Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tips voor een schitterende eerste indruk

Anja
3 min read

Een eerste indruk achterlaten – hoe doe je dat op een goede manier? Is het nodig om je anders te gaan gedragen? Moet je je anders kleden? Hoe een eerste indruk ontvangen wordt, hangt van verschillende factoren af. Wij geven tips.

Wees vooral jezelf

Wat je vooral moet doen, is jezelf zijn. Zorg dat je geen (totaal) anders persoon wordt. Anders moet je dat altijd blijven volhouden. Verwar dit alleen niet met netheid; neem wel een nette taal aan en denk aan je kleding. Dat kan best ingewikkeld zijn, want waar ligt die grens? De grens tussen ‘jezelf zijn’ en ‘net zijn’ is relatief groot. Ga voor jezelf na, hoe wil je overkomen? Wie ben jij? Een persoonlijke, diepe vraag. Het antwoord op die vraag helpt bij je keuze van gedrag en kleding. Met deze tips sluit je uit, dat je anders overkomt dan je eigenlijk wil.

 1. Let op je non-verbale communicatie. Een glimlach komt een heel eind! Je houding speelt hierin ook mee –  een rechte, actieve houding straalt zelfvertrouwen en interesse uit. Doe je armen niet over elkaar. Dat staat gesloten en ongeïnteresseerd.
   
 2. Let op je verbale communicatie. Spreek duidelijk (niet met je hand voor je mond), zonder krachttermen en stel vragen. Een nette houding kan door grof taalgebruik compleet verstoord worden.
   
 3. Maak oogcontact. Hierdoor toon je interesse. Ook zorg je ervoor dat de persoon zich niet ongewenst voelt.
   
 4. Kleed je naar de situatie. Een losse trainingsbroek en oud T-shirt is heerlijk voor thuis, maar niet voor daarbuiten. Je kleding bepaalt voor een groot deel de indruk die iemand van je heeft.
   
 5. Wees interessant. Verhalen over het drinkfestijn van het afgelopen weekend, zijn niet erg boeiend voor iemand die pas net kent. Spreek liever over algemene zaken als muziek, nieuws of series. Je kunt ook naar persoonlijke opvattingen vragen.
   
 6. Wees respectvol. In een leuk gesprek kun je meningen delen. Misschien heeft hij of zij wel een andere mening dan jij. Respecteer dat. Als je daarover in discussie wilt, kan dat altijd later nog.
   
 7. Praat niet te veel over jezelf – laat de ander juist over zichzelf spreken. Als je merkt dat je te lang over jezelf aan het praten bent, stel dan een vraag wat diegene ergens van vindt.
   

Een goede eerste indruk ligt in je eigen hand. Iedereen kan een verpletterende eerste indruk maken, met de bovenstaande tips!

 

 

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…