Om het eindejaar te vieren, ontwikkelde voedings- en sportcoach Claudia Van Avermaet samen met Braun een feestmenu.Lekker, makkelijk én nog gezond ook. Wat wil een mens nog meer?!
Aperitief : virgin pink mojito
Bereidingstijd: 5 minuten
Benodigdheden voor 2 cocktails
1/2 pompelmoes (vruchtvlees)
1 à 2 el pompelmoessiroop ( of 2 tl honing)
spuitwater of plat water
verse munt
crushed iced
Bereidingswijze
Haal het vruchtvlees uit je pompelmoes. Maal het fijn in je blender. Verdeel het over de glazen. Doe er de pompelmoessiroop bij. Gebruik je geen siroop, dan kan je 2 tl honing toevoegen. Hoe meer siroop of honing je toevoegt, hoe zoeter.
Voeg crushed ice toe aan de glazen.
Vul aan met spuitwater of plat water. Werk af met verse munt en serveer. Cheers!
Tip!
Heb je geen crushed ice in huis? Gebruik dan het ijscrushmes van je staafmixer op zelf crushed ice te maken.
Voorgerecht: witloofsoep met appel en garnalen
Bereidingstijd: 25 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
800 gram witloof
1 rode of witte ui
2 preistengels
1 appel
1 1/2 l groentebouillon
120 gram garnalen
tijm
olijfolie
peper en zout
Bereidingswijze
Neem een grote gietijzeren pot met een scheut olijfolie.
Snijd de ui en de prei fijn in schijfjes. Doe ze in de pot en stoof aan.
Snijd het achterste van je witloof weg. Snijd de stronk in vier stukken en stoof mee aan in de pot. Schil de appel en snijd deze in stukken, meng deze vervolgens mee onder de groenten. Leng aan met de groentebouillon.
Laat je soep even doorkoken tot het witloof zacht is.
Mix je soep met een staafmixer. Kruid af met peper en zout.
Serveer met de garnalen, stukjes fijngesneden appel en tijm.
Hoofdgerecht: hertenstoofvlees met quinoakroketjes en brunoise van knolselder
Bereidingstijd: 2 uur
Benodigdheden voor 4 personen
Voor het hertenstoofvlees:
800 gram hertenstoofvlees
3 wortels
2 rode uien
250 gram champignons
2 of 3 teentjes knoflook
140 gram bosbessenconfituur
2 sneetjes peperkoek
Stukje pure chocolade
1 à 2 el maïzena of arrowroot
tijm
laurier
1 l wild- of vleesbouillon
peper en zout
olijfolie
Voor de quinoakroketjes:
200 g quinoa
400 g zoete aardappel(puree)
50 g smeltmeel
handvol verse peterselie, fijngesneden
3 à 4 lente-uitjes, fijngesneden
1 teentje knoflook
peper en zout
Voor de brunoise:
1 knolselder
2 lente-uitjes, fijngesneden
2 tl paprikapoeder
1 rode ui
peper en zout
olijfolie
Bereidingswijze
Kook je quinoa zoals aangegeven op de verpakking. Leg de 4 zoete aardappels in de oven op 180° C gedurende 45 à 50 minuten. Of gebruik je microgolfoven 4 à 5 minuten op 700 Watt, draai om en herhaal tot de zoete aardappelen gaar zijn.
Neem een grote gietijzeren pot met een dikke scheut olijfolie. Snijd de wortels en de rode ui in brunoise. Snijd de champignons fijn. Plet de knoflook. Stoof alles aan in de olijfolie. Voeg er het hertenstoofvlees aan toe. Laat dit bruinen tot al de champignons er bruin uitzien.
Voeg de wildbouillon toe. Meng de bosbessenconfituur en de chocolade. Verkruimel er de peperkoek over, kruid af met tijm, peper en zout en laat je stoofvlees anderhalf uur tot twee uur pruttelen op een zacht vuur. Wil je een dikkere saus, voeg er dan maïzena of arrowroot aan toe.
Neem je zoete aardappelpuree en gekookte quinoa. Meng deze in een grote kom. Doe er het speltmeel, de fijngehakte peterselie, de lente-uitjes en de knoflook bij. Meng alles goed onder elkaar. Kruid goed af met peper en zout. Dit is belangrijk!
Rol er ronde kroketjes van en plaats deze op je bakplaat met bakpapier. Plaats de kroketjes voor 45 à 50 minuten in een voorverwarmde oven op 180° C.
Snijd de knolselder in dikke plakken. Schil er de buitenste rand af en snijd hem doormidden in de brunoisesnijder. Neem een pan en bak de knolselder aan met olijfolie. Voeg er de lente-uitjes en de rode ui aan toe en kruid af met paprikapoeder, peper en zout.
Tip!
Foodprep: zowel het hertenstoofvlees als de quinoakroketjes kun je al op voorhand maken, zodat je op kerst en Nieuwjaar voluit kan genieten!
Ook nog inspiratie nodig voor een héérlijk dessert? Die vind je hier. Graag gedaan!
Claudia Van Avermaet creëerde dit feestmenu in samenwerking met Braun, de fabrikant van kleine elektrische goederen. Meer info op braunhousehold.com.
Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...