Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

20 dingen die mensen met een spinnenfobie niet meer willen horen

Olivier
10 min read

Ook zo’n schrik van spinnen?

1. Spinnen zijn enorm nuttig

Als je een spinnenfobie hebt, interesseert het je helemaal niets dat dit nuttige diertjes zijn. Het nut van spinnen vind je prima zolang ze zich maar nuttig maken op plekken waar jij hen niet hoef te zien. Dus niet in de hoek van je kamer of bungelend aan de picknicktafel die jij hebt uitgekozen. Voor jou zijn spinnen dan ook niet nuttig, maar ronduit eng.

2. Spinnen zijn banger voor jou

Een spin is banger voor een mens dan jij voor hen is een veel gehoorde uitspraak. Iemand met een fobie voor deze achtvoetige monstertjes zullen daar echter anders over denken. Als een spin echt bang zou zijn voor mensen dan zouden er toch niet zoveel van deze griezels in huizen voorkomen. Bange spinnen zouden zich dan helemaal terug hebben getrokken uit de bewoonde wereld en zich ergens in een verlaten oerwoud hebben gevestigd.

3. Pas op een spin!

Zodra anderen weten dat je enorm bang bent voor spinnen dan kun je erop wachten totdat er weer een spinnengrap met je wordt uitgehaald. Zo kan er bijvoorbeeld opeens iemand roepen dat er een spin in je nabijheid is. Anderen vinden het heerlijk om een nepspin voor je klaar te zetten. Geen van deze personen houdt er echter rekening mee dat een dergelijke grap je daadwerkelijk de stuipen op het lijf jaagt. Vaak sta je een paar uur later nog te trillen op je benen.

4. Dat is toch maar een kleintje

Bij het zien van een joekel van een spin zeggen dat het best meevalt, is voor iemand met een spinnenfobie niet te bevatten. Het is namelijk helemaal geen kleintje. Voor jou is het echter een enorm monster met acht gigantische en harige poten. En heb je die zes ogen al gezien die je zo door en door gemeen aankijken?

5. Inheemse spinnen zijn ongevaarlijk

In ons land komen geen gevaarlijke spinnen voor, dus je hoeft niet bang te zijn. Iemand met een spinnenfobie wil deze wijsheid niet meer horen. Hij, of zij, heeft er namelijk niet bewust voor gekozen om bang te zijn voor deze dieren. Door een dergelijke opmerking te plaatsen, kun je dan ook niet verwachten dat de persoon in kwestie direct over de spinnenangst heen zal zijn.

6. Soms komen er gevaarlijke exotische spinnen ons land binnen

Door iemand met een spinnenfobie erop te wijzen dat er zo nu en dan spinnen ons land binnenkomen is geen goed idee. Eerst vertel je immers nog dat er geen gevaarlijke varianten voorkomen in dit deel van de wereld en dan wijs je doodleuk op een mediabericht dat aantoont dat er zelfs enorme spinnen in de supermarkt kunnen zitten. Het eten van tropisch fruit en het bezoeken van een supermarkt zullen dan ook direct aan het niet-meer-doen lijstje toe worden gevoegd.

7. Wat doe je als je alleen bent met een spin?

Wat iemand gaat doen als er een spin in huis zit, en er is verder niemand anders aanwezig die kan helpen, dan zal iemand met een fobie voor deze beesten tot van alles in staat zijn. Iemand die niet bang is voor een spin zou het dier vermorzelen of zelfs naar buiten begeleiden. Daarentegen zal iemand met een fobie in staat zijn om de hulpdiensten in te schakelen om hem, of haar, te komen redden van dit gigantische monster. Het is toch immers een noodsituatie en daar zijn deze mensen toch voor opgeleid. Het maakt je dan ook absoluut niet uit of nu de politie, de brandweer of zelfs het leger uit moet rukken om je van deze griezel te bevrijden. Als het maar snel en effectief gebeurt.

8. Ga beter niet naar Australië

Op het moment dat je lijdt aan een spinnenfobie dan is Australië dus echt een nog go zone. In dit deel van de wereld leven namelijk echt levensgevaarlijke exemplaren. De gedachte alleen al zal ervoor zorgen dat je je plannen om te gaan backpacken direct overboord zet. Je gaat wel met je tentje naar de Ardennen om daar te overleven. Uiteraard gaat dan wel een grote spuitbus antispinnenmiddel mee in je bagage.

9. Er zijn therapieën om van je fobie af te komen

Een heleboel mensen kennen wel iemand die met groot succes een therapie af heeft gerond voor een bepaalde angst. Die vriend van de neef van je achterbuurman heeft bijvoorbeeld een vogelspin op zijn hand gekregen tijdens een sessie en is nu volkomen over zijn spinnenangst heen. Deze man zal dus waarschijnlijk wel geen echte fobie voor spinnen hebben gehad. In elk geval was hij minder bang dag jij. Een vogelspin over je hand lopend zou immers al voldoende zijn om je hart te laten stoppen. Wanneer e een dergelijk voorval echter mocht overleven dan zou je staan op een acute amputatie van de betreffende hand.

10. Waarom ben je bang voor spinnen?

Veel mensen snappen niet dat je bang bent voor een spinnetje. Wanneer je hen echter uit kon leggen wat de reden van deze angst is, dan was je waarschijnlijk allang over je angst heen gestapt. Je weet namelijk dat een spin je niet op kan eten of kan doden, maar toch krijg je nog altijd de bibbers als je deze achtpoters ergens naar ziet loeren. Je vindt ze gewoon doodeng, punt uit.

11. Vind je ze niet mooi?

Sommige mensen kunnen helemaal lyrisch worden als ze een spin zien. Ze beschrijven het dier als het meest prachtige schepsel op aarde. Voor iemand met een fobie zijn spinnen echter niets meer of minder dan een harig, achtpotig monster. Dus helemaal niets moois, een spin is eng, vies en griezelig. De gedachten zal de haartjes in je nek al overeind zetten van angst.

12. Kamperen alleen met voorzorgsmaatregelen

Er met een tentje op uittrekken is er voor iemand met een spinnenfobie niet zomaar bij. Op een plek bivakkeren waar die achtpotige monsters over je heen kunnen kruipen is echt geen optie. Alleen als de tent van te voren met een antispinnenmiddel is behandeld wil je eventueel wel mee, als het echt niet anders kan tenminste. Voordat je echter je tent inkruipt, zal één van je reisgenoten serieus moeten controleren of er geen ongewenste bezoeker in je tent zit verstopt. Pas als de kust veilig is ga je schoorvoetend, en uiterst alert, je tent in.

13. Spinnen eten insecten

Spinnen zijn nuttige dieren want ze eten een heleboel insecten die je anders veel overlast zouden bezorgen. Denk maar een aan al die muggen die je lek zouden prikken. Voor iemand met een spinnenfobie is lek geprikt worden door een gigantische zwerm muggen veel minder erg dan de aanwezigheid van slechts één spinnetje. Bovendien moeten die muggen ook eten om te overleven.

14. Heb je dat ingenieuze web gezien?

Als je een fobie hebt voor spinnen wil je liever niet worden gewezen op spinnenwebben. Laat staan dat iemand lyrisch gaat doen over de ingenieuze wijze waarop het web is gemaakt. Voor jou is het web de val die door dat enorm enge monster in elkaar is gezet. Telkens als je weer eens een kleverig web in je gezicht voelt dan ben je je direct weer bewust van de aanwezigheid van de maker ervan. Deze zit vast en zeker ergens dicht bij je in de buurt naar je te loeren.

15. Tuinieren is zo ontspannend

Als je last hebt van een spinnenfobie dan zul je niet voor je plezier in de tuin gaan werken. Onder elke plant en achter elke steen kan immers een spin huizen. De gedachte alleen al dat je er eentje aanraakt met je blote hand maakt je al helemaal panisch. Het werk in de tuin laat je dan ook liever aan anderen over. Zelfs het verpotten van kamerplanten doe je niet zonder handschoenen aan. Tijdens deze klus zul je bovendien extra alert zijn op de aanwezigheid van die harige engerds.

16. Ga je mee Halloween vieren

Aan iemand met een spinnenfobie vragen om samen Halloween te gaan vieren, is bijna hetzelfde als iemand met hoogtevrees vragen om samen te gaan parachutespringen. De kans dat je een negatief antwoord krijgt, is dan ook extreem groot. Halloween is namelijk een feest waarbij er veel gegriezeld wordt en waarbij spinnen, en andere enge dieren, de hoofdrol toebedeeld hebben gekregen. Geen denken aan dat je met een nepspin op je gezicht moet rondlopen of dat je iemand tegenkomt die zich als spinnenmens heeft uitgedost.

17. Doe jij die spin even weg?

Angst voor spinnen is een wijdverbreid fenomeen. Het kan je dus gebeuren dat je samen met een andere angsthaas zit opgescheept als er zich een spin manifesteert. Op dat ogenblik zal het echter de vraag zijn wie van jullie de bron van de angst weg gaat nemen. Indien geen van beiden de moed op kan brengen om de spin te elimineren dan zit er niets anders op dan heel hard samen weg te rennen en alles achter te laten. De spin heeft dan het rijk alleen totdat jullie een redder in nood hebben gevonden.

18. Is dat een vlekje of een spin?

Iemand met een spinnenfobie aan het twijfelen brengen over de aanwezigheid van deze achtpotige dieren is het meest gruwelijke dat je kunt doen. Zelfs wanneer er helemaal geen spin blijkt te zitten, heb je de ander toch al de stuipen op het lijf weten te jagen. Indien het echter wel een spin betreft dan zal deze persoon volkomen overstuur raken en naar alle waarschijnlijkheid direct wegrennen. Pas als het monster is geëlimineerd kan er pas weer sprake zijn van zijn, of haar, terugkeer.

19. Kun je die spin zelf niet weghalen?

Iemand met een fobie voor spinnen vragen om zelf het dier te verwijderen, is het meest onnozele dat je kunt doen. Je weet immers van tevoren dat de persoon in kwestie hier te angstig voor zal zijn. Bovendien heeft hij, of zij, niet voor niets je hulp ingeroepen bij het klaren van deze klus. Alleen al de gedachte om in de buurt van de spin te moeten komen, laat deze persoon al peentjes zweten, of erger nog het loodje leggen.

20. Een spin brengt geluk

Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat wanneer er een spin op je landt, je een financiële meevaller tegemoet kunt zien. Voor iemand met een enorme angst voor de ze dieren kan echter al het geld van de wereld gestolen worden, zolang die engerd maar uit zijn of haar buurt blijft. Iemand met een fobie voor spinnen raakt al in paniek bij de gedachte dat er een spin op zijn of haar lichaam terecht kan komen. Wanneer dit echt zou gebeuren dan zal de hel waarschijnlijk uitbreken en zal de spinnenhater volkomen panisch worden.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…