Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat doet een maand zonder alcohol met je lichaam?

Lore
2 min read

Het is een klassieker: na een fijne feestperiode waarbij de alcohol rijkelijk vloeide en er wel eens wat te diep in het glas gekeken werd, beslissen veel mensen om het even wat rustiger aan te doen. Zo nemen sommigen zich voor om even wat minder te drinken, terwijl anderen alcohol een tijdlang volledig afzweren. 

In februari nemen bijvoorbeeld heel wat Vlamingen deel aan Tournée Minérale, in Groot-Brittannië en Nederland doen ze in januari respectievelijk aan Dry January of IkPas. 

Maar wat zijn nu precies de effecten van zo’n alcoholloze periode? Dr. Arnst Schellekens (psychiater en gedragswetenschapper) en dr. Eric Tjwa (leverarts) leggen het je in bovenstaande video van de Universiteit van Nederland uit.

Positief voor je lever en brein

Uiteindelijk halen voor je lever en brein voordeel uit een alcoholstop, zeker bij stevige drinkers. 

Uit een onderzoek aan het Raboudumc met een groep proefpersonen die een maand geen alcohol dronken en een vergelijkbare Britse studie bleek namelijk dat: 

  • Er minder levercellen dood gaan 
  • Je levercellen minder geprikkeld worden 
  • Je je fitter en alerter voelt
  • Je beter slaapt

Daarnaast waren er nog een aantal bijkomende voordelen: de slechte cholesterol daalde met 11% en ook het onderhuidse buikvet (verantwoordelijk voor de zogenaamde bierbuik) nam af met 17%. 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…