Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Lifeskill: zo krijg jij in maximaal 10 minuten de boel aan kant

Birte Govarts
4 min read

Begin jij iedere dag met snoozen en ren je vervolgens als een kip zonder kop de deur uit? Kies je nog steeds wijn uit op basis van het mooiste label? Ziet je vensterbank eruit als een plantenkerkhof? En denk je dan weleens: er moeten betere manieren zijn om dit te doen? De Amerikaanse Erin Zammett Ruddy dacht hetzelfde en ontdekte: die zijn er gelukkig ook. Voor haar nieuwe boek 155 Lifeskills sprak ze met verschillende experts en vatte ze hun adviezen samen in eenvoudig te volgen stappen. En wij mogen de komende weken tien van haar lifeskills met jullie delen. Vandaag: in maximaal tien minuten de boel aan kant.

Het stappenplan

  1. Neem een schoonmaakdoekje en -spray mee de kamer in die je aan kant wil hebben.
  2. Stel een timer in op 10 minuten.
  3. Pak alle dingen bij elkaar die voor een onfrisse geur kunnen zorgen – vieze borden, afval, vuile was – en breng ze naar de plek waar ze thuishoren.
  4. Ruim de platte oppervlakken leeg of stapel de spullen die er liggen op.
  5. Maak het nu blootgelegde oppervlak schoon met het doekje en de spray.
  6. Loop de kamer uit en stap weer naar binnen, kijk waar je je nu als eerste aan stoort en pak dat aan.

De deskundige

Rachel Hoffman is een schoonmaakexpert en de oprichtster van Unfuck Your Habitat, een methode om je huis op orde te brengen en te houden. Ze is de auteur van Cleaning Sucks: An Unf*ck Your Habitat Guided Journal for Less Mess, Less Stress and a Home You Don’t Hate.

De toelichting

Door een timer in te stellen voorkom je dat je je door de hoeveelheid werk laat afschrikken en leer je jezelf aan om opruimen te zien als iets om even tussendoor te doen (in plaats van alles maar te laten versloffen tot je tijd kunt maken voor een marathonopruimsessie). Welke kamer je ook onder handen neemt, pak eerst de spullen aan die kunnen gaan stinken en als tweede de platte oppervlakken – tafel, dressoir, aanrecht. Hierop verzamelen zich de meeste spullen en als je die opruimt ziet meteen de hele kamer er opgeruimder uit. Door snel even weg te gaan en weer binnen te lopen kun je beter met een onbevooroordeelde blik zien waar je je het meest aan stoort – vaak is dat ook waardoor je er juist tegen opziet om die kamer op orde te brengen. Zelfs al na 10 minuten kun je een duidelijk verschil zien, en dat werkt weer motiverend om de boel bij te houden (en er wat vaker 10 minuten van je tijd in te investeren).

Bonus

Leer jezelf standaard naar deze mantra te handelen wanneer je thuiskomt: ‘Zet het niet neer, maar zet het weg.’ Je schoenen bijvoorbeeld. Hoe veel meer tijd kost het om ze in de kast weg te zetten in plaats van ze gewoon maar uit te schoppen? Minder dan een halve minuut. En hoeveel werk is het wel niet als je na een week van je schoenen uit schoppen zeven paar in de gang hebt staan? Dan is het algauw iets waar je liever helemaal maar niet aan begint. En omdat het makkelijker is om iets weg te zetten als alles ook een eigen plaats heeft, geef je alle dingen die anders blijven rondslingeren een vaste plek in huis door te zorgen voor planken, manden, hangers en kapstokhaken. (Heb je kinderen? Hang dan ook wat haken op kinderhoogte en leer ze hun eigen spullen weg te hangen.)

This image has an empty alt attribute; its file name is 155lifeskills-1614541048.jpg

Meer lezen?
155 Lifeskills van Erin Zammett Ruddy (Volt, € 18,99)

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…