Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Borstkanker: het belang van vroegtijdige opsporing

Gezond.be
4 min read

Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij vrouwen in Vlaanderen, met jaarlijks meer dan 6.000 nieuwe gevallen​. Hoewel de overlevingskans bij vroegtijdige opsporing rond de 92% ligt, daalt deze aanzienlijk wanneer de kanker pas in een laat stadium wordt ontdekt​. Dit onderstreept het belang van vroegtijdige opsporing, die niet alleen levens kan redden, maar ook de impact van behandelingen kan beperken.

Wat is het bevolkingsonderzoek borstkanker?

Het Bevolkingsonderzoek Borstkanker richt zich op vrouwen van 50 tot en met 69 jaar in Vlaanderen. Zij worden aangemoedigd om elke twee jaar een gratis screeningsmammografie te laten nemen. Deze screenings zijn bedoeld voor vrouwen zonder klachten of verhoogd (familiaal) risico, aangezien borstkanker vaak geen symptomen veroorzaakt in de vroege stadia​. Het doel van de screenings is om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen, zodat de behandeling minder zwaar kan zijn en de kans op genezing groter is​.

Wie zou een screeningsmammografie moeten laten doen?

Elke vrouw tussen de 50 en 69 jaar die geen klachten ervaart, komt in aanmerking voor het Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Het maakt niet uit of borstkanker in de familie voorkomt, want ook zonder erfelijke aanleg kan borstkanker zich ontwikkelen​. Een screeningsmammografie is bedoeld voor vrouwen zonder klachten of zonder verhoogd (familiaal) risico.

Waarom elke twee jaar?

Het herhalen van de screeningsmammografie elke twee jaar is essentieel omdat het een momentopname is. Borstkanker kan zich ontwikkelen in de jaren tussen twee onderzoeken. Daarom is het belangrijk om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek, zelfs als de vorige screening geen afwijkingen liet zien​. Uitstel kan leiden tot latere opsporing en dus zwaardere behandelingen.

De voordelen van vroegtijdige opsporing

Een vroege diagnose kan het verschil maken tussen een lichte en zware behandeling. Bij tijdige opsporing is de kanker vaak nog klein en niet uitgezaaid, waardoor de behandeling minder ingrijpend kan zijn en de hersteltijd korter​. Uit onderzoek blijkt dat het bevolkingsonderzoek kan helpen om 3 van de 8 sterfgevallen door borstkanker te voorkomen​.

Wat als er afwijkingen gevonden worden?

Bij ongeveer 5% van de vrouwen wordt er een afwijking gevonden tijdens de screeningsmammografie. Dit betekent niet direct dat er sprake is van borstkanker; vaak is verder onderzoek nodig om duidelijkheid te krijgen. Dit kan variëren van een vergrote mammografie of een echografie tot een biopsie​.

Conclusie

Het bevolkingsonderzoek borstkanker biedt een laagdrempelige en kosteloze manier om borstkanker vroegtijdig op te sporen en behandeltijd en -zwaarte te verminderen. Door elke twee jaar deel te nemen aan de screeningsmammografie, kunnen vrouwen tussen de 50 en 69 jaar zichzelf de beste kans op vroegtijdige opsporing en behandeling geven.

Heb je persoonlijke vragen of twijfel je om deel te nemen? Contacteer je huisarts.
Meer weten over het bevolkingsonderzoek?
Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800/60.160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be of surf naar www.borstkanker.bevolkingsonderzoek.be.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…