Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Thuis revalideren na een operatie? Zo pak je het aan

4 min read

Een operatie is niet alleen fysiek, maar ook emotioneel dikwijls een zware ingreep. Zelfs als alles goed verlopen is, is het nog niet meteen allemaal achter de rug. Meestal volgt er een vorm van revalidatie die een grote impact kan hebben op je thuissituatie.

Revalidatie is een leerproces dat zich focust op de verbetering van motorische of neuropsychologische eigenschappen. Afhankelijk van het soort operatie verbeter je dus je fysieke of cognitieve gezondheid. Soms moet je zelfs leren om handelingen op een andere manier te doen dan je gewend was voor de operatie. Vaak gaat het dan om je omdraaien in bed, opstaan uit een stoel, schrijven of jezelf aankleden. Dat kan een ingrijpende invloed hebben op je leven.

Denk voor je operatie al grondig na over de zorgen die je na je ziekenhuisopname nodig hebt. Informeer je bij jouw arts of mutualiteit en stel zeker alle vragen waarmee je zit. Probeer ook het materiaal en de hulp die je wil al op voorhand te regelen. Zo kan je na de operatie al je aandacht vestigen op rust en herstel.

Kan ik thuis revalideren?

Na jouw operatie bekijken de artsen of je in staat bent om thuis te revalideren of je tijdelijk naar een revalidatiecentrum moet voor een intensiever herstel. Natuurlijk is iedereen het liefst in zijn eigen, vertrouwde omgeving bij familie en vrienden. De behandelende arts kan je dan doorverwijzen om de revalidatie te volgen, bijvoorbeeld bij een kinesist, logopedist of ergotherapeut. Hij zal je meestal ook oefeningen meegeven die je thuis kan doen. Een ergotherapeut kan eventueel langskomen bij je thuis om te kijken of er aanpassingen in huis nodig zijn. Hij of zij zal je dan adviseren om bijvoorbeeld een handgreep, douchestoel of verhoogd toilet te installeren. Zo kan je thuis revalideren zonder aan comfort in te boeten.

Na bepaalde operaties heb je bovendien thuisverpleging nodig. Dan komt een verpleegkundige aan huis om je wonden te verzorgen, inspuitingen te geven of medicatie te helpen nemen. Indien nodig helpt hij of zij ook met incontinentieproblemen, sondevoeding of chemo. Voor niet-medische hulp zoals persoonlijke verzorging of het huishouden, kan je een beroep doen op gezinszorg. Via je ziekteverzekering kan je dan een gezinshulp laten komen om te helpen bij die taken. Laat je hierover grondig informeren en bekijk zeker ook het financiële aspect.

Fysiek revalideren

Thuis revalideren betekent niet dat je de hele tijd mag rusten. Rust is een belangrijk aspect van je herstelproces, maar meestal raden je artsen bepaalde oefeningen aan. Zo sterken je spieren weer aan en raakt je lichaam langzaam terug in vorm. Er bestaan verschillende materialen om je te helpen spieren, gewrichten en je algemene motoriek te verbeteren. Van oefengewichten tot een elastische therapieband, balanskussen of een oefenfietsje, voor elke spier is er een aangepast trainingsmiddel. Aarzel niet om ze in huis te halen want regelmatig bewegen helpt het genezingsproces sneller vooruit.

Voor wie ernstige kwetsuren heeft en moeilijk comfortabel kan zitten of liggen, bestaat er een heel arsenaal aan ergonomische zit- of ligkussens en beugels. Zo kan je aan je bed een optrekbeugel bevestigen om makkelijker rechtop te gaan zitten. Of kies je liever voor een voorgevormd beenkussen om comfortabel te slapen? Voor elke soort revalidatie is er een geschikt hulpmiddel zodat jij in alle comfort kan herstellen.

Mentaal revalideren

Ook de mentale gezondheid kan revalideren, voornamelijk door middel van denk- en geheugenspelletjes. Zo bestaan er verschillende gezelschapspelen in een extra grote uitvoering, met duidelijkere letters of cijfers. Bijvoorbeeld Rummikub of een vergrootte versie van mens-erger-je-niet. Bestel nu alle hulpmiddelen voor jouw fysieke of mentale revalidatie bij ThuiszorgWebshop.be.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…