Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Positief Denken: hoe behoud je altijd een positieve mindset?

Irma Kroon
7 min read

Een positieve mindset behoud je door alle negatieve gedachten uit je leven te bannen. Negatief denken ombuigen naar positief denken is het antwoord om altijd een positieve mindset te bewaren. Maar hoe buig je negatieve gevoelens om naar positieve? Er zijn gelukkig behoorlijk wat trucjes om een positieve mindset te bereiken en behouden.

Een positieve mindset bereik je door allereerst jezelf te accepteren

Geen positieve mindset zonder zelfacceptatie. Iemand met een positieve mindset weet zichzelf te omarmen in volle glorie, zowel zijn/haar goede als minder goede eigenschappen. Wees daarom trots op wie je bent!

Ben je dat (nog) niet? Volg eerst de weg naar zelfacceptatie, want dat geeft je veel meer ruimte om dingen van de zonnige kant te bekijken. Het helpt als je net als iemand met een positieve mindset van een minder goede eigenschap een sterke kwaliteit kunt maken.

Positief denken: met een positieve mindset draai je dingen om

Hoe krijg je een positieve mindset en hoe begin je met positief denken als je eventjes niet helemaal lekker in je vel zit? Best lastig misschien, vooral als je last hebt van die zeurende stemmetjes in je hoofd die zeggen dat je niet goed genoeg bent. Mensen met een positieve mindset weten die de kop in te drukken.

Hoe ze dat doen? Ze zeggen tegen die zeurende stemmetjes: ‘ik mag er zijn en ik ben fantastisch!’ Probeer een negatieve gedachte ook eens om te draaien. Voor iemand met een positieve mindset is een glas nooit halfleeg, maar halfvol.

Voor iemand met een positieve mindset is een glas nooit halfleeg, maar halfvol!

Train positief denken met een antizorgen-elastiekje

Negatieve gedachten die op een ongewenst moment opdoemen, kun je gemakkelijk verbannen met een antizorgen-elastiekje. Het elastiekje doe je om je pols. Let op: niet te strak om afknelling te voorkomen! Bij iedere negatieve gedachte die in je opkomt, trek je aan het aan het elastiekje. De pijnprikkel die je krijgt, conditioneert je om negatieve gedachten om te buigen naar positief denken. Hiermee behoud je gemakkelijk je positieve mindset.

Positief denken: begin de dag met een lach

Een goed begin is tenslotte het halve werk. Dat geldt dus ook voor je positieve mindset bij de start en het verdere verloop van je dag. Positief denken doe je daarom direct bij het wakker worden. Als je dag negatief begint, dan komt van die positieve mindset niets meer terecht.

Gemopper in de ochtend zorgt voor een hels verloop op kantoor. Zie een nieuwe dag als nieuwe kans. Spring na het wakker worden direct uit bed, open de gordijnen, kijk naar buiten en laat je verblijden door de bloesem in de bomen, de vogeltjes die fluiten en de zon die schijnt.

Een positieve dag? Start met een positieve ochtend!

Behoud een positieve mindset, ook bij tegenslag

Ben je vrolijk opgestaan? Probeer positief te blijven denken de hele dag door, dus ook bij tegenslagen op kantoor. Omarm tegenslagen, want ze helpen je om dingen eens anders te bekijken, problemen op te lossen en ze leiden tot nieuwe inzichten.

Heb je een deadline op kantoor en baal je ervan als blijkt een collega niet op tijd zijn werk heeft aangeleverd? Ga niet zitten mokken, maar blijf positief denken. Een leerzame kans dient zich aan om het werk zelf te doen en het probleem op een creatieve manier op te lossen.

Onthoud: dat wat je geeft dat krijg je terug

Probeer altijd een positieve mindset te behouden als mensen jou teleurstellen. Wanneer je positief over mensen blijft denken, dan creëer je een positieve omgeving.

Word dus niet boos als die ene collega jou met extra werk opzadelt. Waarschijnlijk speelt er iets thuis waardoor hij zich niet goed kan concentreren op kantoor. Wees begripvol zodat hij zich opgelucht voelt en jouw medeleven waardeert. Je krijgt hier een goed gevoel voor terug.

Roddel niet, veroordeel niet en zorg dat je vergevingsgezind bent.

Reflecteer aan het einde van de dag op je successen

Een goede oefening om een positieve mindset te behouden, is door op het einde van de dag te reflecteren op je persoonlijke successen. Het helpt je echt om een goed gevoel te behouden.

Denk eens aan de leuke dingen van de afgelopen dag:

  • De strategieën die je hebt toegepast om je negatieve gedachten om te buigen
  • De tegenslagen die je overwonnen hebt
  • De collega die je uit de brand hebt geholpen
  • De vogeltjes die floten toen je wakker werd

Tip: houd dagelijks je persoonlijke successen en mooie ervaringen bij in een dagboek en lees ze terug op een moeilijk moment.

Ga sporten als een positieve mindset je in de steek laat

Lukt het je even niet om je negatieve gedachten te verbannen en een positieve mindset te behouden? Geen nood, er is altijd een oplossing die goed uitpakt. Ga sporten, bijvoorbeeld een rondje wandelen of lopen door het bos.

Bij het sporten maken je hersenen het stofje endorfine aan. Dit stofje geeft je een gelukkig gevoel waardoor je je snel weer een stuk positiever voelt. Uiteraard dragen de prachtige bloemen, de hoge bomen en de fluitende vogels in het bos hier ook aan bij!

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…