Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Symptomen van Roos

Jaro Broeklander
3 min read

Roos oftewel Pityriasis Capitis is een nare huidaandoening die veel voorkomt in de wereld. Zo hebben in België de helft van de mensen boven de 20 jaar last van hoofdroos. Roos is een witte huidschilfering op de hoofdhuid die veroorzaakt wordt door een infectie met de gist Pityrosporon Ovale. Deze infectie zorgt voor een versnelde celdeling op de hoofdhuid, met overtollige droge, witte huidschilfers als gevolg. Als je last van roos hebt, is dit eenvoudig op te lossen door speciale anti-roosshampoo te gebruiken. Dit zorgt er vaak voor dat het over gaat. Denk jij dat je last van roos hebt, maar weet je het niet zeker? Hieronder hebben we alle symptomen van roos voor jullie op een rijtje gezet!

De symptomen van hoofdroos

Geïrriteerde huid is niet fijn, dit geldt ook voor een geïrriteerde hoofdhuid. Hieronder de symptomen van hoofdroos.

  • Jeuk: Als gevolg van de loslatende witte huidschilfers kan men jeuk op het hoofd ondervinden. De jeuk is meestal niet erg intens, maar zal wel de hele dag voelbaar zijn.
  • Rode hoofdhuid: Deze jeuk zorgt er vaak voor dat mensen gaan krabben aan de hoofdhuid. Dit is natuurlijk begrijpelijk, maar je kunt dit beter niet doen. Door dit gekrab kan de hoofdhuid namelijk rood en geïrriteerd raken.
  • Pijnlijke hoofdhuid: In extreme gevallen kan de hoofdhuid – mede door krabben – in plaats van kriebelig, zelfs pijnlijk aanvoelen. Er zullen kleine ontstekingen ontstaan die moeilijk te behandelen zijn omdat er haar opgroeit. Nogmaals: niet krabben!
  • Schilfers: Het meest voorkomende symptoom van hoofdroos is het loslaten van witte huidschilfers. Deze huidschilfers zullen in het haar zichtbaar zijn, maar ook vaak op kleding. Met name op zwarte kleding zijn deze schilfers duidelijk zichtbaar voor anderen.
  • Strakke hoofdhuid: Omdat je huid aan het schilferen is en zich in hoog tempo vernieuwd, kan bij roos de hoofdhuid nogal ‘strak’ aanvoelen.
  • Uitbreiding van de roos: Als de roos lang onbehandeld blijft, kan deze zich uitbreiden. Zo kunnen deze witte huidschilfers ook op de wangen (rond de baardstreek) en in de nek gevonden worden. Deze huid zal zeer droog aanvoelen. Indien je hier last van hebt kun je het beste een hydraterende crème smeren.

Behandeling van roos

Als je last hebt van één of meerdere van bovengenoemde symptomen, dan heb je waarschijnlijk hoofdroos. Deze is eenvoudig te behandelen door middel van een anti-roos shampoo. Ook is het belangrijk om de huid te laten luchten en zo min mogelijk hoofddeksels te dragen.

Door Jaro Broeklander

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…