It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Waarom bewust omgaan met alcohol steeds populairder wordt – wat kun jij ervan leren?

Gezond.be
11 min read

Na het succes van de Sober Curious Movement in het buitenland brengt GIMBER samen met Dr. Servaas Bingé, de bekendste huisarts van België, voor het eerst de beweging naar onze contreien. Hiermee willen ze mensen aanmoedigen om bewust na te denken over hun alcoholgebruik en gezondere keuzes te maken, zonder de druk om volledig 'alcoholvrij' te gaan. Geen kortetermijnuitdaging dus, maar een laagdrempelige en positieve manier om bewuster te drinken. En dat is nodig, want bijna één op vijf Belgen drinkt structureel te veel. Daarom roept GIMBER alle Belgen op om bewuster om te gaan met hun alcoholinname. “Het gaat om blijvende, gezonde gewoontes, niet om korte uitdagingen,” benadrukt Dr. Servaas Bingé.

Sober Curious

De Sober Curious Movement, al jaren populair in het buitenland, draait om de kracht van kleine stappen: het gaat niet om compleet stoppen met drinken, maar om minderen en op een laagdrempelige manier gezondere keuzes te maken. In tegenstelling tot strikte en limiterende uitdagingen zoals Dry January en Tournée Minérale, die zeker ook hun nut hebben qua awareness rond alcoholgebruik, biedt deze beweging meer vrijheid en haalbaarheid voor iedereen op de lange termijn. ​

Samen met Dr. Servaas Bingé lanceert GIMBER, hét Belgische alcoholvrije gemberconcentraat, deze beweging nu voor het eerst in België. En dat is nodig:

"Alcohol is diep verankerd in onze cultuur, bijna één op vijf Belgen drinkt structureel te veel. Het is een van de meest onderschatte gezondheidsrisico's. Zelfs kleine stappen, zoals één alcoholvrije dag per week, kunnen al een positieve impact hebben," benadrukt Dr. Servaas Bingé.

Onderzoek uit 2023 toont immers aan dat 18% van de volwassen Belgen meer dan 10 glazen alcohol per week dronk. In 2018 werd in België 5% van de bevolking van 15 jaar en ouder geclassificeerd als overmatige drinkers, met een consumptie van meer dan 21 glazen per week voor mannen en meer dan 14 voor vrouwen. Schrikbarende cijfers. ​

De fysieke gezondheidsvoordelen

Alcohol is gelinkt aan meer dan 200 gezondheidsproblemen, waaronder kanker, hart- en vaatziekten, en mentale aandoeningen zoals depressie en angst. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het minderen (of compleet onthouden) van alcohol tal van gezondheidsvoordelen biedt:

  • Sterker immuunsysteem: Chronisch alcoholgebruik verzwakt het immuunsysteem, waardoor je vatbaarder wordt voor infecties.
  • Betere concentratie en geheugen:  Minder alcohol verbetert de cognitieve functies, zoals focus en kortetermijngeheugen.
  • Gezondere slaap:  Alcohol verstoort de REM-slaap, die cruciaal is voor fysiek en mentaal herstel. Een alcoholvrije nacht resulteert vaak in een diepere, herstellende slaap.
  • Minder risico op chronische ziekten:  Regelmatig alcoholgebruik verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, leverproblemen en bepaalde kankersoorten, zoals borstkanker.
  • Verbeterde spijsvertering:  Alcoholvrije alternatieven zoals GIMBER kunnen de spijsvertering bevorderen, dankzij natuurlijke ingrediënten zoals gember.
  • Gezondere huid:  Het beperken van alcohol zorgt voor een frisse, gehydrateerde uitstraling.

Al na een week zonder alcohol verbeteren slaap, spijsvertering en energieniveau merkbaar. Na een maand treedt een gezondere huid, meer mentale helderheid en een sterker immuunsysteem op. ​

De sociale en maatschappelijke impact

Zoals reeds gezegd, alcoholgebruik is diepgeworteld in onze cultuur. Van een glas wijn bij het eten tot uitgebreide toasts op feestjes. De discussie over nultolerantie in het verkeer woedde zopas volop in Vlaanderen. Maar wat als het anders kan? Bewust minder drinken kan een enorme impact hebben, zonder dat het een kwestie van alles of niets moet worden.

"Als we de norm veranderen, geven we jongere generaties de vrijheid om gezondere keuzes te maken. Minder drinken gaat niet om opofferen, maar om winnen: betere slaap, meer energie, en helderheid van geest,” vertelt Dr. Servaas Bingé.

Sensibiliseren met een twist: The Biggest Sober Apero by GIMBER

Als hoogtepunt van de campagne roept GIMBER op tot 'The Biggest Sober Apéro' op 31 januari. Geen groot evenement, maar een eenvoudige uitnodiging om thuis (of op café of restaurant) een alcoholvrije toast uit te brengen. Het doel van The Biggest Sober Apero is om 5.000.000 alcoholvrije (GIMBER) sips te bereiken. Mensen kunnen zich via deze link inschrijven en ontvangen dan wekelijks advies over een gezonde levensstijl in de mailbox.

“Bij GIMBER geloven we dat bewust en alcoholvrij drinken niet saai hoeft te zijn. Met smaakvolle alternatieven zoals GIMBER wordt het makkelijk én lekker om minder alcohol te drinken. Ons motto 'Your Natural Kick' weerspiegelt waar GIMBER voor staat: energiek, met veel smaak en alcoholvrij zonder compromissen,”zegt Tim Kamanayo, CEO van GIMBER.

GIMBER en Dr. Servaas Bingé delen alvast enkele handige én lekkere tips om te minderen met alcohol:

  • Stel doelen: begin met kleine, haalbare doelen, zoals enkele alcoholvrije dagen per week. Dit helpt om het drinken te minderen, zonder druk.
  • Water als buffer: drink een glas water tussen alcoholische drankjes door. Dit vertraagt je alcoholconsumptie en houdt je gehydrateerd.
  • Kies voor smaakvolle alternatieven: maak bewust de keuze voor alcoholvrije opties, zoals GIMBER, die niet alleen lekker zijn, maar ook beter voor je gezondheid. Enkele lekkere recepten kan je hier vinden.

Door Gezond.be

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...