Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Test: Ben jij een waaghals of een angsthaas?

Anja
4 min read

Sommige mensen zijn verslaafd aan de roes die adrenaline hen telkens weer weet te bezorgen en doen het dan ook prima als er sprake is van stress en drukte. Er zijn echter ook mensen die liever op de bank hangen en het wat rustiger aan doen. Door onderstaande test te doen, kun j erachter komen of je een waaghals bent of dat je je juist tot de angsthazen dient te rekenen.

Waaghals of angsthaas?

Een waaghals hoeft niet altijd iemand te zijn die alleen maar gelukkig is als hij, of zij, van een hoge berg af kan springen. In het dagelijks leven kun je namelijk ook een bepaalde roes van adrenaline krijgen, bijvoorbeeld op ogenblikken dat je in een achtbaan stapt of een spannende wedstrijd speelt. Op dergelijke momenten scheidt je lichaam immers ook het stresshormoon adrenaline af waaraan bepaalde mensen verslaafd lijken te zijn. Zij genieten van stress en spanningen, terwijl anderen juist veel drukte als iets negatiefs ervaren.

Zoek je uitdagingen?

Om erachter te komen of je een waaghals of een angsthaas bent, kun je je afvragen wat je zou doen op het moment dat je even een leeg plekje in je agenda hebt. Ga je dan iets spannends doen, of kies je liever voor ontspannen en genieten van een momentje rust. Een waaghals zal verder een bucketlist hebben met allerlei spannende dingen die ooit nog eens gedaan dienen te worden. Bij een angsthaas zal deze lijst in de regel bestaan uit dingen die rust geven en/of een stuk minder uitdagend zijn en minder risico’s met zich meebrengen.

Zoek je rust en veiligheid?

Mensen die zich eerder kwalificeren als een angsthaas zullen veel eerder rust en veiligheid op gaan zoeken in het leven. Zij zullen bijvoorbeeld positief reageren op de vraag of ze graag zouden willen leren mediteren. Een waaghals zal op deze vraag doorgaans negatief antwoorden omdat deze gewoonlijk niet in staat is om voortdurend nergens aan te denken.

Stilte en rust zijn echter niets voor de meeste waaghalzen, zij willen actie en avontuur in plaats van rustig in een hoekje te zitten mijmeren of een gedicht te schrijven over het leven. Angsthazen vinden dit echter vaak prima omdat ze dan zeker weten dat ze niet de kans lopen om een ongeval te krijgen of onnodig risico te lopen.

Ontspannen en stress vermijden

Het lijkt voor de meeste angsthazen haast een levensdoel om te ontspannen en stress te vermijden. Voor hen biedt dit immers veel voordelen, bijvoorbeeld omdat hun lichaam zich op de processen kunnen richten die niet alleen belangrijk zijn om te overleven. Zij besteden bij voorkeur hun energie aan zaken die dienen om hun lichaam en geest onderhouden en zich bovendien verder te ontwikkelingen. Ze kiezen hiervoor omdat ze weten dat dit onder andere hun immuunsysteem en geheugen zal verbeteren.

Spanning en actie opzoeken

Waaghalzen daarentegen voelen voortdurend de neiging om over te gaan tot actie. De spanning in hun leven lijkt sterk op een verslaving omdat hun lichaam steeds meer behoefte krijgt aan de adrenalinekick die optreedt als bijvoorbeeld een bepaald gevaar wordt opgezocht of een zeker risico wordt genomen. Dit is te vergelijken met de behoefte aan drugs of andere verslavende middelen. Voor een waaghals zal het dan ook noodzakelijk zijn om steeds verder de eigen grenzen op te zoeken en deze steeds weer te verleggen.

Test

Om erachter te komen of je tot de groep van waaghalzen of die van angsthazen behoord, kun je zelf een test maken. Je kunt namelijk voor jezelf noteren waar je je het meest prettig bij voelt: bij actie en avontuurlijke activiteiten of juist bij rust en veiligheid in je leven. Uiteraard zal er een zekere combinatie van activiteiten ontstaan, maar over het algemeen zal er wel een duidelijke richting aangewezen kunnen worden. Je bent dan dus grotendeels een angsthaas of juist voor het belangrijkste gedeelte een waaghals.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…