Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘Vegans are better lovers’ + win 5 exemplaren

Sien Vanneste
10 min read

Weet jij – alweer – niet wat te koken dit weekend? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Vegans are better lovers’ van Viviane Van Dyck te delen. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen vijf exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

Sushisandwich

Bruine rijst staat, zoals ik al aangaf in de inleiding van dit hoofdstuk, in het midden van de voedingsweegschaal. Het is het beste graan om je darmen in goede conditie te brengen en te houden. Hierdoor zorgt het indirect mee voor een gezonde, stralende huid. Het bewaart tot wel drie dagen in de ijskast. Je kan het de eerste dag dus warm eten en er de volgende dag deze sandwiches mee maken. Wat er dan nog overschiet, kan op dag drie mee in je ontbijtporridge. Zo laat je geen enkele gelegenheid onbenut om de weldaden van dit superfood te ondervinden.

Ingrediënten voor de sushirijst

  • ¾ cup bruine rijst, gewassen
  • ½ cup zoete rijst, gewassen
  • 2 cups water
  • Snuifje fijn wit zeezout
  • 1 el rijststroop
  • 2 el rijstazijn

Voor de vulling

  • 100 g tempé
  • 4 el veganaise
  • 7 lente-uitjes, fijngesneden
  • 2 wortel, grof geraspt
  • 1 tl kruidenzout

Voor de afwerking

  • 4 vellen nori higember
  • 1 zakje gepekelde gember of sushigember
  • Gefrituurde ajuintjes of geroosterde sesamzaadjes
  • Optioneel: 1 avocado, in dunne schijfjes
  • Plastic folie

Bereiding

Voor de sushirijst

  • Breng de rijst in het koude water aan de kook in een zware pot met een zwaar deksel. Zodra het water kookt, voeg je een snuifje fijn wit zeezout toe. Laat alles nog 50 minuten sudderen op een klein vuurtje of een vlamverdeler.
  • Meng er, als de rijst gaar is en al het vocht opgenomen, de rijststroop en de rijstazijn onder.

Voor de vulling

  • Stoom en verkruimel de tempé. Meng er de andere ingrediënten onder en breng eventueel nog verder op smaak met wat kruiden zout.

Voor de afwerking

  • Leg een vierkant stuk plastic folie op je werkblad en daarop, als een ruit en met de blinkende kant naar onderen, een vel nori. Leg in het midden van de nori een vierkantje rijst van 6 x 6 cm en ½ cm dik. Besmeer met een laagje tempévulling en leg er de velletjes gepekelde gember op. Bestrooi met de sesam of de gefrituurde ajuintjes. Werk af met de schijfjes avocado.
  • Leg hierop weer ½ cm rijst en plooi de hoeken van de nori over je vulling tot een vierkant pakketje. Bevochtig de randen van de nori en kleef het pakketje dicht. Verpak het stevig in plastic folie.
  • Herhaal met de andere ingrediënten tot je 4 pakketjes hebt. Bewaar in de ijskast.
  • Snijd de vierkantjes diagonaal doormidden en serveer. Geniet van deze supergezonde sandwich.

Groentecurry met gepimpte rijst

Niks schreeuwt meer comfortfood dan een smeuïge curry boordevol groentjes, waar je je rijst in kan drenken en waar je van kan blijven eten. Als je dit serveert, dan voel je het tot in je tenen: life is good!

Ingrediënten

Voor de groentecurry

  • 4 el zonnebloemolie
  • 160 g ui, fijngesneden
  • 15 g rood pepertje, fijngesneden
  • 2 g mosterdzaad
  • 2 stengels citroengras, opengeklapt
  • 4 limoenblaadjes
  • 1¼ tl kurkuma
  • ½ tl korianderpoeder
  • ½ tl tikka-masalakruiden
  • ½ tl komijnpoeder
  • 200 g zoete aardappel,
  • in kleine blokjes
  • 80 g wortel, in schijfjes
  • 150 g tomatenblokjes
  • 400 ml kokosmelk
  • ½ el fijn wit zeezout
  • 75 g broccoli, in roosjes
  • Kleine handvol verse koriander,
  • fijngesneden
  • 2 tl limoensap

Voor de gepimpte rijst

  • 1 el neutrale sesamolie
  • ½ cup geraspte kokos
  • 1 cup volkoren basmatirijst, gewassen
  • 2 cups water
  • Snuifje fijn wit zeezout
  • 2 lente-uitjes, in fijne schuine reepjes
  • ¼ rood pepertje, fijngesneden
  • ¼ cup geroosterde, gezouten pinda’s

Bereiding

Voor de groentecurry

  • Verwarm de olie en stoof de ui met het rode pepertje, het mosterdzaad, het citroengras, de limoenblaadjes en de droge kruiden gedurende 5 minuten.
  • Voeg de zoete aardappelblokjes, wortelschijfjes en tomatenblokjes toe en stoof 10 minuten.
  • Voeg de kokosmelk toe en breng aan de kook, laat 10 minuten sudderen.
  • Voeg de broccoliroosjes toe en laat nog 5 minuten sudderen.
  • Werk af met de verse koriander en het limoensap.
  • Serveer met de gebakken rijst

Voor de gepimpte rijst

  • Verwarm de olie en rooster de geraspte kokos lichtbruin.
  • Verwijder de kokos en doe de rijst in de pan, voeg het water toe en breng aan de kook. Voeg het snuifje fijn wit zeezout toe en laat de rijst nog 30 minuten sudderen op een laag vuurtje onder een deksel.
  • Meng de gebakken, geraspte kokos en de lente-ui, het rode pepertje en de pinda’s onder de rijst. Smakelijk!

Chocoladepuddinkjes met salted-caramelsausje

Agaragar, het bindmiddel in deze puddinkjes, is van zeewier gemaakt. Je kookt het mee, maar het bindt pas als je bereiding afkoelt. De eerste keer dat ik het gebruikte, wist ik dat niet, dus voegde ik veel te veel agaragar toe en kreeg ik een steenhard puddinkje. Die fout heb ik dus al voor jullie gemaakt. You’re welcome!

Ingrediënten

Voor de puddinkjes

  • 1 l romige havermelk
  • 4 el cacaopoeder
  • Snuifje fijn wit zeezout
  • 6 el rijststroop
  • 4 g agaragar in poeder
  • (2 zakjes van 2 g)

Voor het sausje

  • 270 g cashewpasta
  • 250 g amandelmelk
  • 140 g rijststroop
  • 0,7 g fijn wit zeezout

Bereiding

Voor de puddinkjes

  • Meng alle ingrediënten en breng al roerend aan de kook.
  • Giet in een vierkante bakvorm van 20 cm of in individuele vormpjes en laat minstens 1 uur afkoelen in de ijskast.
  • Ga met een mes langs de rand van de bakvorm om de kanten los te maken of duw de puddinkjes uit hun vormpjes.
  • Snijd in 12 porties en serveer 1-2 porties per persoon met onderstaand sausje.

Voor het sausje

  • Meng of mix de ingrediënten grondig en je weet niet wat je proeft.
  • Dit is ook een lekker sausje om je ontbijtpap te pimpen.

Win 5 exemplaren van ‘Vegans are better lovers

Heb jij grote honger gekregen van deze recepten en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben we goed nieuws, want wij mogen van uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts vijf exemplaren wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje in je boekenkast te mogen plaatsen? Je leest het hier.

Door Sien Vanneste

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…