Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Welk dieet werkt écht? Stagiair Valerie testte de veertiendaagse Back On Track-kuur van Foodmaker

Gezond.be
5 min read

Bij Gezond.be zijn we grote voorstanders van body positivity. Elk lichaam is mooi. Iedere m, v en x heeft het recht om goed in zijn, haar en hun vel te zitten, zonder veroordeeld te worden. Maar als je overgewicht hebt, niet graag meer in de spiegel kijkt, constant met je gewicht in je achterhoofd zit of het gevoel hebt dat je niet gezond meer bezig bent, kan het geen kwaad om verder te lezen. En of je nu twee kilogram kwijt wilt of twintig, wij laten de komende weken ongetwijfeld een geschikte methode de revue passeren.

Wat houdt het in?  

‘Naar aanleiding van de coronacrisis bleven we het grootste deel van 2020 massaal in ons kot. Dat zorgde niet alleen voor de nodige frustraties, maar ook voor – en ik denk niet dat ik hier alleen voor mezelf spreek – de nodige extra kilo’s. Daar speelde Foodmaker handig op in door vorige zomer het Back On Track-plan te lanceren. Dat is een veertiendaagse kuur die bestaat uit vier lekkere en gezonde maaltijden per dag, die het Belgische bedrijf in vier verschillende leveringen aan je voordeur afzet. De dagmenu’s werden samengesteld met een gelijke verdeling van vetten, eiwitten en koolhydraten en bevatten ook de minimale dagelijkse behoefte aan groente, waardoor je dagelijks tussen 1.600 en 1.800 calorieën binnenkrijgt. Alsof dat nog niet genoeg is, is het assortiment ook nog eens 100% biologisch. Foodmaker adviseert om de maaltijden te spreiden. Drie van de vier maaltijden eet je het beste tijdens de dag – zodat je voldoende calorieën binnen krijgt voor al je activiteiten -, de warme maaltijd eet je ‘s avonds. Overdag mag je een extra stuk fruit, en ‘s avonds een magere yoghurt. Op woensdag is het cheat day, en kies je zélf wat je eet. Foodmaker ontwikkelde het concept van deze kuur een aantal jaar geleden in samenwerking met Patrick Mullie, voedingsexpert aan de VUB. ‘Door onze drukke levensstijl hebben we de tijd niet meer om ingewikkelde dieetschema’s te volgen’, aldus Mullie. ‘Met deze Back On Track-kuur verlies je niet zozeer spiermassa, maar wel vetkilo’s. In een test bij twintig personen verloren de deelnemers tot zelfs zes kilogram lichaamsvet!’.’  

Hoe heb ik het ervaren?  

‘Laat ik deze review beginnen met een bekentenis: ik ging eigenlijk al op dag één de mist in. Dat komt omdat ik op voorhand de instructies niet goed las, en eerst drie maaltijden per dag at in plaats van vier. En daarmee had ik om heel eerlijk te zijn meer dan genoeg, zeker in combinatie met dat extra stuk fruit tussendoor en de magere yoghurt ‘s avonds. Om maar te zeggen dat de viér dagelijkse maaltijden die Foodmaker aan huis levert je zeker niet zullen achterlaten met een hongerig gevoel. Integendeel. Toen ik eenmaal op het juiste spoor zat, bleek de kuur dus extra haalbaar. Op voorhand was ik een beetje bang dat de maaltijden niet zo lekker zouden zijn, maar ik moet toegeven dat Foodmaker me aangenaam verraste. Toegegeven: hier en daar zat er iets tussen wat ik minder graag lustte – ik ben niet zo’n fan van wraps, en die kwamen toch een aantal keer voorbij -, maar al bij al heb ik tijdens die twee weken heel erg lekker gegeten. Ten slotte nog dit: volgens mij was de lockdown de ideale periode om deze kuur te doen. Aangezien ik niet uit eten kon of op weekend met vrienden, was het relatief makkelijk om vol te houden. Het resultaat? – 2 kg op de weegschaal en – toeval of niet – een pak meer energie. Toegegeven: het gewichtsverlies is niet spectaculair, maar dat kan ook niet op twee weken tijd. Toch gaf het mij een boost én overweeg ik zelfs om de kuur voor de zomer nog eens te herhalen.’  

De voordelen 

  • Het programma zorgt ervoor dat je gevarieerd en gezond eet, zonder dat je zelf ook maar een vinger moet uitsteken.  
  • De kuur bevat een aantal héérlijke gerechten, die ik nadien ook nog afhaalde bij Foodmaker. Here’s to you, Penne Arrabiata en Indian Curry!  
  • De volledige kuur kost € 199. Voor dat bedrag krijg je gedurende twee weken vier maaltijden per dag voorgeschoteld. Als je het uitrekent, valt de prijs dus héél goed mee!  

Het nadeel  

  • Ik vond zo goed als alle maaltijden enorm lekker, maar had op het einde van de kuur toch best zin in een lekker, homemade gerecht.  
  • Deze kuur is niét geschikt voor mensen met een kleine koelkast. De potjes nemen best wel wat plaats in beslag, wat soms voor ongenoegen zorgde bij mijn huisgenoten ;-).  

Info: foodmaker.be  

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…