Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Lifeskill: zo sta jij voortaan elke ochtend fris als een hoentje op

Birte Govarts
4 min read

Begin jij iedere dag met snoozen en ren je vervolgens als een kip zonder kop de deur uit? Kies je nog steeds wijn uit op basis van het mooiste label? Ziet je vensterbank eruit als een plantenkerkhof? En denk je dan weleens: er moeten betere manieren zijn om dit te doen? De Amerikaanse Erin Zammett Ruddy dacht hetzelfde en ontdekte: die zijn er gelukkig ook. Voor haar nieuwe boek 155 Lifeskills sprak ze met verschillende experts en vatte ze hun adviezen samen in eenvoudig te volgen stappen. En wij mogen de komende weken tien van haar Lifeskills met jullie delen. Vandaag: uit bed komen!

Het stappenplan

  1. Weersta de verleiding om op de sluimertoets te drukken.
  2. Open je ogen (en moedig jezelf eventueel aan met een ‘1-2-3-hup’).
  3. Sla je benen over de rand van het bed en plaats je voeten op de grond.
  4. Haal vijf keer diep adem.
  5. Drink een vol glas water.
  6. Stap naar buiten of open een raam en laat de zonnestralen ongefilterd op je inwerken. Het liefst een kwartier lang.

De deskundige

Michael J. Breus, ook wel de slaapdokter genoemd, is een bekend deskundige op het gebied van slaap en de auteur van The Power of When.

De toelichting

Weer in slaap sukkelen nadat de wekker is gegaan is geen goede manier om de dag te beginnen. In die zeven à negen minuten val je niet meer diep in slaap, maar doezel je lichtjes weg en uiteindelijk word je daar alleen maar suf van. Een betere manier is om nog voordat je opstaat vijf keer diep adem te halen, om je lichaam en je hersenen te voorzien van de zuurstof die ze nodig hebben om optimaal te functioneren.

Tijdens het slapen verlies je bijna een liter vocht via de ademhaling (gek idee wel dat we ’s nachts zo liggen te wasemen) en met een vol glas water vul je dat verlies weer aan en herstel je de vochtbalans van je lichaam. Het zonlicht zorgt ervoor dat de nachtelijke melatonineproductie wordt stopgezet (de ‘melatoninekraan’ in je hersenen wordt dichtgedraaid) waardoor de mist in je hoofd optrekt. Dit werkt het beste als je binnen een kwartier nadat je bent opgestaan 10 tot 15 minuten (zonder zonnebril) buiten in de zon bent. Als de zon nog niet op is wanneer je opstaat (of als je ergens woont waar de zon soms ver te zoeken is) kun je ook kunstlicht gebruiken. Wat je ’s ochtends vroeg vooral nodig hebt, is blauw licht, dat behalve door de zon ook wordt uitgestraald door ledlampen, beeldschermen en fluorescerende stoffen. Een alternatief is een lichttherapielamp, die natuurlijk daglicht nabootst en die je naast je neer kunt zetten.

Bonus

Wil je je nog wakkerder voelen? Als je ’s ochtends doucht, voeg dan tot besluit geleidelijk meer koud water toe. Het hoeft niet ijskoud te zijn, als het maar een koudereactie opwekt, waardoor je bloed als vanzelf naar je organen stroomt en je op scherp komt te staan.

Meer lezen?
155 lifeskills van Erin Zammett Ruddy (Volt, € 18,99)

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…