Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vijf persoonlijke kenmerken die meebouwen aan je succes 

Gezond.be
4 min read

Om succesvol te zijn, moet je oprecht nadenken over persoonlijke verbeterpunten en aan deze eigenschappen werken. Internationaal rekruteringsspecialist Robert Walters deelt vijf belangrijke persoonlijke kenmerken die alle succesvolle mensen ontwikkelen en onderhouden. Die eigenschappen ontstaan niet door toeval of geluk. Ze komen voort uit gewoonten, die dag na dag worden opgebouwd.

Veerkracht

Goed of slecht, iedereen incaseert feedback op een andere manier. Degenen die niet terugschrikken na moeilijk nieuws zijn degenen die veerkrachtig zijn. 

Obstakels en tegenslagen horen bij het leven. Slechte feedback aanvaarden zal je niet belemmeren om verder te gaan. Iedereen die lang genoeg in dienst is, zal beamen dat een manager die je vertelt waar je fout ging, beter is dan een manager die je helemaal geen feedback geeft. 

Als je laat zien dat je met kritiek kunt omgaan, bewijs je dat je tegenslag kunt verdragen. Terugveren en niet instorten in moeilijke tijden geeft aan dat je een sterk karakter hebt. 

Leergierigheid

In het bedrijfsleven draait het tegenwoordig vooral om de ‘bereidheid om te leren’ in plaats van de ‘knowhow’. Vragen stellen en nieuwsgierig zijn toont niet alleen een hoge mate van betrokkenheid, maar laat ook zien dat je graag wilt groeien en bijleren. 

Eigenwijze betweters worden niet gewaardeerd op de werkvloer. Ze komen vaak arrogant over, ook al is dat onbedoeld. Vragen stellen en ruimdenkend zijn leidt tot innovatieve ideeën; zoals de CEO van Google, Eric Schmidt, ooit zei: ‘We runnen dit bedrijf op vragen, niet op antwoorden’. 

Nederigheid

We zijn allemaal wel eens schuldig aan hoogmoed, vooral als we ergens veel tijd en moeite in hebben gestoken. 

Als je je echter niet door triviale zaken laat leiden en leert nederig te zijn, kom je vaak in contact met nieuwe ideeën en verruim je je intellectuele mogelijkheden. Af en toe een stapje terug zetten, en een houding van bescheidenheid handhaven, brengt je in een superieure strategische positie. Het laat anderen om je heen weten dat je jezelf niet onaantastbaar acht. 

Empathie

Wie meeleeft en empathisch is, is vaak toegankelijker. Werken aan je emotionele intelligentie en je kunnen verplaatsen in iemands situatie zal relaties binnen en buiten het werk verbeteren en ontwikkelen. 

‘Ik zat ooit in een soortgelijke situatie en het was erg stressvol, laat me helpen’, is veel geruststellender dan: ‘dat is vervelend voor je’. Empathie zorgt ervoor dat de mensen om je heen worden gezien en gehoord, wat een positieve werksfeer bevordert. 

Aanpassingsvermogen

De mate waarin je snel en flexibel kunt reageren op veranderingen of nieuwe uitdagingen heeft een sterke invloed op je succes. Of het nu gaat om een nieuwe job, een verandering in je verantwoordelijkheden of een nieuwe leidinggevende: indien je je soepel kunt aanpassen aan de wisselende situatie zul je efficiënt blijven handelen en je focus op de prioriteiten behouden. 

Waar je ook staat op de carrièreladder, het is altijd een goed idee om te werken aan deze persoonlijke kwaliteiten. Zelfontwikkeling opent soms meer mogelijkheden en kansen dan wat je technisch te bieden hebt, dus maak ze deel uit van je doelstellingen. 

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…