Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat zijn Nutri-scores en welke score krijgt varkensvlees?

3 min read

Als consument lezen en horen we vaak zonder dat we het weten heel wat tegenstrijdige informatie wat betreft de voedingswaarde van bepaalde vleesproducten. Ook over varkensvlees wordt wel eens foutieve informatie verspreid. Is het gezond? Is het ongezond? Moeten we varkensvlees mijden? Op het internet vind je heel wat foutieve info, en dat maakt het natuurlijk niet altijd even makkelijk om gezonde keuzes te maken. Gelukkig werden in 2019 Nutri-scores ingevoerd, en die kunnen ons een stapje dichter bij een gezond eetpatroon helpen.

Wat zijn Nutri-scores?

De Nutri-Score is een logo dat terug te vinden is op bepaalde levensmiddelen en meer informatie geeft over de voedingswaarde ervan. Het logo werd ruim een jaar geleden op vrijwillige basis ingevoerd in ons land. Een aantal supermarkten gebruiken Nutri-scores al of zijn van plan de score in de nabije toekomst te gebruiken. 

De opzet is duidelijk: consumenten helpen gezondere keuzes te maken. Dat gebeurt aan de hand van een soort stoplicht-systeem. Aan elk product wordt een letter toegekend die de Nutri-Score weergeeft. A is de beste voedingsscore die een product kan hebben. E is de slechtst mogelijke score. E-producten vermijd je dan ook beter. Elke letter is ook voorzien van een bepaalde kleur. A is groen, E is donkerrood. De Nutri-Score wordt berekend aan de hand van een algoritme dat rekening houdt met zowel positieve als negatieve eigenschappen van het product in kwestie. Onder positieve eigenschappen verstaan we bijvoorbeeld het gehalte aan vezels, eiwitten, groenten of noten. Suikers, verzadigde vetten en natrium behoren dan weer tot de negatieve eigenschappen.

Hoe zit het met varkensvlees?

Maar dan nu de hamvraag: welke Nutri-Score krijgt varkensvlees? Hierop kan niet onmiddellijk een eenduidig antwoord gegeven worden, omdat bepaalde stukken van het varken gezonder zijn dan andere. Wel staat vast dat varkensvlees vaak ten onrechte als vet en ongezond wordt bestempeld, ook al zijn bepaalde stukken verrassend mager. We nemen de Nutri-Score van een aantal producten onder de loep.

Nutri-Score A

Mager varkensvlees krijgt een Nutri-Score A. Het gaat hier vooral om stukken vlees afkomstig van de rug van het varken. Hieronder vallen onder andere varkensmignonnette, afkomstig van het fijnste stukje van de rug, en varkenshaasje, afkomstig van de binnenzijde van de rug. Ook varkenswangetjes krijgen een goede Nutri-Score. Die vleesproducten zijn niet alleen mager, maar zijn ook een goede bron van voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer en zink. Ze bevatten ook een aantal belangrijke vitaminen.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…