Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Verlaagt rode wijn het risico op een cataractoperatie?

Thomas Buelens
3 min read

Brits onderzoek toont dat mensen die tot veertien eenheden alcohol per week drinken, en dan vooral rode wijn, minder risico lopen op een cataractoperatie. 

Uit de grootschalige studie, gepubliceerd in het vaktijdschrift Ophthalmology, blijkt dat wie tot veertien eenheden – wat overeenkomt met ongeveer 6,5 glazen wijn – per week drinkt minder kans heeft om zich te laten opereren voor cataract

Cataract, ook wel staar genoemd, is een vertroebeling van de ooglens die het scherp zien vermindert. De enige efficiënte behandeling is een chirurgische ingreep, waarbij de troebele lens door een kunstlens wordt vervangen. Elk jaar worden er wereldwijd ongeveer 10 miljoen dergelijke operaties uitgevoerd. 

Tot 23% minder risico

Wetenschappers van de University College London (UCL) en van het Moorfields-oogziekenhuis in Londen onderzochten de medische geschiedenis van in totaal 492.549 deelnemers van twee studies die gedurende tientallen jaren plaatsvonden: de Epic-Norfolk-studie en de UK Biobank-studie. 

Ze stelden vast dat vooral rode wijn het risico op een operatie verminderde, vergeleken met bier of sterke drank. Zo hadden deelnemers aan de eerste studie die vijf of meer keer per week wijn dronken 23 procent minder kans op een cataractoperatie dan niet-drinkers. In het Biobank-onderzoek was dat 14 procent. Mensen die veel bier, cider of sterke drank consumeerden, hadden echter geen significant lager risico.

Rode wijn

Waarom rode wijn dan wel doeltreffend is? In wijn zitten antioxidanten, merkt coauteur Sharon Chua (UCL) op. ‘De ontwikkeling van cataract kan het gevolg zijn van geleidelijke schade door oxidatieve stress (chemische schade aan de onderdelen van onze cellen, red.) tijdens het ouder worden. Het feit dat onze bevindingen vooral duidelijk waren bij wijndrinkers kan wijzen op een beschermende rol van polyfenol antioxidanten, die vooral overvloedig aanwezig zijn in rode wijn.’

De auteurs benadrukten echter dat, hoewel er een nauw verband lijkt te bestaan tussen matige alcoholconsumptie en cataract, ze geen definitief oorzakelijk verband hadden gevonden en dat er daarover verder studies nodig zijn. 

Door Thomas Buelens

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…