Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het verouderingsproces vertragen: tips & tricks

Anaïs Foriers
4 min read

Als we nu één ding zeker weten in het leven, dan is het wel dat we sowieso een dagje ouder worden. Een medicijn dat het verouderingsproces vertraagt, zou voor velen een geschenk uit de hemel zijn. Het ziet er helaas niet naar uit dat dit snel op de markt zal komen, daarom bundelen wij een aantal tips & tricks die je helpen zo lang mogelijk in goede gezondheid te leven.

Eet gezond

Door gezond en gebalanceerd te leven, vertraag je het verouderingsproces. Onder een gezond eetpatroon verstaan we het eten van veel groenten, fruit en volkorenproducten. Probeer suikerrijke voeding te beperken. Verder is het ook belangrijk dat je je gezond voedingspatroon zoveel als mogelijk aanvult met voeding rijk aan antioxidanten. Die bestrijden vrije radicalen, chemische stoffen die je op een natuurlijke manier aanmaakt en je DNA beschadigen. Goede voedingsproducten die rijk zijn aan antioxidanten zijn bos- en veenbessen, frambozen, aardbeien, rode druiven, kersen, bonen, pinda’s en artisjokken. Onthoud dat je in principe alles mag eten maar met mate. Af en toe eens een lekker stuk chocoladetaart moet zeker kunnen.

Vermijd schadelijke UV-stralen

Een bruine huid wil zeggen dat het afweermechanisme van je huid goed werk geleverd heeft. Door melanine te produceren, beschermt je huid zich tegen schadelijke UV-stralen. Een rode, verbrande huid betekent helaas dat je huid zijn beschermende taak niet volbracht heeft. Het vermindert de elasticiteit van je huid en verhoogt bovendien ook de kans op huidkanker.

Zoek dus op tijd de schaduw op. Gun je huid ook voldoende rust door beschermende kledij te dragen. Smeer om de twee uren een dikke laag zonnecrème. Beter te veel dan te weinig. Wat dit jaar een rode kleur is, is volgend jaar een rimpel.

Beweeg dagelijks

Bij voorkeur een halfuurtje per dag. En dat halfuurtje mag je zeker ook opsplitsen, bijvoorbeeld drie keer per dag tien minuten. Ga te voet naar de bakker, stofzuig je woning of hark in de tuin. Probeer ook de zitmarathon te doorbreken door af en toe eens recht te staan. Je hoeft jezelf dus zeker niet af te matten in de fitness. Elke stap telt.  

Laat het los

Wanneer je stress voelt, komen er in je lichaam heel wat hormonen vrij die je hartslag drastisch versnellen en je bloeddruk de hoogte instuwen. Als tegenreactie geeft je lichaam het hormoon cortisol af waardoor je hormonen weer in evenwicht komen. Als dat proces af en toe eens plaatsvindt, vormt dat geen probleem. Wie echter veel (chronische) stress ervaart, waardoor zijn lichaam constant dit proces moet herhalen, zal op lange termijn geconfronteerd worden met gezondheidsproblemen. Probeer je dus niet te veel aan te trekken van de zaken die om je heen gebeuren. Een stressvrij leven is een gelukkig leven. 

Voedingssupplementen

Q10 is een vitamineachtige stof, die je lichaam van nature produceert en je energie geeft. Hoe ouder je wordt, hoe minder vlot de productie verloopt. Voedingssupplementen op basis van Ubiquinol-Q10 zorgen ervoor dat je lichaam dagelijks voorzien wordt van de optimale hoeveelheid Q10. Bedrijven zoals Pharma Nord, Trenker, Nutrisan, Therascience, Hiddit en Peleje bieden allemaal voedingssupplementen aan op basis van de kwalitatief vervaardigde Ubiquinol-Q10 van de Japanse fabrikant Kaneka. Voor meer info raden we je aan je huisarts te raadplegen.  

Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…