De toekomst is meer dan ooit plantaardig. Vegetarisch eten is een heuse trend die vooral jonge Belgen massaal volgen. Met de VeggieChallenge – die gisteren van start ging – wil de stichting ProVeg de Belgen nog meer stimuleren om vegetarisch of plantaardig te eten. Partner Garden Gourmet helpt je alvast op weg met twee heerlijke recepten.
Nog slechts een kleine meerderheid van de Belgen jonger dan 35 jaar eet elke dag vlees of vis. Daarnaast is 35% van de Belgen minder vlees gaan eten het afgelopen jaar. Dat jaar nam één op acht gezinnen deel aan de VeggieChallenge. En de editie van dit jaar ziet er veelbelovend uit, want 98% van de deelnemers van vorig jaar wil graag opnieuw meedoen.
Vaker plantaardig eten heeft een grote impact. Als er deze maand 50.000 mensen plantaardig eten, besparen we samen maar liefst 1,45 miljard liter water, 950 ton CO₂, en 100.000 dierenlevens. Bovendien blijkt uit bevragingen van deelnemers van de VeggieChallenge dat deze uitdaging een blijvende positieve invloed heeft op hun eetgewoontes.
Garden Gourmet is een belangrijke partner van de VeggieChallenge. De Belgische marktleider van vleesvervangers zag de voorbije jaren de vraag naar producten gestaag groeien. Met de VeggieChallenge wil het merk mensen inspireren en hen bewust maken van het belang om vaker voor plantaardige opties te kiezen. Om je alvast wat inspiratie te geven deelt Garden Gourmet twee lekkere recepten, gebaseerd op hun nieuwe Sensational Crispy Mini Filet.
Crispy Veggie Wrap met guacamole
Benodigdheden voor twee personen
- 1 pak Garden Gourmet Sensational Crispy Mini Filet
- 1 rode ui
- 2 limoenen
- 1 avocado
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 2 tomaten
- 100 g gemengde sla
- 2 grote volkoren of groentewraps
Bereidingswijze
- Pel en snijd de rode ui in ringen. Pers één limoen uit en giet het sap bij de rode ui. Schep om en laat ca. twintig minuten marineren.
- Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees uit de schil. Prak het vruchtvlees met een vork fijn en breng op smaak met limoensap, zout en peper en knoflook poeder. Snijd de tomaten in plakjes.
- Bak de Sensational Crispy Mini Filets ca. vier minuten in een pan tot ze knapperig bruin zijn.
- Smeer een laagje guacamole op de wraps en schik er de sla, tomaten en de rode ui op. Verdeel de gebakken Sensational Crispy Mini Filets over de wraps, vouw ze dicht en geniet!
Sensational Crispy Mini Filet Salade
Benodigdheden voor één persoon
- 1 pak Garden Gourmet Sensational Crispy Mini Filet
- 1 avocado
- 8 stuks cherrytomaten
- 35 gram Romaine Sla
- 14 gram Amandelen
- 1 el sesamzaad
- 38 gram tahinisaus
- 2 el olijfolie
- 1 tl azijn
- 2 tl agavesiroop
- 1 teentje knoflook
- 2 el citroensap
- 1/4 tl zout
- 1/4 el zwarte peper
Bereidingswijze
- Was en snijd de sla in stukjes. Leg het als basis op een bord.
- Bereid de Garden Gourmet Crispy Mini Filets in een pan met twee eetlepels olijfolie goudbruin volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ze in hapklare porties.
- Schil en snijd de avocado. Besprenkel het met een beetje citroensap, zodat het niet donker wordt. Was de cherrytomaatjes en halveer ze. Pel de ui en snijd hem in stukjes. Tip: laat de ui 15 minuten marineren in azijn om de smaak van de ui wat zachter te maken.
- Voor de rijke saladedressing heb je nodig: 2 el vegan tahini, 2 el olijfolie, 1 tl rijstazijn, 1 el agavesiroop, 1 fijngehakt teentje knoflook, 2 el citroensap en ¼ tl zout en peper.
- Meng de ingrediënten in een kom en klop met een vork tot een saus. Serveer de salade met de saus als dressing.
Gratis inschrijven kan op www.veggiechallenge.be.