Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

REVIEW Een refurbished e-bike van UPWAY

Birte Govarts
4 min read

Dit voorjaar lanceerde Upway in ons land haar online marktplaats voor opgeknapte e-bikes. Upway is de eerste en enige aanbieder in Europa die elektrische fietsen koopt, opknapt en weer doorverkoopt. De fietsen zijn tot 60% goedkoper dan een nieuwe elektrische fiets. De kwaliteit wordt gewaarborgd door de twintigpunteninspectie die volgt op elke herstelling. Maar hoe zit dat exact met die kwaliteit? En met de service van het bedrijf? Wij testten het uit!

Upway combineert twee belangrijke trends: de opmars van elektrische mobiliteit én de groeiende tweedehandsmarkt. In ons land heeft één op vijf een elektrische fiets. Dat enorme aanbod aan e-bikes creëert potentieel voor een dynamische tweedehandsmarkt. Door een gebrek aan vertrouwen in de kwaliteit van gebruikte elektrische fietsen, bleef die markt echter zo goed als onaangeboord. Tot dit voorjaar, met de lancering van Upway in ons land. De elektrische fietsen die het bedrijf opkoopt, worden eerst hersteld en nadien door een professionele fietsenmaker geïnspecteerd. Bij die inspectie worden twintig checkpoints gecontroleerd. Zodra een fiets wordt goedgekeurd, kan ie online.

Keola

Ik krijg van Upway de kans om gedurende één week een van hun refurbished e-bikes uit te testen. Op de site kies ik een fiets uit. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar uiteindelijk valt mijn oog op een ebike van het merk Keola uit 2021 met 965 kilometers op de teller. Hij ziet eruit als zo’n typische Nederlandse omafiets, helemaal mijn ding. Nieuw zou deze fiets €1.449 kosten, als je ‘m bij Upway koopt, betaal je €899. Enkele dagen na mijn bestelling stopt er een vrachtwagen voor mijn deur. Upway garandeert dat elke fiets binnen de vijf dagen eender waar in België aan huis wordt geleverd. Check! De leverancier zet de fiets helemaal ingepakt – om schade tijdens het vervoer te vermijden – in mijn gang … en dan is het aan mij!

En avant!

De fiets wordt geleverd met de factuur, oplader van de batterij en een mini-herstelkit. Eens ik hem helemaal heb uitgepakt, zie ik dat hij enkele kleine gebruikssporen heeft, maar verder in heel goede staat is. Daarnaast ontdek ik dat ik zélf de pedalen nog moet installeren. Dat blijkt zelfs voor een kluns als ik een relatief makkelijk karwei, en binnen het half uur ben ik klaar om met mijn Keola 717F op avontuur te gaan. Het is een prachtige herfstdag en ik besluit om vanuit Harelbeke langs de Leie naar Kortrijk te fietsen om een koffie te drinken bij mijn favoriete koffiebar. Ik heb weinig ervaring met elektrische fietsen en aanvankelijk is het wennen om een duwtje in de rug te krijgen van de batterij van mijn fiets. Maar wel wennen op een héél aangename manier. Zo zou ik best 100 kilometer kunnen fietsen. Gezwind fiets ik naar Kortrijk, waar ik glunderend een iced coffee bestel. Ik heb enorm veel zin in de terugrit. Op de terugweg naar Harelbeke heb ik tegenwind, maar weet je wat? Het doet me helemaal niks. En dat vind ik meteen het grote voordeel aan elektrisch fietsen: je bent buiten en actief bezig, maar krijgt toch ondersteuning als je daar nood aan hebt. Eenmaal thuis ben ik dan ook overtuigd: zo’n e-bike is écht iets voor mij.

Meer info op upway.be.

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…