Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat je absoluut niet wilt weten over je toetsenbord

Bram
3 min read

Luilekkerland voor bacteriën

Je toetsenbord is een waar Luilekkerland voor allerlei bacteriën. Zo zitten er op een gemiddeld toetsenbord circa 33.000 bacteriën op elke vierkante centimeter. Op het moment dat je dit gegeven gaat vergelijken met het aantal bacteriën dat zich op een toiletbril vergelijkt dan zul je werkelijk versteld staan. Op een vergelijkbaar oppervlak op een toiletbril leven immers slechts 130 bacteriën. De bacteriën die zich op je toetsenbord hebben verschanst zijn overigens niet allemaal ziekteverwekkers. Je toetsenbord direct bij het vuilnis zetten of in een emmer met ontsmettingsmiddel dompelen is dan ook niet nodig. Van tijd tot tijd goed reinigen is meestal voldoende om weer fris aan de slag te kunnen gaan.

Niezen en hoesten

Wanneer je achter je computer aan het werk bent, kan het gebeuren dat je moet niezen of hoesten. Niet iedereen zal op een dergelijk ogenblik zijn, of haar hand voor de neus en mond houden waardoor ziektekiemen gemakkelijk op je toetsenbord terecht kunnen komen. Maar ook als je je hand wel keurig gebruikt bij het niezen of hoesten dan kun je ziektekiemen overbrengen op een toetsenbord. Alleen mensen die direct hun handen grondig wassen met warm water en zeep kunnen voorkomen dat zij een bacteriële- of virale ziekte verspreiden, bijvoorbeeld door een toetsenbord te gebruiken. Helaas slagen de meeste mensen hier niet, of niet voldoende, in.

Kleine vuilnisbelt

In een maand tijd hoopt zich op een toetsenbord ongeveer twee gram vuil op. Dit vuil bestaat in het bijzonder uit kruimels, bijvoorbeeld van de koekjes die je tijdens het gamen hebt gegeten of van de pizza die je opat tijdens het maken van je scriptie. Verder is er op je toetsenbord ook nog het nodige vuil te vinden dat afkomstig is uit je neus samen met haartjes en nagelvuil. Wanneer je je erg veel zorgen maakt over al het vuil op je toetsenbord dan kun je overwegen om een zogenaamd washable toetsenbord aan te schaffen dat helemaal waterdicht is en dus ook bestand zal zijn tegen koffie, thee en andere dranken die je erover morst tijdens je computeractiviteiten.

Niet alleen

Voor een minder schoon, of ronduit vervuild toetsenbord hoef je je overigens niet te schamen. Niet minder dan 95 procent van alle toetsenborden zijn immers vervuild. Dit wil zeggen dat ook het toetsenbord van die elegante bankmedewerker niet helemaal proper is, evenmin als het exemplaar dat door je huisarts of je automonteur wordt gebruikt. Anders gezegd: er zullen slechts een paar toetsenborden in je omgeving te vinden zijn, vaak overigens met heel veel moeite, die echt schoon zijn. In de regel zullen die toetsenborden zijn die net uit de verpakking komen en nagenoeg niet gebruikt zijn.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…