Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ouderen wonen steeds langer thuis: zo houd je het haalbaar en veilig

4 min read

Hoe ouder we worden, hoe minder handig we vaak zijn. Het risico op valpartijen en kleine ongelukken vergroot en dat leidt tot onveilige situaties. Gelukkig bestaan er verschillende handige hulpmiddeltjes die je kunnen helpen zonder dat je grote kosten moet maken.

In de keuken

Ongelukjes in de keuken gebeuren vaak door kleine verstrooidheden. Even niet opgelet, en je aardappelen branden aan of je hebt een snee in je vinger. Dan komt een speciaal, ergonomisch mes of bestek met extra houvast wel van pas. Ook een trolley of rolkar is een handig hebbeding om je benodigdheden altijd binnen handbereik te hebben in de keuken. Verder vervang je een gasfornuis beter door inductiekookplaten, zo kan je niet vergeten het gas uit te draaien. Zorg tot slot ook voor rook- en koolstofdioxidemelders in verschillende ruimtes.

In de badkamer en het toilet

De meeste ongelukken met ouderen gebeuren in de badkamer. Valpartijen door gladde vloeren of bij het in- of uit de douche stappen, kunnen ernstige gevolgen hebben. Het belangrijkste dat je kan doen, is overal antislipmatten voorzien. Zowel aan bad of douche als bij de wasbak en het toilet zijn ze onmisbaar. Ook in de douche of het bad zelf voel je je extra veilig met een antislipmat of –stickers. Voeg daarbij nog enkele handige steunbeugels, een stoel of zitplank én een verhoogd toilet. Je risico op uitschuivertjes is meteen een stuk kleiner.

In de hal

Doorheen het huis vormen vooral trappen en drempels een onhandig obstakel. Een traplift is een duurdere investering, maar het maakt traplopen wel meteen veel makkelijker. Daarnaast bestaan er tussenstukjes om de treden van een trap minder hoog te maken en lichtgevende veiligheidstrips die je helpen om de trap op te gaan in het donker. Ook drempelplaten helpen om kleine trapjes in huis weg te werken en er vlot met een rolstoel of rollator over te rijden. En wie nog heel mobiel is, heeft misschien al genoeg aan leuningen aan beide kanten van een trap. Tot slot kan je in de hal of woonkamer ook een parlofoon met video hangen. Zo hoef je de deur niet te openen voor mensen die je niet kent.

In de slaapkamer

Trucjes die je in de slaapkamer kan toepassen, werken eigenlijk ook in de rest van het huis. Zo zorgen verhoogde meubels, en dan vooral een verhoogd bed, ervoor dat je makkelijker rechtstaat en vlotter kan gaan zitten. Eventueel kan een bedsteun nog extra houvast bieden. Daarnaast is goede verlichting enorm belangrijk. Aangezien de meeste ongelukken ’s nachts gebeuren, zijn automatische nachtlampjes geen overbodige luxe. Zodra je uit bed stapt, springen ze aan en zie je meteen waar je je voeten zet. Laat ook nergens snoeren rondslingeren, maar maak alle draden van lampen en elektrische apparaten goed vast aan de muur of werk ze weg.

Bovenstaande handige hulpmiddelen zijn onder andere te koop bij ThuiszorgWebshop.be. 

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…