Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat je absoluut nog NIET wist over alcohol

Bram
3 min read

Afbraakproces is niet te versnellen

Door water te drinken kun je, na het drinken van alcohol, niet sneller nuchter worden. Je lichaam zal namelijk tijd nodig hebben om de alcohol af te breken. Per standaardglas alcohol dat je hebt gedronken dien je dan ook ongeveer anderhalf uur afbraaktijd te rekenen. Dit proces is niet te versnellen door bijvoorbeeld water te drinken. Een paar glazen water voor het slapen gaan, kan echter wel helpen om de kater van de volgende dag een beetje in te dammen.

In bier zit minder alcohol dan in sterke drank

Zowel wijn, bier als sterke drank wordt doorgaans geschonken in standaardglazen. Deze glazen zijn immers op het percentage alcohol in de drank afgestemd. Op die manier zal elke drank, die geschonken wordt in het standaardglas dat erbij hoort, evenveel alcohol bevatten. Bier uit een bierglas en wodka uit een shotjesglas bevatten dus een gelijke hoeveelheid alcohol.

Fietsen met drank op

Hoewel sommige mensen beweren dat zij nog prima een fiets, en soms zelfs een auto, kunnen besturen na het drinken van alcohol, is wetenschappelijk aangetoond dat dit niet het geval is. De alcohol zal immers je reactievermogen aantasten en je overmoedig maken. Je denkt dus wel dat je van alles en nog wat nog prima kunt doen, maar in werkelijkheid ligt dit toch net wat anders. Actief deelnemen aan het verkeer is dan ook niet aan te raden voor je eigen veiligheid, maar zeker ook voor de veiligheid van andere verkeerdeelnemers.

Tunnelvisie door alcohol gebruik

Wanneer je met een paar glazen alcohol op achter het stuur van een auto gaat zitten dan ben je niet meer in staat om veilig te rijden. De kans op een ongeluk zal namelijk al na drie alcoholhoudende drankjes met 100 procent zijn toegenomen. Nadat je alcohol hebt gedronken ontstaat er namelijk tunnelvisie, waardoor je minder goed vanuit je ooghoeken kunt zien. Het lijkt dan alsof je in een tun­nel rijdt. Een heleboel van alles wat er om je heen gebeurt zie je dus niet of nauwelijks. Wanneer een voetganger plotseling oversteekt heb je dat meestal niet op tijd in de gaten. Een ongeluk als je met drank op auto gaat rijden, zit dan ook in een klein hoekje.

Aantasting van hersenen

Het drinken van alcohol heeft een erg negatieve invloed om je hersenen. Zeker als je al op jonge leeftijd begint met het drinken van alcoholische drankjes dan lopen je hersenen veel schade op. Dit kan dan ook veel invloed hebben op je prestaties op school en op je werk. Beter drink je voor je achttiende dan ook geen druppen en daarna met mate. Voor vrouwen die zwanger zijn is het drinken alcohol helemaal uit den boze omdat de hersenen van de ongeboren vrucht, die nog volop in ontwikkeling zijn, ernstige schade op kunnen lopen. De baby kan daardoor niet alleen met ernstige aandoeningen ter wereld komen, maar zelfs tijdens de zwangerschap of geboorte komen te overlijden. 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…