Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Meer kijkcomfort met lenzen die zich aanpassen aan licht

3 min read

Fel licht en urenlang naar ons computerscherm en smartphone staren, eisen veel van onze ogen. Na tien jaar onderzoek is er nu eindelijk een lens ontwikkeld die onze ogen in deze dagelijkse uitdagingen kunnen ondersteunen.

Iedereen heeft wel al eens gehoord van meekleurende brillenglazen. Dat zijn glazen die donker worden in de zon en opnieuw ontkleuren als je ergens binnenstapt. Maar wist je dat er nu ook zo’n contactlenzen bestaan?

Trop is teveel en teveel is trop. Te veel eten, te veel drinken, te veel sporten…, overdrijven is nooit goed. Hetzelfde geldt voor het licht dat aan je ogen wordt blootgesteld. De kans is groot dat je geconfronteerd wordt met te veel blauw licht, te veel zonlicht, te veel ledverlichting. Acuvue is de eerste lens die dat teveel wegfiltert. De lens past zich namelijk aan aan de hoeveelheid licht. Een aanrader, want verschillende hoeveelheden licht belasten onze ogen continu. Omdat je met deze lens minder met je ogen moet knijpen, ervaar je ook meer kijkgemak en -comfort.

Lichtmanagement

In een tijd waarin technologie een steeds grotere rol speelt, is het geen verrassing dat ook hele dagelijkse praktische dingen zoals lenzen een upgrade krijgen. Niet alleen het zonlicht is met de jaren feller gaan schijnen, ook worden onze ogen nogal vaak geconfronteerd met het felle licht van je telefoon- tablet- of computerscherm. Deze nieuwe lens past zich ook daaraan aan, continu en binnen zestig seconden. Dat noemen we ook lichtmanagement.

Daarnaast biedt de lens ook de hoogste klasse UV-bescherming. De contrastkwaliteit is hierdoor beter. Het is dus verleden tijd om steeds je zonnebril op en af te moeten zetten. Om een lang verhaal kort te maken: je ziet gewoon een stuk aangenamer, zelfs als je een zware sterkte hebt.

Dat sommige mensen niet geschikt zouden zijn voor lenzen is trouwens onzin. Het is wel belangrijk om raad te vragen bij een goede specialist. In vergelijking met een bril heeft een lens zelfs een heleboel voordelen. Zo heb je altijd scherp zicht (ook vanuit je ooghoeken) en iets als ‘aangedampte lenzen’ bestaat niet. Proberen is de boodschap.

Wim Withofs heeft reeds 25 jaar ervaring als gediplomeerd opticien. Hij werkte ook mee verschillende geslaagde projecten, zoals iO. ofwel independent Opticians. Als oogexpert deelt hij zijn tips en advies graag met de Gezond.be-lezers.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…