Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Voor eens en voor altijd: is het vel van kip ongezond?

3 min read

Wil je een paar kilootjes minder zien staan op de weegschaal of wil je simpelweg wat gezonder leven? Dan is het prima om ook eens kip op het menu te zetten. Kip biedt namelijk heel wat voordelen. Eerst en vooral is kip doorgaans mager vlees dat rijk is aan eiwitten. Het vet in kip is maar liefst een vierde minder verzadigd dan het vet in vele andere soorten vlees. Daarnaast is kip lekker én veelzijdig. In dit artikel beantwoorden we een vraag die veel mensen zich zonder twijfel al enige tijd stellen: is het vel van de kip nu echt zo ongezond, of mag je het met een gerust hart opeten?

Veel hangt natuurlijk ook af van de bereidingswijze, want net zoals dat bij andere vleesproducten ook het geval is, zijn niet alle bereidingen met kip even gezond. Als je gezonder wilt eten, is het natuurlijk geen goed idee om kip te frituren. Een stukje kippenfilet grillen, stomen of wokken is dan een betere optie, omdat je bij die bereidingswijzen amper extra vetstof nodig hebt. We bekijken even wat het gezondst is. Zijn het pure stukjes kip of kipbereidingen, zoals gehakt of gepaneerde kip?

Pure stukjes kip of kipbereidingen?

Het antwoord kan je waarschijnlijk wel al raden: pure stukjes verse kip zijn gezonder dan bijvoorbeeld kant-en-klare vol au vent of gyros. Vers of weinig bewerkt vlees krijgt de voorkeur boven verwerkt vlees. Kip is daarbij geen uitzondering. Aan kipbereidingen, zoals kippenburgers of kippenworst, worden sowieso extra conserveermiddelen en smaakstoffen toegevoegd. Ze bevatten dikwijls ook meer vet en zout. Van alle vleesbereidingen zijn die gemaakt van kip wel het gezondst.

Kip met of zonder vel?

De vraag of het vel van de kip nu al dan niet ongezond is, is al van heel wat discussies het onderwerp geweest. Het antwoord is dubbel. Ja, er zit vet in het vel. Een stukje kip van 100 g met vel bevat ongeveer 3 g meer vet en ongeveer 25 kcal meer dan een stukje kip zonder vel. Maar of dat dan zo’n groot verschil maakt voor je gezondheid? Het antwoord is nee. Eerst en vooral zijn de hoeveelheden vet in het vel van de kip verwaarloosbaar als je een normale portie eet. Ten tweede bestaat het weinige vet in kip grotendeels uit onverzadigd vet, zoals we eerder al aanhaalden. Je hoeft het dus echt niet per se uit je dieet te schrappen. Bovendien geeft het velletje net een enorm lekkere smaak af. Wanneer je het velletje aan de kip laat tijdens de bereiding, hoef je nog amper extra kruiden toe te voegen. Er is dus geen enkele reden om het vel van de kip te vermijden!

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…