Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Welk dieet werkt écht? Redactrice Lynn test het online programma Fit By Charro

Lynn Guillaume
6 min read

Bij Gezond.be zijn we grote voorstanders van body positivity. Elk lichaam is mooi. Iedere m, v en x heeft het recht om goed in zijn, haar en hun vel te zitten, zonder veroordeeld te worden. Maar als je overgewicht hebt, niet graag meer in de spiegel kijkt, constant met je gewicht in je achterhoofd zit of het gevoel hebt dat je niet gezond meer bezig bent, kan het geen kwaad om verder te lezen. En of je nu twee kilogram kwijt wilt of twintig, wij laten de komende weken ongetwijfeld een geschikte methode de revue passeren.

Wat houdt het in?

‘Thuis aan je lijn én je lichaam werken? Met Fit by Charro kan het! In pré-coronatijden kon je bij Charro terecht voor personal training, maar nu fitnesszaken gesloten zijn, verloopt het programma volledig online. Fit by Charro belooft je snel en blijvend resultaat, op een gezonde manier en vooral ‘met mooie vrouwelijke rondingen om trots op te zijn’. Mijn interesse is gewekt. Na betaling van € 297 krijg je toegang tot de online academie, waar je verschillende video’s voorgeschoteld krijgt die inzoomen op specifieke thema’s. Zo vertelt Charro je over het belang van doelen stellen, de kracht van gewoonte, verantwoordelijkheid nemen … Kortom, kleine porties peptalk die je warm maken voor de nieuwe, gezonde levensstijl waar je de komende twaalf weken hard aan zal werken. Bij elke video hoort ook een download, waarin je nogmaals alle inzichten terugvindt. Daarna is het tijd voor het échte werk: het voedingsschema. De basis is eenvoudig.

• Je eet drie keer per dag en neemt géén tussendoortjes.
• Je eet koolhydraatarm en vermijdt melk (en melkvervangers zoals soja- en amandelmelk).
• Vlees, vis en groenten mag je à volonté op je bord scheppen.
• Je drinkt elke dag twee liter water en zes koppen groene thee.

En dan zijn er nog de kleine lettertjes. Zo eet je wekelijks het best minimaal zes eitjes, mag je elke dag een eetlepel mayonaise bij je maaltijd nemen, beperk je bonen, kikkererwten en linzen tot maximaal 400 gram per week en kies je het best voor een yoghurt met maximaal 50 kcal en minder dan 1,1 g verzadigd vet per 100 g. In een handige download zet Charro alle spelregels op een rijtje. En dan is er nog het sportmenu. Vier keer per week werk je een oefeningenreeks af, goed voor een 20 à 30 minuutjes spier- en cardiotraining. Iedere oefening komt met een bijbehorende video, zodat je perfect weet hoe je de oefening moet uitvoeren. Klaar om van start te gaan? Dan leg je in het zogenaamde tracking sheet je beginsituatie vast met drie lingeriefoto’s – in voor-, zij- en achteraanzicht – en een foto van het startgetal op de weegschaal. Elke week krijg je via mail een uitnodiging om je tracking sheet in te vullen. Je hoeft gelukkig niet iedere keer lingeriefoto’s te uploaden, maar wel een foto van de weegschaal. Valsspelen kan dus niet. Met vragen, twijfels of zorgen kan je altijd bij Charro terecht, via WhatsApp of de wekelijkse tracking sheet. En ook in de besloten Facebookgroep staan collega Fit by Charro’ers je graag met raad en daad bij.’

Hoe heb ik het ervaren?

‘De voor- en nafoto’s op de Instagrampagina van Fit by Charro zijn verbluffend. Zo’n resultaat wil ook! Hoewel mijn jongste zoon bijna tien is, geeft de weegschaal nog steeds het gewicht van op de dag van de bevalling (+ vier coronakilo’s) aan. Ondanks alle ‘embrace your curves’ en body positivitytrends waaraan ik me optrek, zit ik niet goed in mijn vel. Wil ik me deze zomer mooi voelen in een luchtig zomerkleedje? Dan is nu hét moment om het een en ander te veranderen. Ik schrijf me in voor het programma, worstel me op een zaterdagmiddag doorheen alle theorie, vraag manlief om mijn lichaam vanuit alle hoeken te fotograferen en upload mijn gewicht in het systeem. Best confronterend om lingeriefoto’s van jezelf te zien, maar het motiveert wel om er deze keer écht voor te gaan. Binnen twaalf weken wil ik net zo trots zijn op mijn voor- en nafoto’s als al die moedige vrouwen op Instagram. Resoluut alle tussendoortjes schrappen en afscheid nemen van mijn dagelijkse wijntjes is even wennen. Maar ik trek me op aan het toegelaten chocolaatje na lunch en diner én de drie glaasjes wijn (of gin-tonic zero) waarop ik me twee dagen per week mag trakteren. Ook de wekelijkse cheat meal –frietjes van de frituur! – is iets om naar uit te kijken. Leve het weekend! Door die kleine extra’s heb ik niet het gevoel dat ik mezelf alles hoef te ontzeggen. De zin om tussendoor te snoepen verdwijnt al snel. En eerlijk? Na al die alcoholloze avonden stap ik ’s ochtends met een frisser hoofd uit bed. Ik drink meer water (en thee) dan ooit, waardoor ik zelfs niet naar mijn geliefde blikjes Cola Zero snak. Kortom, ik voel me fitter en gezonder. Zelfs het sporten heeft na een paar weken een vaste plek in mijn leven gekregen. In eigen huis onder motiverende beats aan m’n lichaam werken valt volgens mij beter vol te houden dan wekelijks enkele keren naar de fitness hollen. Na vier weken geeft de weegschaal -3,8 kilo aan. Broeken knellen minder, mijn buik voelt platter en mijn lijf oogt net iets gestroomlijnder. We zijn er nog niet, maar ik ben vastberaden om door te zetten! Dit programma bewijst dat lekker én gezond hand in hand kunnen gaan. Voor inspiratieloze momenten serveert Charro in haar receptenbundels tientallen lekkere maaltijden. Tip: haar pompoenlasagne met gehakt is om duimen en vingers bij af te likken!’

De voordelen

• Het programma werkt, is duidelijk, haalbaar én houdt ruimte vrij voor wijntjes en een wekelijkse cheat meal.
• Voor wie houdt van het communitygevoel kan de besloten Facebookgroep een grote steun betekenen. Ik voel me er niet alleen voor staan en haal motivatie uit de dagelijkse posts, ook al ben ik zelf niet erg actief maar lees ik vooral mee.

Het nadeel

• € 297 voor een virtueel programma zonder live begeleiding is niet weinig.

Info: fitbycharro.com

Door Lynn Guillaume

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…