijsgeven in het gezinsbudget, waar ze steevast op de vijfde plaats staat na o.a. appelen. Dat is zonde, vindt BelOrta, want de prijs van de peer is stabiel gebleven en ze is lokaal, gezond én lekker. Om de Conference peer een duwtje in de rug te geven, deelt BelOrta de komende drie weken even veel heerlijke recepten met ons. Vandaag: quiche met witloof, peer en roquefort.

Benodigdheden:

  • 2 rode ajuinen
  • 1 rol kruimeldeeg
  • 2 stronken witloof
  • 1 peer
  • 100 g roquefort
  • 4 eieren
  • 200 ml melk
  • 25 g zonnebloempitten
  • 50 g rucola
  • Een klontje boter
  • Olijfolie
  • 2 tl tijm
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200ºC.
  2. Pel de rode ajuinen en snijd in halve ringen. Smelt een klontje boter in een steelpannetje en laat de ajuinen op een zacht vuurtje fruiten. Kruid met een snuifje zout en zwarte peper en de tijm. Zet een deksel op de pan en laat de ajuinen zo’n 10 min. fruiten, het is de bedoeling dat ze helemaal zacht zijn.
  3. Bekleed intussen een taartvorm met het deeg en het bijgevoegde bakpapier. Duw de naden van het deeg goed aan, zodat de bodem en randen helemaal bedekt zijn. Prik gaatjes in de bodem met een vork. Bak het deeg alvast 10 min. voor.
  4. Snijd intussen de harde kern uit het witloof en snijd fijn.
  5. Snijd de peer in dunne plakken en verkruimel de roquefort.
  6. Smelt een klontje boter in een pan en roerbak het witloof zo’n 4 min. tot het net niet gaar is. Kruid met een snuifje zout en zwarte peper.
  7. Klop intussen de eieren los met de melk en kruid royaal met zout en zwarte peper.
  8. Haal het deeg uit de oven.
  9. Schep het witloof op de taartbodem en schik de helft van de peer erop (het zoete van de peer zorgt voor contrast met de sterke smaken van blauwe kaas en witloof, hou je wel van een extra pittige quiche? Verwerk de peer dan enkel in de salade). Giet het eimengsel erover, bestrooi met de blauwe kaas en werk af met wat schepjes van de gefruite rode ui.
  10. Bak de quiche zo’n 30-35 min. tot die mooi gaar is en goudbruin kleurt.
  11. Maak intussen de pan van het witloof schoon met een stukje keukenpapier en rooster de zonnebloempitten goudbruin.
  12. Maak nu de salade: schep de rest van de plakjes peer om met de rucola, de zonnebloempitten en maak aan met een scheutje olie en een snuifje zout en zwarte peper.
  13. Haal de quiche uit de oven en laat zo’n vijf minuten rusten alvorens aan te snijden (zie tip!). Snijd in punten en serveer met de salade.

Tip!

Zonde toch, als je versgebakken quiche scheurt als je ‘m probeert aan te snijden. Laat de quiche rusten wanneer je ‘m uit de oven haalt. Zo koelt de vulling wat af met als resultaat een perfecte taartpunt.

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…