Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe blijf ik gezond doorheen de overgang en menopauze?

Gezond.be
6 min read

De menopauze is een natuurlijke fase in het leven van elke vrouw, maar kan gepaard gaan met een reeks vervelende klachten. Deze klachten zijn vooral het gevolg van hormonale schommelingen en de uiteindelijke afname van de productie van oestrogeen en progesteron. Dit kan leiden tot symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, gewichtstoename, botontkalking, een verhoogd risico op hart- en vaatziekten etc.

Een lichaam is gemaakt om te bewegen

Beweging is essentieel om het lichaam gezond te houden. Het vermindert overgewicht en verbetert de lichaamssamenstelling, bloedsuiker- en vetgehaltes. Het zorgt bovendien voor een betere insulinegevoeligheid, gezondheid van de bloedvaten en vermindert ontstekingsreacties.

Door krachttraining te doen, verhoog je jouw spiermassa en daarmee ook je rustmetabolisme. Met meer bewegen zoals fietsen en wandelen kom je al een heel eind, maar probeer ook wekelijks aan duursport te doen, zoals zwemmen, lopen of roeien. Vermijd om doorheen de dag langdurig te zitten door tussenin al wandelend te bellen of enkele desk exercises te doen.
Inspiratie vind je hier:
Kan je 180 calorieën verbranden zonder je bureau te verlaten?
5 oefeningen die je achter je bureau kan doen

Het lichaam vullen én voeden

Een te laag vetpercentage kan menopauzale klachten verergeren, dus let op met heel strikte diëten. Zorg dat je de voorkeur geeft aan eiwitten uit mager vlees, magere of vette vis en magere zuivelproducten. Ze onderhouden de spieren en zorgen voor een goede werking van je lichamelijke processen.

Door gezonde vetten toe te voegen, voorzie je je lichaam van gezonde vetzuren en duurzame energie. Ze verlagen de slechte cholesterol, verhogen de goede cholesterol en zijn goed tegen ontstekingen. Avocado’s, noten, zaden, pitten, olijven en vette vis zijn ideale toevoegingen aan jouw voedingspatroon.

Kies vooral voor complexe koolhydraten. Ze geven je langdurig energie en bevatten ook belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Vervang bewerkte producten door hun vezelrijke varianten en kies dagelijks één koolhydraatarme maaltijd. Zo kan je een heerlijke én verzadigende salade maken van verschillende rauwe en bereide groenten, een stukje gebraden kip, halve avocado en een dressing van walnootolie.

De lever speelt niet alleen een belangrijke rol in het zuiveren van je lichaam, maar ook in je hormoonhuishouding. Verminder de belasting door zo weinig mogelijk alcohol te drinken, beperk eieren tot een vijftal per week en kies voornamelijk biologische voeding om pesticiden te vermijden.

Preventie is meer dan ooit belangrijk

Naarmate je ouder wordt, stijgt het risico op het ontwikkelen van ouderdomsziekten en tumoren. Het vroegtijdig opsporen van deze ziekten kan een behandeling minder zwaar maken.

Laat elke 3 jaar een mammografie en uitstrijkje uitvoeren en ga jaarlijks langs bij de huisarts voor je cholesterol- en suikerwaarden. Tijdens de overgang zijn er grote schommelingen in oestrogeen en progesteron. Hierdoor is de overgang jammer genoeg niet zomaar vast te stellen via het bloed. Twijfel je of jouw klachten afkomstig zijn van de overgang, laat dan zeker jouw schildklier controleren, aangezien de overgangssymptomen kunnen overlappen met deze van een trage schildklier.

Supersupplementen?

Supplementen kunnen helpen om de overgangsklachten te verminderen, maar weet dat deze onvoldoende zijn als je je levensstijl niet mee aanpast.
– Calcium en vitamine D kunnen jouw botten beschermen tegen botontkalking.
– Omega-3 vetzuren ondersteunen de gezondheid van je hart en bloedvaten.
– Een vitamine-B complex kan jouw energielevels stabiliseren en stressimpact verminderen.
– Magnesium kan helpen tegen spierpijn en –spanning, alsook jouw slaapkwaliteit verbeteren.

Hormonen, hoe zit dat nu?

Hormonen werden jarenlang als iets slechts beschouwd, als medicatie die het risico op hormoongevoelige kankers zou verhogen. Tegenwoordig wordt er meer gebruik gemaakt van bio-identieke hormoonsubstitutie die het risico hierop niet alleen niet verhoogt, maar zelfs bescherming biedt ertegen. Hormoonsubstitutietherapie (HST) is in de overgang niet voor iedereen nodig, maar weet dat levensstijl en suppletie soms onvoldoende zijn, waardoor HST wél interessant wordt.

Door af te stemmen met een gespecialiseerd arts krijg je enkel de doses toegediend die voor jou nodig zijn om klachten te onderdrukken en preventief te werken tegen ziekten op lange termijn. Afhankelijk van jouw klachten zijn verschillende hormonen, doseringen en toedieningswijzen geschikt. Laat je dus goed begeleiden.

Met baanbrekende inzichten over de meest voorkomende (ouderdoms)ziekten en hoe ze preventief te behandelen.

Leestip

Prof. Dr. Herman Depypere is gynaecoloog en verbonden aan de Universiteit Gent. Hij is gespecialiseerd in de menopauze en doet zelf onderzoek naar het effect van bio-identieke hormoonsubstitutie.
Onlangs schreef hij het boek ‘Hoe blijf ik gezond tijdens de menopauze?’, een uitgebreid werk met duidelijke informatie en tips voor wie zich liever eerst wat inleest alvorens bij de dokter aan te kloppen.

Hoe blijf ik gezond tijdens de menopauze is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 29,99 euro.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…