6 gezonde borrelhapjes

6-gezonde-borrelhapjes.jpg

Hapjes altijd ongezond? Niets van! Deze zes borrelhapjes zijn gezond, caloriearm en ook nog eens ontzettend lekker.

Ingrediënten

1. Ham- en mozzarellaprikkers (12 hapjes)

  • 12 plakjes Coburger ham
  • 12 mini-mozzarellabolletjes
  • 12 semi zongedroogde tomaten
  • 24 blaadjes basilicum
  • Satéprikkers

2. Groenten in Afrikaanse dipsaus (8 hapjes)

  • 4 stengels geschilde bleekselderij (geschild)
  • 300 g geschilde winterpeen (geschild)
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 2 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemalen komijn
  • 200 g humus
  • 75 g cashewnoten
  • 3 el geroosterde sesamzaadjes
  • ½ dl olijfolie
  • 1el bakstof (olie, boter, margarine…)

3. Bladerdeegsterren (12 hapjes)

  • 6 vellen bladerdeeg
  • 6 plakjes geitenkaas
  • Honing
  • 1 el bakstof

4. Groentekoekjes met yoghurtdip (12 hapjes)

  • 200 gr rode kool (pot)
  • 2 wortels (geraspt)
  • 2 eieren
  • 6 el boekweitmeel
  • komijn
  • Peper en zout
  • 4 el Griekse yoghurt
  • 2 el kurkuma
  • Bieslook
  • 2 el bakstof

5. Ricottarolletjes (8 hapjes)

  • 1 aubergine
  • 125 gr ricotta
  • 4 zongedroogde tomaten
  • 1 teentje knoflook (gehakt)
  • 1 el pijnboompitten
  • basilicum
  • Peper en zout
  • 2 el bakstof

6. Zoete aardappelchips

  • Zoete aardappelen
  • 400 gr neutraal kokosvet
  • Zeezout
  • 2el bakstof

Bereiding

1. Ham- en mozzarellaprikkers

  1. Rol de plakjes ham op.
  2. Pak de satéprikkers en rijg aan elke prikker steeds 1 blaadje basilicum, 1 bolletje mozzarella, 1 tomaat, 1 blaadje basilicum en een rolletje ham.

2. Groenten in Afrikaanse dipsaus

  1. Snijd de bleekselderij en de peen in dunne, lange repen. Zet deze rechtop in brede glazen.
  2. Rooster de cashewnoten en de peper in een pan met wat bakstof.
  3. Vermaal de noten en de peper in de keukenmachine en meng de koriander, komijn en sesamzaad erdoorheen.
  4. Pak drie schaaltjes en vul deze met het mengsel, de olie en de humus. Zet deze schaaltjes met de glazen met groenten op tafel.

3. Bladerdeegsterren

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en ontdooi het bladerdeeg.
  2. Steek met een stervorm  4 sterren uit elk plakje bladerdeeg.
  3. Leg een 1/2 plakje geitenkaas (0,5 mm dik) in het midden van de ster en giet wat honing hier overheen. Je kunt nu de tweede ster bovenop de geitenkaas doen. Zorg er wel voor dat je de ster aan de uiteinde aandrukt.
  4. Maak 12 sterren en bestrijk met wat olie, vloeibare boter of margarine.  Leg de sterren op een bekleedde bakplaat en bak ze in 20 minuten gaar.

4. Groentekoekjes met yoghurtdip

  1. Meng de Griekse yoghurt met de kurkuma en de bieslook voor het bereiden van de dip. Zet apart.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Doe de rode kool en de wortelrasp in een kom. Meng samen met de eieren en het boekweitmeel tot een beslag. Voeg de kruiden toe aan het mengsel en roer goed door.
  4. Leg 12 bolletjes deeg op een bakplaat en smeer ze in met olie, vloeibare boter of margarine.
    Bak de koekjes in 20 minuten gaar.
  5. Serveer de koekjes op een bord met daarop de yoghurtdip in een bakje.

5. Ricottarolletjes

  1. Snijd de aubergine met een mandoline in dunne plakken. Als je geen mandoline hebt kan het ook met een schilmesje.
  2. Grill de aubergine aan beide kanten tot hij mooi goudbruin is. Je kunt hiervoor zowel een grill als een grillpan gebruiken. Bestrooi de aubergine met peper en zout.
  3. Sla de ricotta los met een garde en vermeng met de knoflook, de basilicum en de tomaten.
  4. Rooster de pijnboompitten op middelhoog vuur in wat bakstof en vermeng ze door de ricottavulling.
  5. Pak een plakje aubergine en vul deze met het ricottamengsel. Steek een prikkertje door de aubergine en serveer direct.

6. Zoete aardappelchips

  1. Maak de zoete aardappelen schoon. Het is niet nodig de aardappelen te schillen.
  2. Dep de aardappelen droog en snijd deze in zeer dunne plakken met een mandoline of kaasschaaf.
  3. Neem een wok of koekenpan en verhit hierin wat olie, boter of margarine tot hij 180 graden is.
  4. Zet het vuur iets lager en bak de chips in kleine hoeveelheden in ongeveer 3 minuten. Als de buitenste randjes goudbruin zijn, kun je ze uit het vet halen.
  5. Laat de chips uitlekken op een stuk keukenpapier en bestrooi met het zeezout.