scrollTop top

Nog steeds geen idee wat te koken op Kerstmis of Nieuwjaar? Dit menu van Claudia Van Avermaet tover je zo op tafel (én het is nog gezond ook!)

Nog steeds geen idee wat te koken op Kerstmis of Nieuwjaar? Dit menu van Claudia Van Avermaet tover je zo op tafel (én het is nog gezond ook!)

Om het eindejaar te vieren, ontwikkelde voedings- en sportcoach Claudia Van Avermaet samen met Braun een feestmenu. Lekker, makkelijk én nog gezond ook. Wat wil een mens nog meer?!

Aperitief : virgin pink mojito 

Bereidingstijd: 5 minuten

Benodigdheden voor 2 cocktails 

  • 1/2 pompelmoes (vruchtvlees) 
  • 1 à 2 el pompelmoessiroop ( of 2 tl honing) 
  • spuitwater of plat water 
  • verse munt 
  • crushed iced 

Bereidingswijze

  • Haal het vruchtvlees uit je pompelmoes. Maal het fijn in je blender. Verdeel het over de glazen. Doe er de pompelmoessiroop bij. Gebruik je geen siroop, dan kan je 2 tl honing toevoegen. Hoe meer siroop of honing je toevoegt, hoe zoeter. 
  • Voeg crushed ice toe aan de glazen.
  • Vul aan met spuitwater of plat water. Werk af met verse munt en serveer. Cheers! 

Tip!

Heb je geen crushed ice in huis? Gebruik dan het ijscrushmes van je staafmixer op zelf crushed ice te maken. 

Voorgerecht: witloofsoep met appel en garnalen 

Bereidingstijd: 25 minuten

Benodigdheden voor 4 personen

  • 800 gram witloof 
  • 1 rode of witte ui
  • 2 preistengels 
  • 1 appel 
  • 1 1/2 l groentebouillon 
  • 120 gram garnalen 
  • tijm 
  • olijfolie 
  • peper en zout

Bereidingswijze

  • Neem een grote gietijzeren pot met een scheut olijfolie. 
  • Snijd de ui en de prei fijn in schijfjes. Doe ze in de pot en stoof aan. 
  • Snijd het achterste van je witloof weg. Snijd de stronk in vier stukken en stoof mee aan in de pot. Schil de appel en snijd deze in stukken, meng deze vervolgens mee onder de groenten. Leng aan met de groentebouillon. 
  • Laat je soep even doorkoken tot het witloof zacht is. 
  • Mix je soep met een staafmixer. Kruid af met peper en zout. 
  • Serveer met de garnalen, stukjes fijngesneden appel en tijm. 

Hoofdgerecht: hertenstoofvlees met quinoakroketjes en brunoise van knolselder

Bereidingstijd: 2 uur

Benodigdheden voor 4 personen

Voor het hertenstoofvlees:

  • 800 gram hertenstoofvlees 
  • 3 wortels 
  • 2 rode uien 
  • 250 gram champignons 
  • 2 of 3 teentjes knoflook 
  • 140 gram bosbessenconfituur 
  • 2 sneetjes peperkoek 
  • Stukje pure chocolade 
  • 1 à 2 el maïzena of arrowroot 
  • tijm
  • laurier 
  • 1 l wild- of vleesbouillon 
  • peper en zout 
  • olijfolie 

Voor de quinoakroketjes:

  • 200 g quinoa
  • 400 g zoete aardappel(puree)
  • 50 g smeltmeel 
  • handvol verse peterselie, fijngesneden
  • 3 à 4 lente-uitjes, fijngesneden 
  • 1 teentje knoflook 
  • peper en zout 

Voor de brunoise:

  • 1 knolselder 
  • 2 lente-uitjes, fijngesneden 
  • 2 tl paprikapoeder 
  • 1 rode ui 
  • peper en zout 
  • olijfolie 

Bereidingswijze

  • Kook je quinoa zoals aangegeven op de verpakking. Leg de 4 zoete aardappels in de oven op 180° C gedurende 45 à 50 minuten. Of gebruik je microgolfoven 4 à 5 minuten op 700 Watt, draai om en herhaal tot de zoete aardappelen gaar zijn. 
  • Neem een grote gietijzeren pot met een dikke scheut olijfolie. Snijd de wortels en de rode ui in brunoise. Snijd de champignons fijn. Plet de knoflook. Stoof alles aan in de olijfolie. Voeg er het hertenstoofvlees aan toe. Laat dit bruinen tot al de champignons er bruin uitzien. 
  • Voeg de wildbouillon toe. Meng de bosbessenconfituur en de chocolade. Verkruimel er de peperkoek over, kruid af met tijm, peper en zout en laat je stoofvlees anderhalf uur tot twee uur pruttelen op een zacht vuur. Wil je een dikkere saus, voeg er dan maïzena of arrowroot aan toe. 
  • Neem je zoete aardappelpuree en gekookte quinoa. Meng deze in een grote kom. Doe er het speltmeel, de fijngehakte peterselie, de lente-uitjes en de knoflook bij. Meng alles goed onder elkaar. Kruid goed af met peper en zout. Dit is belangrijk! 
  • Rol er ronde kroketjes van en plaats deze op je bakplaat met bakpapier. Plaats de kroketjes voor 45 à 50 minuten in een voorverwarmde oven op 180° C. 
  • Snijd de knolselder in dikke plakken. Schil er de buitenste rand af en snijd hem doormidden in de brunoisesnijder. Neem een pan en bak de knolselder aan met olijfolie. Voeg er de lente-uitjes en de rode ui aan toe en kruid af met paprikapoeder, peper en zout. 

Tip!

Foodprep: zowel het hertenstoofvlees als de quinoakroketjes kun je al op voorhand maken, zodat je op kerst en Nieuwjaar voluit kan genieten! 

Ook nog inspiratie nodig voor een héérlijk dessert? Die vind je hier. Graag gedaan!

Claudia Van Avermaet creëerde dit feestmenu in samenwerking met Braun, de fabrikant van kleine elektrische goederen. Meer info op braunhousehold.com.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

  • Wereld
  • Aantal
    besmettingen
  • Aantal
    doden
  • België
  • Aantal
    besmettingen
    677.209
  • Aantal
    doden
    20.396

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!