Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Sorteren om te recycleren: de keuken

Gezond.be
5 min read

Dagelijks gooien we massaal bergen afval weg. Verpakkingsafval heeft daarin een erg groot aandeel. Hoe juister al deze items gesorteerd worden, hoe beter de recyclage kan gebeuren en hoe mooier de planeet wordt. Ellen Van Gool, auteur en content creator achter foodblog Kokerellen, steekt alvast van wal met betere sorteergewoontes. Want hoe sorteer je bijvoorbeeld het metaaldraadje rond de cavakurk? Bij deze alle do’s & don’ts wat betreft sorteren in de keuken op een rijtje! ​

96% sorteert al

Fost Plus staat in voor de inzameling en recyclage van huishoudelijke verpakkingen. Uit een onderzoek van de organisatie naar het sorteergedrag in België blijkt dat 96% van de Belgen vaak of altijd sorteert. Dit veelal uit milieuoverwegingen én omdat het verpakkingsafval op die manier kan gerecycleerd worden. Het verklaart alvast de Europese koploperspositie van ons kleine Belgenlandje! Zo staan we op het vlak van sorteren en recycleren van verpakkingsafval in de Europese top. Toch is het niet altijd helemaal duidelijk wat er met het afval gebeurt, en is de sorteerboodschap nog niet voor iedereen altijd helder.

Tips van Ellen

De keuken wordt niet voor niets het hart van je woning genoemd: hier wordt geleefd en genoten. Ook voor afval sorteren is de keuken vaak het centrum van je woning. Geen toeval, gezien we tijdens het koken nu eenmaal het meest in contact komen met verschillende verpakkingen en soorten afval. In de keuken is dus ook het meeste verwarring over wat waar mag. Zo blijkt uit een studie van Fost Plus dat plastic wikkels van bijvoorbeeld koekjes en aluminiumschaaltjes vaak verkeerdelijk bij het restafval – ook die horen in de blauwe PMD-zak thuis – belanden. 

Bij deze dus nog eens eventjes op een rijtje welke lege voedselverpakkingen nu allemaal in die blauwe zak mogen. Let op: zorg ervoor dat alle verpakkingen volledig leeg zijn wanneer je ze in de PMD-zak gooit.  

  • Aluminium schaaltjes van lasagne, pasta, pizza, gratin, quiche etc. zijn allemaal voorbeelden van huishoudelijke metalen verpakkingen (de M van PMD) en horen dus thuis in de PMD-zak.
  • Plastic bakjes, vlootjes of trays voor sandwich spreads, koekjes, champignons, kerstomaten, aardbeien, bessen en andere voeding zijn allemaal voorbeelden van plastic huishoudelijke verpakkingen (de P van PMD) en sorteer je, goed geledigd, in de PMD-zak.
  • Plastic flessen en flacons horen nog steeds in de blauwe zak.
  • Plastic en metalen dekseltjes van bokalen behoren als de P of de M van PMD in de blauwe zak en de lege bokaal hoort uiteraard bij het glas. 
  • Het metalen kroonkurkje van je glazen fles of de sluitdraad (muselet) van je cava of champagne behoren niet bij het restafval maar in de blauwe zak omdat het over metalen verpakkingen gaat. 
  • Plastic zakjes van gemalen kaas, verse groenten en diepvriesproducten zoals vis, vlees, groenten, fruit, frieten etc. mogen in de blauwe zak. Ook draagtasjes en chipszakjes sorteer je in de blauwe zak.
  • Plastic wikkels rond koekjes en de plastic schaaltjes van charcuterie en kaas mogen ook in de blauwe zak.
  • En tot slot, lege drankkartons (melk, fruitsap, soep,…) mag je ook gerust in de blauwe zak stoppen (de D van PMD.

Extra tip

Het is belangrijk om telkens de afsluitfolie van je plastic bakjes los te maken voordat je je folie en bakje in de blauwe zak stopt. Want anders zal de folie in het sorteercentrum niet in de juiste materiaalstroom terechtkomen, of erger nog, het hele bakje met afsluitfolie wordt niet correct herkend door de machines. Resultaat: het gaat niet gerecycleerd kunnen worden. Zonde, toch?

Dagelijks sorteren is eigenlijk heel eenvoudig, zolang je je aan de basisregels houdt. Heb je toch nog sorteertwijfels? Surf dan naar www.betersorteren.be.

Benieuwd naar meer sorteer tips? Volgende zondag delen we de do’s en don’ts over sorteren in de badkamer.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…