‘Wat eten we vandaag?’ Het is een vraag die vaak tot vervelens toe wordt gesteld. Elke dag opnieuw weer inspiratie hebben om een lekkere maaltijd op tafel te toveren, het is niet evident. Laat staan als je gezonde gerechten wil die ook nog eens snel klaar zijn. Het kan daarom handig zijn om een aantal recepten te hebben waar je altijd op kan terugvallen. Zo is kip altijd een goed idee.
Kip is een veelzijdig product. Gegrild, gestoofd of in een soep, een typisch Vlaams gerecht of in de wereldkeuken: je kan er alle kanten mee uit. Bovendien biedt kip niets dan voordelen. Het heeft een hoog eiwitgehalte, is rijk aan vitamines en mineralen en bevat weinig verzadigde vetten. Meer dan reden genoeg om regelmatig kip op het menu te zetten!
Drie recepten met kip in de hoofdrol
Kip met rauwe ham, pesto en rucolasalade (voor 4 personen)
Ingrediënten
- 4 kipfilets
- 8 plakjes rauwe ham
- 4 eetlepels groene pesto
- Peper en zout
- 20 kerstomaatjes
- 1 rode ui
- 150 g rucola
- 2 eetlepels pijnboompitten
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snijd de kipfilets horizontaal open zodat je een envelopje krijgt. Bestrijk de opengeklapte kipfilets met groene pesto, vouw ze terug dicht en kruid met peper en zout.
- Wikkel twee plakjes ham om elke kipfilet en doorprik ze eventueel met een tandenstoker zodat alles goed samen blijft.
- Bak de kipfilets kort langs beide kanten in een goed verhitte braadpan met vetstof.
- Laat ze verder bakken in de voorverwarmde oven op 200°C gedurende 20 minuten.
- Was ondertussen de kerstomaatjes en snijd ze in twee.
- Snijd de rode ui in fijne ringen.
- Was de rucola en doe ze samen met de tomaatjes, de ui en de pijnboompitten in een grote kom. Meng alles goed.
- Dresseer de borden met de kipfilets en de rucolasalade.
Pasta met kip, champignons en paprika (voor 4 personen)
Ingrediënten
- 500 g kipfilet
- 400 g tagliatelle
- 1 grote ui
- 1 rode paprika
- 500 g champignons
- 250 ml lichte room
- 1 groentebouillonblokje
- Peper
- Peterselie
- Parmezaan
Bereiding
- Snijd de kipfilet en de paprika in blokjes, snijd de champignons in schijfjes en snipper de ui fijn.
- Kook de tagliatelle beetgaar.
- Bak de ui en de paprika gaar in een goed verhitte braadpan met vetstof.
- Voeg er de kippenblokjes aan toe en bak die lichtbruin.
- Voeg de champignonschijfjes toe en bak nog een vijftal minuten.
- Giet de room in de pan, verkruimel het bouillonblokje erover en wat peper. Roer alles goed door elkaar en laat de roomsaus wat indikken.
- Serveer de pasta overgoten met de kip en de saus. Werk af met wat peterselie en parmezaan.
Salade met gerookte kip (voor 4 personen)
Ingrediënten
- 400 g gerookte kip in plakken
- 1 kleine komkommer
- 1 krop Romeinse sla
- 1 witte ui
- 2 tomaten
- 4 sneden brood
- 4 eetlepels yoghurt
- 1 eetlepel olijfolie
- Bieslook
- Peper en zout
Bereiding
- Snijd het brood in dobbelsteentjes en bak ze krokant in een verhitte braadpan met vetstof. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.
- Maak de sla schoon en scheur die in repen. Snijd de komkommer in plakken, de ui in dunnen ringen en de tomaten in partjes.
- Maak een yoghurtdressing door de yoghurt te mengen met de olijfolie en af te kruiden met peper, zout en bieslook.
- Verdeel de groenten, de kip en de broodkorstjes over de borden en serveer met de dressing.