Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

RECEPT Rode wijn over? Gebruik ‘m om deze koekjes mee te bakken!

Mick Van Loon
3 min read

Je kent dat wel, al die kletskes wijn in een paar open flessen na een feestje of proeverij. Zonde om die weg te kappen, niet? Hier is iets feestelijk dat je kan doen met die overschotjes: een recept voor wijnkoekjes.

In tegenstelling tot taralli, de Italiaanse wijnkoekjes die lijken op knapperige donuts, krijgen deze jongens hun rijke smaak van gebruinde boter, halfzoete chocoladestukjes en een rode wijnreductie die kan worden gemaakt met een mix van welke droge rode wijn dan ook die je toevallig bij de hand hebt. Het levert ongeveer 30 à 40 cookies op .

Benodigdheden

• 250 gram ongezouten boter
• Een halve liter droge, rode wijn
• 75 gram kristalsuiker
• 400 gram bloem
• 60 gram ongezoet cacaopoeder
• 1 tl bakpoeder
• 1 tl zout
• 300 gram bruine suiker
• 2 grote eieren
• 2 tl vanille-extract
• 250 gram chocolade (bij voorkeur puur en niet te zoet), in stukjes gehakt

Bereidingswijze

• Smelt de boter in een kleine steelpan op middelhoog vuur tot de boter schuimt en dan iets donkerder van kleur wordt en erg geurig wordt, 4-6 minuten. Giet de boter onmiddellijk in een grote hittebestendige kom.

• Was de steelpan niet af, maar giet er de rode wijn in en twee eetlepels kristalsuiker toe en breng op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur laag tot medium en laat sudderen, af en toe roerend, tot het mengsel flink is gereduceerd (ongeveer 16-18 minuten). Giet de gereduceerde wijn in de kom met de boter en laat het mengsel 15 minuten afkoelen.

• Klop ondertussen de bloem, cacaopoeder, bakpoeder, bakpoeder en zout in een middelgrote kom. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed maximaal drietal grote bakplaten met bakpapier.

• Klop de bruine suiker en de resterende kristalsuiker bij het boter-wijnmengsel en klop dan de eieren en het vanille-extract erdoor tot een gladde massa. Roer met een spatel het bloemmengsel erdoor tot er een zacht deeg ontstaat en roer er dan de gehakte chocolade door.

• Verdeel het deeg in een dertigtal balletjes (dat kunnen er meer of minder zijn, het ligt er maar aan hoe groot je de koekjes wil). Rol die balletjes voorzichtig tot koekjes en verdeel ze op de voorbereide bakplaten met genoeg tussenruimte .

• Bak in totaal 11 tot 14 minuten, of totdat de bovenkant van de koekjes licht gebarsten is. Laat volledig afkoelen op de bakplaten. Je kunt de cookies maximaal een week in een luchtdichte verpakking bewaren.

Door Mick Van Loon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…